Am împrumutat fraza din titlu despre cum experiența reprezintă o mare diferență în orice domeniu, de la partenerii noștri echipa Porsib, care după 25 de ani de activitate service auto la Sibiu, subliniază întotdeauna cu mândrie experiența acumulată.
Ca în fiecare iarnă, noii proprietari de automobile electrice postează în media socială și discută aprins valorile MARI de consum, afișate la bord după drumuri relativ scurte.
In numeroase articole am subliniat cauzele acestui consum ridicat și faptul că electronii necesari confortului și siguranței pasagerilor provin din aceeași sursa, acumulatorul litiu-ion, cu cei necesari deplasării și ca urmare „consumul” la drumuri scurte atinge valori MARI, în timp ce autonomia afișată la bord scade îngrijorător.
Cifrele sunt apucate de electro-sceptici și proclamațiile despre imposibilitatea utilizării electricelor în afara orașului sau județului abundă în această perioada. Graba de a denigra orice are legatura cu electrificarea și încăpățânarea afirmațiilor că nu poți parcurge distanțe lungi cu o mașină electrică, m-au determinat să pornesc la drum in 2018, de Crăciun, din Motor City cu destinația Sibiu, via Norvegia.
Distanța a fost lungă, peste 10.000 km și gerul scandinav aprig. Călătoria, documentată pas cu pas, a fost o mare plăcere și plimbările oferite pe parcurs cunoștințelor din Norvegia, Suedia, Germania și Austria o mare descoperire pentru cei ce nu au avut contact cu un automobil electric și mai ales cu Model 3, pentru care Tesla doar ce începuse livrările în Europa.
Dar zumzetul despre „imposibilitatea ieșirii din județ cu electrica” continuă neabătut de evidențele contrare. Chiar așa să fie?
Câteva exemple, provenite din datele puse la dispoziția proiectului Electromobilitate de proprietarii mai multor modele electrice, vor demonstra că realitatea este mult mai nuanțată.
Diferențe între valori de consum la drumuri scurte și mai lungi
Paul a acumulat cei mai mulți kilometri electrici începând din primăvara anului 2020, când a luat în primire Kona, după un an și jumătate de așteptare.
Daca s-ar fi lăsat impresionat de consumul de 44.2 kWh/100 km din 11 ianuarie, pentru un drum de 6 km, cu siguranță Paul nu ar fi pornit a doua zi la o călătorie de 323 km, pentru care consumul mediu a fost de 19 kWh/100 km.
Același lucru se poate spune despre valorile mari obținute în 13 ianuarie 31.2 kWh/100 km după 12 km, comparativ cu cel de 19.3 kWh/100 km pentru 126 km în ziua următoare.
Chiar mai mult, comparând cu consumul colegilor din echipa Kona a proiectului Electromobilitate, Paul a realizat cel mai mic consum mediu săptămâna trecută, urmat de Tudor care a urcat la minus 15 grade Celsius la Semenic! (povestea urmează în detaliu…)
Informații despre Zoe
In cazul celor doua Zoe înscrise în proiect, putem urmări aceleași variații de consum mediu săptămânal în funcție de cazul de utilizare.
Iată ce ne comunica proprietarii despre condițiile în care au fost obținute valorile de consum mediu, pentru Radu cu naveta zilnică de lângă Ploiești la București și pentru Andra și Darius cu drumuri scurte în oraș și o urcare la Oașa, la 1300 m altitudine:
Parcurs: 722km
Viteza medie: 43.6kmh
Consum mediu: 18.4kwh/100 km
Costuri alimentare: 17.6 leiMai multe zile geroase, consum mediu mai mare, autonomie afișata mai mică, încărcări mai multe/dese, într-un cuvânt gestionare mai anevoioasă a electronilor…!
Dar lasă, trece ea și iarna asta!
Radu Dimofte

284 km – 21.4 kWh/100 km – autostradă, frig, ninsoare și ploaie – 80%, restul doar frig DN și 2-3 drumuri scurte prin oraș
Darius Jula
72.4 – 25.5 kWh/100 km – urcare la 1300 altitudine (Oasa)
72.4 – 10.4 kWh/100 km – coborâre de la 1300 altitudine
Concluzie
Incontestabil consumul crește și autonomia scade în sezonul rece, dar experiența ne-a convins că automobilele electrice pot fi utilizate în acest sezon, chiar și la drumuri lungi, cu câteva avantaje majore legate de:
- preîncălzire fără poluarea mediului,
- încărcarea acasă, în locul dârdâitului din benzinărie,
- costuri mai reduse cu energia electrică (pentru încărcarea acasă), chiar și în aceste condiții.
Pentru toți cei interesați de achiziția unui model electric am o recomandare: Nu vă lăsați influențați de oricine emite o opinie despre lucruri pe care nu le-a experimentat pe buzunarul propriu. Luați legatura cu proprietarii de automobile electrice, cu asociația AERO care îi reprezintă și veți afla, cu bune și mai puțin bune, experiențele acumulate.
In încheiere să ascultăm ce are de spus Attila, după experiența cu transport exclusiv electric, acumulată cu doua modele pe parcursul a doi ani. Împreuna cu soția au renunțat la mașini cu motoare termice și călătoresc doar electric cu Smart Forfour și Kona:
Săptămâna trecută Kona a parcurs 39 km, consum mediu: 28.96 kWh/100km.
Este ireal cât de rapid bagă aer cald climatizarea mașinii, când pornesc degivrarea parbrizului.
Fără exagerare, într-un minut, maxim 2 suflă aer cald și este confortabil de stat în mașină, afară fiind -8 grade…
Smartul a avut o încărcare în 15 ianuarie. Distanța parcursă: 51km, consumul mediu (la contor): 26.9kwh/100km.
Klara si Attila Bereczki

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Ce părere aveți despre Dacia Spring ?Are bateria cam mica dar și motorul este mic.Incerc să-mi imaginez o urcare la munte ,iarna.Adica daca cei 44CP ai vor permite antai de toate apoi autonomia…
Din păcate am auzit că nu poate recupera energia la coborârea pantelor (opțiune scumpă probabil) și trage și foarte puțin pe tip2(6.6kw).Sa nu mai zic de stațiile de încărcare DC care sunt rare ,nu ca cele AC de 22KW pt ZOE.Cam e doar de oraș și max suburbii sau mă înșel ?
Pe mine mă descurajeaza din experientele altora să aflu că sunt doar max cate două stații prin unele orașele(căci prin sate nici nu se pune pbl)și alea pot sa fie defecte sau inutilizabile (de ex in curtea unor societăți care nu sunt deschise după anumite ore ori dispo doar pt mașinile firmelor respective și ale partenerilor,etc).Chiar nu întreține nimeni ,nimic ?Chiar și cele cu plata am auzit că pot avea pbl…Nu poți să te abati de la traseu în speranța că o borna e funcțională și libera(sa o rezervi știind că vei ajunge acolo la ora X).Apoi constați că nu mai ai nici curent și nici variante in plină noapte….Inacceptabil !Chiar nu poate nimeni pune ordine în astea ?
Mulțumim Cris pentru interes și punctele de vedere exprimate. Să le luăm pe rând:
1. Acumulatorul Spring este aproximativ căt cel de pe Ioniq (model 2018), cu care noi am parcurs peste 34.000 km prin țară.
2. Puterea de 44 CP pare mică (Dacia clasică avea 54 CP), dar cuplul motorului electric face posibila urcarea la munte. Recomand articolul despre urcarea cu Ozone 3 (20 kW, 110 Nm) la Păltiniș (Prima experiență mai îndelungată la volanul lui Ozone 3)
3. Oraș și suburbii pentru Spring, fără emoții de autonomie, este cazul de utilizare ideal.
4. Problema actuală a stațiilor publice, se poate rezolva cu încărcare acasă sau la serviciu.
5. Încărcare pe bază de abonament și rezervare este posibilă in unele locații. Noi am promovat oferta de la Porsib-Sibiu.