De ce trotineta de XC40? (prima parte)

Introducere

La aniversarea ce marchează 100 săptămâni de colaborare la proiectul Electromobilitate, Alex (VW ID.3, Bucuresti) nu a venit singur, ci împreună cu Dan (Volvo XC40, București). L-a îndemnat să ni se alăture pentru următoarele 12 luni la demersul început în urmă cu cinci ani, cel de informare și educare a publicului interesat cu privire la mobilitatea electrică. Calea aleasă a fost monitorizarea și relatarea directă a experiențelor de zi cu zi ale actualilor proprietari de automobile electrice pe o durată cât mai lungă.

Ca de fiecare dată, când ni se alătură un nou coleg, i-am solicitat lui Dan căteva paragrafe de introducere în comunitate, care să răspundă în principiu la două întrebări:

  • De ce un automobil electric?
  • De ce Volvo XC 40?

În cele două episoade de debut, Dan răspunde întrebărilor cu mult haz, făcându-ne de pe acuma să ne bucurăm de viitoarele articole scrise și de întâlnirile la evenimentele organizate în 2023.

Bine ai venit Dan împreună cu al tau viking XC 40!

De ce trotineta de XC40?

Salutare!

Nu de mult, încă mă chinuia talentul pe o Corsa D din 2010. Da, obosită! Obosită și cu probleme la instalație. Aia electrică. Niște tuse pe la relanti, pesemne cade vreo bujie sau două. Plus multe alte neajunsuri. Eu, berbec! O lighioană fără ceafă lată, dar cu puternic spirit de bovină, m-am încăpățânat să trag de ea aproape 12 ani.

Poate te gândești că am avut o lipsă acută de cash-caval sau alte tipuri de brânzeturi exotice. Nu, n-a fost asta, cel puțin nu de data asta. Voiam – adică era absolut necesar – să o schimb din 2018. Eram doar nehotărât în ce direcție s-o apuc.

Stau într-o căsuță la marginea Bucureștiului. Vreau, nu vreau, fac naveta zilnic în regim WLTP combinat. Exact, cu mașina! Nu, n-am transport în comun. Dar dacă vrei sa mă judeci, uite: bag ceva centură, ceva stopuri și ceva claxoane până când ajung la muncă. Zilnic! Adevărat bucureștean de provincie. Mai puțin claxoane că am auzit că nu face prea mult bine.

Orice mașină – din asta pe combustie – îmi mănâncă destui bani pe întreținere. Mai nou, mă deranjează extrem de tare când ajung la pompă. Concret, fără plecări mai departe de zona limitrofă a Bucureștiului, benzina în anul 2022 m-a costat în jur de 900-1200 RON/lună. Da, doar drumurile de zi cu zi.

Pe de altă parte, din 2015 – poate un pic mai devreme –  începuse trendul ăsta cu electrice. Iar de prin 2018 băieții faini din domeniul tech-ului deja scoteau pe ușa fabricilor EV-uri, trâmbițând din analele electricității campanii agresive de PR.

Auzeai de recall-uri și se anunțau rivalii din lumea veche a automotive-ului care promiteau (a cinșpea oară și de o mie de ori) că își vor schimba schimba fața. Subiecte puzderie … să se-agite tot internautul în conversații aprige pe rețele sociale – inclusiv berbecul care scrie rândurile astea.

Totuși, fiind deep în tech și având de-a face cu automotive-ul, am fost plăcut impresionat de avântul în dezvoltarea tehnologiilor de stocare a electronilor. Sigur, am mai avut asta odinioară, odată cu Smartphone-ul. Tot criză era și atunci, și tot mare tam-tam se făcea la prima generație de iPhone. Dar nu vorbeam de capacități ale bateriilor de ordinul kWh-lor și în unele cazuri chiar de MWh. Intr-un fel, începutul sfârșitului problemei de echilibrare dinamică a sarcinii on demand.

Toate astea m-au împins să devorez o bună parte de internet, cel puțin în materie de EV-uri. Am “colecționat” multe ore de video și articole cu tot felul prezentări, evaluări, talk-uri și test drive-uri – exact ca pe surprizele de la guma Turbo când eram pitic.

Pe marginea lor mi-am făcut o groază de calcule, multe dintre ele absolut inutile. Și, dacă ai spune că nu sunt unul dintre early adopter-ii EV-urilor, nu te-aș contrazice. Ți-aș da chiar dreptate. Plus că, mai mult decât eco cred că contează eficiența, fiabilitatea, …

In final, prețul plătit versus beneficiu! Iar orele alea multe m-au ajutat să deduc că îmi doream un family car, cu care să mă pot deplasa în jungla urbana, dar și în afara ei. Astfel, am fost atras din ce în ce mai mult de SUV-uri compacte.

SUV-uri compacte

Lista mea scurtă a fost constituită din propunerile celor de la Volkswagen Group, Kia, Ford, Volvo, Mercedes și Tesla. Mai exact, Enyaq 80x, ID4 GTX, E-tron Quattro, EV6 AWD, Mustang Mach-E AWD, XC40, EQA 350 4Matic și Model Y. 

Pentru fiecare, lista mea a cuprins și o serie de categorii pentru a diferenția modelele între ele. Greu să le compari … dar categoriile din lista pe care am alcătuit-o începea cu Cold Range – distanța care se poate parcurge în condițiile cele mai nefavorabile, capacitatea bateriei, Charge Speed AC & DC,  și calitatea interiorului care bazată pe un scor de la 1 bun, până la 3 rău. Aici, scorul a  ținut cont de calitatea materialelor de interior, infotainment, aspectul general și propriul feel la bordul SUV-urilor menționate.

Cele din Volkswagen Group pentru mine au picat rapid. Enyaq 80x, cu prețul cel mai mic în dotare full option dintre cele trei oferte ale grupului, dar Cold Range-ul real cel mai mare, aproximativ 300 km. Totuși prețul ajunge doar cu 1000 euro mai ieftin decât Mustang Mach-E pentru dotâri similare. Sigur, Enyaq 80x, are un spațiu în portbagaj cu 185 litri mai mare decăt Mach-E. Dar, pentru Mach-E atât Cold Range-ul de 325 km cât și calitatea interiorului sunt considerabil mai bune.

La ID4 GTX și E-tron Quattro interiorul se apropie comparativ cu Mach-E, dar Cold Range-ul celor două este mai scăzut: 290 km și respectiv 260 km pentru E-tron Quattro. Iar peste ce nu am reușit să trec este faptul că la bordul celor două ai butoane touch pe volan. Vrei, nu vrei dai peste ele în timpul condusului.

Tesla Model Y AWD Long Range are Cold Range-ul de 310 km… Da! Este mai bun la Mach-E AWD (325 km), în schimb Charge Speed pe DC este 250 kW pentru Tesla, cel mai mare din lista mea scurta la acel moment (XC40 de 2023 a primit upgrade și are și el 250 kW acum). Având în vedere că o majoritate covârșitoare a Fast Charger-lor de la noi sunt de 50 kW, pentru moment nu e un mare avantaj.

La interior se găsește ecranul de 15-inch și atât. Materialele constructive sunt bune! Da, cred că și-au mai rezolvat din probleme… Dar lipsa gauge clusterului mi se pare un mare dezavantaj, care vine la pachet doar cu două butoane ca scurtături pe volan. Sigur, poți schimba funcția celor două butoane prin comenzi vocale – care  merg super bine. Sau poți utiliza comanda vocală direct! Dar eu prefer să am scurtăturile pentru funcțiile principale pe volan – de genul Cruise Control și altele asemenea. Plus, mărimea ecranului și felul în care e plasat, mie îmi distrage atenția de la condus masiv. Deci, nu cred că mi-ar face bine la sănătate!

Nici exteriorul nu mă încântă foarte tare. Adică din lateral arata bine, din spate nu e ceva spectaculos, dar din față zici că au luat un Model 3 și l-au tras de nas și de scăfârlie până când l-au alungit la dimensiunile lui Model Y.

Pentru Mercedes EQA 4Matic 350 nu sunt multe de zis. Calitatea materialelor în interior este impecabilă. Cele două ecrane ale infotament-ului (ecranul alungit) sunt bine integrate. Numai că trackpad-ul touch de pe volan mi se pare o eroare istorică la Mercedes.

Cold Range-ul este cel mai mic dintre toate, 240 – 250 km, iar Charge Speed maxim 100 kW. Toate astea la prețul unui Model Y, care pentru mine nu reprezintă o combinație câștigătoare. Mai ales că liniile puternic rotunjite ale caroseriei, cuplate cu dimensiunile EQA-ului, îl fac să pară ca un bichon maltez plouat. Ți-e milă sau nu, Mercedes cere o groază de bani pe el!

Kia EV6 vine cu o propunere interesantă. La exterior arată ca o navă spațială, video sau pozele nu îi fac mare dreptate. Materialele de interior sunt decente, ecranele și infotainmentul bine integrate. Cold Range-ul este de 285 km iar Fast Charge-ul merge pana la 230 kW.

In plus, vine cu funcția de a transfera o putere maximă instantanee pe AC de 1.9 kW la 220V din baterie către o rețea/consumatori externi. Asta înseamnă că poți alimenta cu energie un frigider, centrală termică, echipament de net și lumini fără probleme în caz că stai la casă și a picat curentul. In schimb, treapta cea mai înaltă de recuperare regenerativă selectată prin padelele de pe volan, ca și în cazul Enyaq, ID4 sau EQA, nu activează o funcție reală de One Pedal Drive.

Mach-E are o integrare spectaculoasă a elementelor de interior. Iar Infotainmentul de 15.5-inch în modul portret nu dictează lipsa un gauge cluster, ca la Model Y. La fel ca Model Y și XC40 are portbagaj și în partea din față, ceea ce lipsește la Enyaq sau ID4. La exterior, deși nu sunt fan coupe, trebuie să recunosc că arată extrem de bine. Recomand să o vedeți în realitate. Poate și în acțiune la un test drive.

Altfel, sunt puține lucruri care nu-mi plac. Printre acestea se numără implementarea de keyless entry. Indiferent de metoda de deschidere, în final trebuie întotdeauna sa apeși butonul pentru deschiderea ușilor. Si chiar e un buton fizic. Ceea ce mie îmi dă emoții relativ la vremea rece când se face gheață pe mașină. Pe de altă parte, are acoperiș panoramic din sticlă, similar cu cel din Model Y. Dar ca la majoritatea coupe-urilor acesta nu se deschide și nu are cortina sau o altă metodă prin care să umbrești interiorul mașinii. Evident, pentru buba asta poți să alegi să nu ai acoperiș panoramic.

In partea a doua, chiar vom ajunge să vorbim despre Volvo XC40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.