De ce avem nevoie de o ”electrică” mai mare?

Noul serial, început cu o comparație Skoda Citigo – Peugeot e-208 pe parcursul a patru ani, încearcă să atragă atenția asupra impactului modului de utilizare pentru rezultatele realizabile cu diferite modele electrice.

Ideea fixă despre autonomia ”mare” conduce implicit la alegeri de modele cu preț ridicat, fiindcă acumulatorii mari și grei sunt încă scumpi, cu toate reducerile remarcabile de preț din ultimul deceniu.

Sursa: Statista

Concluzii după primul episod

Utilizând datele furnizate de Doina și Wiwi pentru Skoda Citigo și cele primite de la Laura pentru Peugeot e-208 pe parcursul ultimilor patru ani, am demonstrat că Citigo a acumulat mai mulți kilometri pe un traseu din zona peri-urbană timișoreană (38.187 km), decât a făcut-o în același interval de timp electro-leul Laurei, cu toate ieșirile în excursii lungi și călătorii la evenimente (30.847 km).

Pe scurt, atunci când majoritatea nevoilor de deplasare sunt în aglomerații urbane, un model din gama Citigo, e-Up!, Dacia Spring, rămâne cea mai economică formă de transport individual atât la achiziție, cât și la exploatare.

De ce este nevoie de o ”garsonieră pe roti”?

Grupa Mare din cadrul proiectului Electromobilitate este compusă din automobile mari și încăpătoare, care ne-au dat ocazia să urmărim îndeaproape pe parcursul anilor, mai multe modele din top-ul înmatriculărilor europene:

  • VW ID.4 – Laurențiu (Cluj)
  • Skoda Enyaq – Cristi (Brașov) și Mihai (Bacău)
  • IONIQ 5 rwd -Tudor (Timișoara)
  • IONIQ 5 awd – Peter (Timișoara)
  • Volvo XC40 – Dan (București)

Mai nou, Mihai (Bacău) ne furnizează date despre Audi e-Tron, iar Răzvan (Motor City) și Markus (Solingen) ne-au transmis date de la bordul unui BMW iX și a celor două Audi Q4 din articolul:

După o scurtă privire la clasamentul înmatriculărilor europene din primele patru luni vom găsi doar două modele ”mici” în Top 20: Peugeot e-208 și Fiat 500e, ambele parcate și în garajul nostru virtual.

Gama celor mijlocii este mai bine reprezentată de Mercedes EQA, Renault Megane, VW ID.3, Kia Niro, BMW iX1, MG4 și Volvo EX30, urcat direct pe podium în primul an de livrări.

Dincolo de dominația clară cu care continuă să se impună Model Y pe cele trei piețe auto majore (China, EU și SUA), mașini mari, grele și mai scumpe continuă să se vândă mai bine decat buburuzele care ne-ar ajuta să economisim spațiu și energie pe străzile orașelor.

Sunt toate aceste achiziții determinate de nevoia de spațiu?

Joacă autonomia mai mare un rol important în alegerea mașinii pentru concedii petrecute la volan?

Așteptăm cu mult interes răspunsurile voastre.

Comparație parcurs și consum Peugeot e-208 cu IONIQ 5

Un posibil răspuns ne oferă cele două ”electrice” folosite în prezent de familia e-Marchiș: Peugeot-ul Laurei, care bântuie prin Timișoara și un IONIQ 5, care a înlocuit Kona, care a înlocuit un Ioniq model 2019, cu care circulă mai mult Tudor, dar și părinții la drumuri mai lungi.

Începând din octombrie 2021, când IONIQ 5 a debutat cu un ”big bang” direct la prima ediție Transcarpatica parcursul anual a fost de:

  • 3.7 ori mai mare în 2022;
  • 5.4 ori mai mare în 2023;
  • deocamdată, de 2.3 ori mai mare în primele cinci luni din 2024.

O privire la consumul mediu anual, doar de curiozitate.

Costurile cu energia sunt însă cât se poate de diferite și sunt subiectul etern în discuțiile contradictorii legate de utilizarea zilnică a ”electricelor”. Deși ambele mașini au fost încărcate majoritatea timpului acasă, călătoriile dese în străinătate cu IONIQ 5 au însemnat încărcări la cele mai convenabile stații, nu la cele mai ieftine.

Vom aprofunda aceste detalii în următorul episod, când cu ajutorul lui Peter (IONIQ 5 awd, Timișoara), încă un timișorean călător frecvent pe trasee internaționale spre vest, vom arunca o privire mai atentă la costurile de deplasare cu automobile electrice de gabarit mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.