Cele mai numeroase discuții în această perioadă cu temperaturi negative, sunt cele despre consum, indiferent dacă actorii principali sunt automobile cu motoare termice, hibride sau electrice.
In timp ce rețeaua de benzinării este matură, după o dezvoltare de zeci de ani, cea de încărcare electrică se află la început de drum. In plus, durata de încărcare este mult mai lungă decât cea de alimentare cu combustibili fosili, ceea ce reprezintă un inconvenient iarna, pentru cei ce nu pot încărca acasă sau la serviciu în această perioadă.
Chiar dacă numeroase încărcări sunt sincronizate cu cumpărături la magazinele ce dispun de stații în parcare, discuția revine în fiecare sezon rece și cei aflați pentru prima oară în această situație sunt pe drept cuvânt îngrijorați.
Exemple de creștere a consumului iarna
Primul exemplu este de la Tudor și indică cum la un drum scurt în oraș hibridul plug-in al familiei a înregistrat un consum de 15.1 kWh/100 km și 18.3 l/100km combustibil.
Al doilea exemplu ne-a fost trimis de Cristian pentru Kona Highway și dovedește încă o dată, dacă mai era nevoie, diferența mare între drumurile scurte, cu preîncălzirea habitaclului, cu valori de consum peste 25 kWh/100 și cele mai lungi, când temperatura interioară și cea a acumulatorului s-au stabilizat, consumul coborând sub 20 kWh/100 km.
Principalii consumatori
De la Attila și Cristian am primit imaginile de mai jos pentru Kona, care afișează la bord principalii consumatori de energie electrică, la fel ca Niro. Este ușor de văzut că, la drumuri scurte un procent mai mare de energie este utilizat pentru confortul pasagerilor, decât pentru deplasarea automobilului.
In schimb, la drumuri lungi cu viteze de autostradă, bilanțul energetic este mai apropiat de cel cunoscut din sezonul cald, așa cum se vede din imaginea trimisă de Tudor, pentru o călătorie de Timișoara la Lugoj.
O privire mai profundă la cauzele creșterii consumului
Cele mai amănunțite informații despre consum sunt afișate la bord de cele mai mici modele din mini-flota proiectului nostru. Deși bordul la Tesla Model 3 mă avertizează de limitarea frânării regenerative la temperaturi joase, informații suplimentare se pot obține doar cu aparatură sau aplicații (Teslafi, etc).
După multă muncă de colectare a datelor din aplicație, Wiwi și Marius ne-au pus la dispoziție informațiile furnizate despre Citigo și e-Up! referitoare la consumul motorului, consumul pentru climatizare, dar și RECUPERAREA DE ENERGIE în timpul frânării.
Din graficul ce cuprinde informațiile din iunie până în decembrie este destul de ușor de urmărit cum:
- Consumul motorului (coloane albastru deschis) crește în limite rezonabile, între 12.5 și 14.1 kWh/100 km
- Energia recuperată (coloane verzi) rămâne aproximativ constantă
- In schimb, energia utilizată pentru confortul pasagerilor (coloane roșii) se DUBLEAZĂ în sezonul rece, fiind MAI MARE decât energia recuperată.
Acesta este și motivul pentru care consumul mediu creste brusc între octombrie și noiembrie. Până în luna octombrie energia recuperată este mai mare decât cea consumată pentru climatizare (cu alte cuvinte coloanele verzi sunt mai înalte decât cele roșii).
In schimb în noiembrie și decembrie, energia consumată pentru climatizare a fost mai mare decât cea recuperată (coloanele roșii sunt mai înalte decât cele verzi). La fel va fi atât în ianuarie, cât și în februarie, urmând ca din luna martie consumul să scadă și autonomia să crească.
Un alt salt brusc al consumului la inceputul sezonului rece este vizibil din graficului valorilor medii săptămânale pentru Opel Corsa-e furnizate de Razvan.
Cu toate acestea, consumul pe termen lung 14.6 kWh/100 km, nu este puternic afectat, distanțele parcurse de la începutul sezonului rece fiind cuprinse între 39 și 61 km pe săptămână, Răzvan semnalând în câteva săptămâni că nu a utilizat mașina de loc.
Confirmare
Am solicitat o verificare din partea lui Marius, fiindcă și VW e-Up furnizează informațiile de consum la fel ca Citigo. După mai mult de șapte ore de muncă, pentru care le MULTUMIM lui Marius și Wiwi, ne-a trimis următorul grafic, care confirmă imaginea obținută cu datele de la Citigo.
Aceeași idee și aici: din iunie până în octombrie energia recuperată la frânare este mai mare decât cea consumată pentru climatizare. In noiembrie și decembrie, consumul pentru confortul pasagerilor devine mai mare decât energia recuperată (coloana roșie mai înaltă decât cea verde).
Concluzii
La temperaturi joase electrochimia acumulatorilor litiu-ion suferă și viteza proceselor chimice generatoare de energie electrică scade.
Consumul motorului electric nu este afectat în aceeași măsură de temperaturile joase, cum este cel al motoarelor cu ardere internă. In schimb, energia necesară pentru climatizare, a urcat în exemplele de mai sus până la 30% din cea necesară motorului electric.
Suprapus peste limitarea frânarii regenerative, pentru protecția acumulatorului la temperaturi joase, efectul energiei consumate pentru climatizare și a utilizatorilor auxiliari, rezultă într-o creștere considerabilă a consumului total și scăderea autonomiei în sezonul rece.
Ultimul exemplu este de la bordul lui TM 3. După peste doi ani de utilizare, în cea de a treia iarnă, am înregistrat următoarele variații de consum, față de valoarea medie de 14.9 kWh/100 km pentru 44.753 km.
- Consumul mediu în ianuarie 2021: 19.2 kWh/100 km (+28.9%) pentru 447 km
- Consumul pentru ultimul drum: 19.6 kWh/100 km (+31.5%) pentru 15.9 km
Mulțumiri adresate echipei proiectului Electromobilitate și susținătorilor
Doresc sa adresez și pe această cale MULȚUMIRI tuturor voluntarilor participanți la proiectul Electromobilitate, care investesc timp și multă pasiune pentru a educa pe cei interesați de achiziția unui automobil electric, despre realitățile vieții de zi cu zi alături de modele electrice disponibile în România.
După trei ani de la debutul proiectului, consider că una din cele mai mari piedici în calea adoptării mobilității electrice pe scară mai largă este lipsa de informații obiective, acoperite de multe ori de cacofonia zgomotului anti-electrificare, cauzat din interes sau lipsă de informații corecte.
Echipa noastră este deschisă pentru toți cei ce doresc să împărtășească experiențele bune și cele mai bune bune, trăite alături de o „electrică”. Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Vă mulțumim pentru colaborare!
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.