Poate Dacia Spring ține pasul cu VW e-Up! și Fiat 500e în sezonul rece?

După ce în decembrie Alin (e-Up, Râșnov) și Raul (Fiat 500e, Timișoara) s-au alăturat Grupei Mici 2.0, probabil vă amintiți că Dacia Spring și-a luat zborul și a format o mini-echipă, care monitorizează evoluția lui Marcel (Deva), Mihai și familia (Fălticeni) și Octavian (Sibiu).

Cronicarul dedicat al springarilor, Mihai, îmi spunea atunci că se vor simți cam singurei, fără să poată compara rezultatele lor, cu cele ale veteranelor Citigo (Doina și Wiwi, Timișoara) și e-Up (Laslo, Cluj), care se afla la a treia, respectiv a doua iarna cu actualele modele electrice.

Profitând de o mică pauză de la drumurile zilnice pentru Octavian (Spring) și Doina (Citigo), am suprapus din nou valorile de consum obținute de Alin (e-Up) și Raul (Fiat 500e) cu cele transmise de Marcel (Spring) și Mihai (Spring).

Chiar dacă reflectă rezultatele din decembrie și ianuarie cu o vreme neobișnuit de blândă pentru începutul iernii, putem învăța câte ceva din comportamentul celor mai mici participante la proiect.

 1. Drumurile scurte în oraș generează cele mai mari consumuri iarna.
  • informația în sine nu este nouă și am scris de multe ori despre acest subiect. Datele de mai sus însă sunt proaspete și indică valori asemănătoare obținute de Octavian cu Spring la Sibiu și Raul cu Fiat la Timișoara;
  • la fel și zona consumurilor mai mici, realizate de Mihai cu Spring și Alin cu e-Up, cu drumuri mai lungi, fără opriri dese, când după deschiderea ușilor se pierde căldura acumulată și AC-ul reia munca de la capăt, consumând electroni prețioși din acumulator;
  • despre valoarea de 18 kWh/100km comunicată pentru săptămâna Crăciunului, Alin scria că nici măcar nu poate fi luată în serios, fiindcă majoritatea consumului a fost în staționare, pentru căldură, nu pentru înaintare.

2. Până la mijlocul lunii ianuarie am identificat, cu ajutorul datelor transmise de Wiwi, doar câteva călătorii la temperaturi mai joase, când energia necesară pentru siguranța și confortul pasagerilor a fost mai mare decăt cea recuperată prin frânare regenerativă.

Este bine de reținut că la temperaturi foarte scăzute, sau atunci când acumulatorul a fost încărcat la 100% SOC, frânarea regenerativă este fie limitată, fie exclusă, pentru a proteja acumulatorul.

După una din ultimele actualizări de soft (OTA) de anul trecut, Tesla a adăugat o funcție, prin care atunci când frânarea regenerativă nu funcționează (din motivele amintite mai sus) mașina aplică frânele. Pentru un șofer ce nu urmărește cu atenție informațiile de la bord, noua modalitate de frânare nu poate fi distinsă de cea regenerativă.

Ca să dăm mai multă consistență noțiunii de drumuri „scurte” sau „lungi”, iată parcursul realizat de colegii noștri în perioada Sărbătorilor de Iarnă, începând din 5 decembrie, de când Alin și Raul și-au parcat mașinile în garajul virtual al proiectului Electromobilitate:

 • Alin (e-Up) – 6462 km
 • Marcel (Spring) – 4044 km
 • Mihai (Spring) – 1183 km
 • Raul (Fiat 500e) – 1157 km

In direct cu proprietarii

Alin – e-Up!, Râșnov

 • 02-08 ianuarie 
 • 776 km cu 96.9 ron, 9 ron/100km
 • Încărcări:
  • Gratuit 54.5 kWh
  • Acasă 79.8 kWh cu 63 ron
  • Stații publice 16.22 kWh cu 33.91 ron

Raul – Fiat 500, Timișoara

A fost o perioadă mai aglomerată, raportările mele au fost scurte și la obiect. Având mai mult timp la dispoziție, voi detalia căteva aspecte generale dar și câteva experimente din ultima perioadă.

In ultima săptămână am parcurs 167 km exclusiv urban cu un consum de 18.5 kWh/100km. Vremea caldă e reflectată și în consumul mai scăzut, dar diminețile reci în care am avut drumuri ce au necesitat precondiționarea interioară țin consumul mai sus decât cel normal pentru temperaturile din timpul zilei.

Marcel – Spring, Deva

Dacia Spring de Deva:

km la bord: 64.782;

– distanța parcursă: 977 km;

– cost: 110.58 lei;

– medie consum: 14,27 kWh/100km.

Mihai – Spring, Fălticeni

Săptămâna 02 – 08 ianuarie 2023 (76% SoC)

 • Distanța parcursă: 248 km (20% prin orașul fără stații publice de încărcare, 80% extra-urban)
 • Viteza medie: 44.3 km/h
 • Consum mediu: 12.7 kWh/100 km
 • Cost încărcări: lei.
 • Număr încărcări: 2 încărcări, din care 1 la Electromagnetica Suceava (7.48 kWh), 1 set de multe reprize de acasă de la soare (23.2 kWh măsurați pe o priză cu contor separat; pe CanZE avea putere de 2.0 kW, pe contor 2.2-2.3 kW, deci pierderi de aprox. 10-15%), în intervalul 10-14.Energie încărcată: 30.68 kWh.

O analiză mai amănunțită, dedicată de Mihai colegilor cu Dacia Spring, găsiți in articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.