Electro-fabulă – iepurele și țestoasa în Banat

In căutarea unor modele economice, cu preț de achiziție rezonabil, consumuri mici și costuri de întreținere reduse, potențiali viitori electromobiliști urmăresc bilanțul Grupei Mici și cel al veteranelor din proiectului nostru.

Întâmplarea face ca datele transmise de proprietari pentru cea mai lungă perioadă de timp, începând din vara anului 2020, să fie din Timișoara.

Cu ajutorul colegelor noastre timișorene și a lui Wiwi eliminăm variațiile de climă și relief din această comparație pe termen lung și ne vom concentra pe cazurile specifice de utilizare.

Laura – Peugeot e208

Drumurile scurte parcurse cu electro-leul în oraș și câteva ieșiri ocazionale la drumuri mai lungi, au generat un parcurs total anual între 5400 km în 2023 și 7400 km în 2021 (2020 și 2024 reprezintă doar 4, respectiv 5 luni de raportări).

Consumul mediu anual a fost stabil între 17.3 și 17.5 kWh/100km. Pentru a înțelege valorile diferite din 2020 și 2024 vom apela la statistici mai detaliate, care pot surprinde variațiile lunare.

Electro-leul nu a fost recunoscut vreodată în echipa noastră ca un campion al eficienței. Bănuiala era o combinație dintre cazul de utilizare, cu drumuri foarte scurte în oraș la ore de aglomerație maximă și eficiența mai modestă a platformei mixte utilizată de Stellantis pentru prima generație modernă de modele 100% electrice.

Parcursul săptămânal, după nevoile Laurei, include numeroase participări la evenimentele organizate în cadrul proiectului nostru, și mai rar cele ale lui Tudor.

Rămâne să analizăm consumul mediu lunar, cu variațiile obișnuite între sezonul rece și cel cald.

Fără îndoială, primele luni la volanul unui automobil electric reprezintă o perioadă de adaptare și de găsire a reglajelor optime pentru climatizare, care să asigure confortul pentru nevoile individuale, așa cum s-a întâmplat și cu electro-leul în cele patru luni monitorizate în 2020.

Scăderea observată în profilul de consum al Peugeot-ului, pe parcursul primelor cinci luni din 2024, are însă cu totul alte cauze. Valorile mai mici decât în anii precedenți se datorează unei navete mai lungi, după mutarea reședinței familiei e-Marchiș în spațiul peri-urban. Menținerea temperaturii ideale la interior, odată încălzit sau răcit după nevoi, consumă mai puțini electroni prețioși, decât pre-condiționarea inițială.

Doina și Wiwi – Skoda Citigo

Spre deosebire de electro-leu, circulând în aceeași zonă geografică, cu aceleași variații de temperatură sezonieră, Citigo a fost campionul incontestabil al consumurilor din ultimii patru ani.

Cu doi șoferi ce alternează la volan pe trasee apropiate, în afara orelor de vârf, Citigo surprinde cu valori medii anuale între 9.8 și 10.3 kWh/100km. Singura excepție este înregistrată în primele patru luni monitorizate, ce corespund cu începutul primului sezon rece din 2020, consum mediu 12.3 kWh/100km.

Comparație odometru

La final, am fost curioși să aflăm dacă ”iepurele”, în cazul nostru Peugeot e208, cu autonomie mai mare și câteva excursii lungi plus participări la evenimentele de la Reșița, Ciugud Păltiniș și două ediții Transcarpatica, toate bine documentate, a depășit ”țestoasa”, limitată de acumulatorul mic și autonomia redusă din specificația Skodei Citigo la circulația urbană și câteva ieșiri prin Banat în cazul colegilor nostri.

In comparația noastră, Peugeot-ul Laurei are specificații tehnice superioare. Cu toate acestea, Citigo, care a demarat raportările cu mai puțini km la bord în septembrie 2020, a acumulat până în prezent cu 7.700 km în plus (+25%), în cei patru ani monitorizați.

Morala electro-fabulei noastre este: atenție la cazul specific de utilizare!

Deși majoritatea colegilor au mărturisit că parcurg mai mulți km anual cu ”electrica”, decât o făceau în trecut cu diesel sau benzină, nu supra-estimați autonomia necesara, atunci când decideți ce model electric veți achiziționa.

Autonomia rezultă din stilul de condus, dar bineînțeles că eficiența mașinii și dimensiunea acumulatorului au impactul decisiv. Dacă nevoia de spațiu mai mare este o prioritate, va fi nevoie de un model cu gabarit mai mare, dar nu neapărat cu cel mai mare (scump și greu) acumulator disponibil.

Dacă însă nevoile prioritare sunt deplasări zilnice în spațiul peri-urban, fără intenția de a utiliza ”electrica” la călătorii lungi, atunci automobile din seria Citigo, e-Up!, Spring, Peugeot e208, Renault ZOE sunt forma cea mai economică de deplasare, așa cum dovedește lună de lună bilanțul echipei Electromobilitate.

Dacă piața second hand nu vă atrage pentru primii pași în universul mobilității electrice și nici cea de modele noi disponibile în țară, atunci este bine de știut că viitorul apropiat va fi generos cu această gamă de modele:

  • Stellantis a demarat producția pentru T03, un model Leap, în Polonia și urmează Citroen e-C3 anul viitor;
  • Renault pregătește lansarea R5e și a derivatului cu aptitudini mai dinamice Alpine;
  • VW ne amenință cu ID.2 de multă vreme;
  • Hyundai vrea o porție din segment, unde va concura cu noul INSTER.

Vă așteptăm cu drag alături de colegii din echipa proiectului Electromobilitate indiferent cu ce model decideți să porniți la drum pe calea mobilității electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.