Infiintata in urma cu 17 ani, firma Tesla a devenit o companie publica in 29 iunie 2010, orchestrand prima cotatie pe o bursa americana a unei companii auto dupa mai bine de 50 de ani.
Pretul initial pentru oferta publica a fost de 17 USD pentru o actiune si a avut o evolutie turbulenta in acesti zece ani. Recentele cotatii in jur de 1000 USD pe actiune, au transformat Tesla pentru scurt timp in cea mai valoroasa companie auto din lume, cedand apoi din nou primul loc „gigantului sacru” Toyota.
Cu un deceniu in urma, Tesla avea un singur produs, Roadster-ul oferit la un pret de 109.000 USD, la doar doi ani dupa criza financiara din 2008, care a demolat vanzarile auto pe piata americana si a declansat un lung sir de falimente care a inclus GM, Chrysler si o multime de furnizori din industria auto americana si cea globala.
In prezent Tesla produce in fabrica din Fremont numeroase modele derivate din patru caroserii de baza: S, X ,3 si Y in ordinea lansarii, sau „S3XY” cum le place fanilor se denumeasca gama actuala, cunoscuta fiind legenda ca Model 3 s-ar fi numit Model E, daca nu se opunea Ford, care protejase litera „E” pentru gama proprie de modele electrice.
In plus, alaturi de Fremont, noua fabrica din Shanghai alimenteaza cea mai mare piata de automobile electrice cu modele Made in China, iar in apropiere de Berlin se ridica cea de a treia fabrica, unde se vor asambla variantele destinate pietei europene.
Cu 48.000 de angajati, Tesla este o firma de dimensiuni mici pe langa marile conglomerate si aliante din universul auto, dar influenta asupra industriei auto globale este fara precedent.
Chiar daca in prezent Roadster-ul nu se mai produce, iar urmatoarea generatie mai are de asteptat pana la lansarea in productie, la fel cum asteapta camionul Semi si pickup-ul Cybertruck, veteranul Model S a devenit, dupa numeroase imbunatatiri de la lansarea pe piata in 2012, primul automobil electric, certificat dupa ciclul de testare EPA, cu autonomie mai mare de 600 kilometri.
Intotdeauna a fost multa drama in jurul Tesla, dar ei au impins industria auto sa adopte electrificarea ca solutie pentru mobilitatea viitorului. Indiferent daca este sau nu este profitabila, Tesla a avut un impact major asupra universului auto pentru totdeauna.
Produsele lor genereaza un entuziasm fara egal in randul cumparatorilor.
Tony Posawatz, fost lider al programului GM Volt, fost CEO Fisker si actual director la Lucid Motors
Zece momente care au marcat evolutia Tesla in ultima decada de la un start-up la cea mai valoroasa firma auto.
1. Creditul guvernamental
In ianuarie 2010, Tesla a beneficiat de un credit in valoare de 465 milioane USD din partea guvernului american, achitat integral, cu dobanzile de rigoare, in luna mai 2013.
2. Fabrica din Fremont
In luna mai 2010, Tesla a cumparat fabrica NUMI din Fremont, California, apartinand unui fost joint venture GM/Toyota, lichidat odata cu falimentul GM din 2008. Toyota a investit 50 milioane USD pentru a facilita achizitia si presedintele Akio Toyoda a participat in persoana la ceremonie.
In prezent Fremont produce toata gama de automobile livrata pe pietele globale, mai putin China, care este alimentata incepand din 2020, cu modele asamblate la Shanghai, importurile din SUA reducandu-se tot mai mult.
3. Masina Anului 2013
In decembrie 2012, revista Motor Trend a desemnat Model S „Masina Anului 2013”, prestigiosul titlul fiind inmanat pentru prima oara, in cei 64 de ani de la instituire, unui automobil echipat cu motor electric, un semnal de atentie pentru executivii auto, asupra viitoarei transformari a intregii industrii, pe care multi au preferat sa-l ignore.
4. Gigafactory Reno
Anuntul din septembrie 2014 cu privire la constructia in colaborare cu Panasonic a primei Gigafactory, dedicata productiei de acumulatori in desertul din Nevada, a luat lumea auto prin surprindere.
Un astfel de nivel de integrare verticala fusese de mult abandonat de marile firme, care prefera colaborarea cu furnizori specializati. Dimensiunile proiectului si nivelul investitiilor au fost considerate „sinucigase” la vremea respectiva, dar foarte curand Tesla a demonstrat ca dominatia actuala pe piata automobilelor electrice se bazeaza tocmai pe capacitatea de productie a propriilor acumulatori.
5. Model 3
In luna martie 2016, cand Elon Musk a prezentat Model 3, lumea auto a asistat uimita cum lungi siruri de cumparatori, vazute doar la lansarea iPhone-ului, asteptau entuziasti la coada sa depuna un aconto de 2000 USD pentru inscriere pe lista de asteptare.
Chiar daca varianta de baza, promisa pentru 35.000 USD, a fost livrata in cantitati limitate doar in SUA si pretul mediu de tranzactie este mai degraba 50.000 USD, Model 3 a devenit in primul an de livrari internationale, 2019, cel mai bine vandut model electric pe plan global, pozitie pe care o mentine si in 2020.
6. Anchete legate de sistemul de conducere autonoma
Dupa un incident fatal in 7 mai 2016, sistemele de conducere autonoma cu care sunt echipate diferitele modele Tesla au fost supuse unei ample anchete condusa de autoritatile guvernului american. Anchetatorii NHTSA nu au gasit defectiuni ale sistemului in cazul respectiv, dar o serie de alte accidente, readuce periodic atentia media si a autoritatilor asupra maturitatii si performantelor sistemului promovat de Tesla ca „Full Self Drive”.
7. Achizita Solar City
In iunie 2016, Tesla a achizitionat firma SolarCity, specializata in productia si instalarea de panouri fotoovoltaice. Cu toata pledoaria lui Elon Musk pentru o viziune integrata de productie, distributie si consum al energiei electrice fotovoltaice, conflictul de interese a ridicat multe semne de intrebare.
Tesla avea deja probleme financiare majore cauzate de lansarea in productie a noului Model 3, iar Musk era la vremea respectiva cel mai mare actionar si presedintele Consiliului de Administratie la SolarCity, administrata impreuna cu alti membri de familie.
Neindeplinirea promisiunilor facute la achizitie, s-a transformat intr-un proces al actionarilor nemultumiti, in curs de derulare in statul Delaware.
8. „Finantarea asigurata”
Dupa lansarea productiei limitate pentru Model 3, vanduta in 2017 angajatilor Tesla si Space X, a urmat celebrul „iad al productiei”, prima trezire la realitatea dificultatilor productiei de masa.
In mijlocul unor vremuri foarte agitate, in care numerosi excutivi au parasit corabia, a instalarii unei noi linii de asamblare, adusa cu avioane din Germania, intr-un cort gigantic din curtea fabricii din Fremont, Elon Musk a luat prin surprindere propria echipa si lumea financiara, anuntand pe Twitter ca va privatiza firma, la un un pret de 420 USD pe actiune si are finantarea asigurata.
Dupa trei saptamani Musk revine asupra deciziei si confirma ca Tesla ramane o companie publica, dar dupa o luna SEC-Securities and Exchange Commission, autoritatea guvernamentala care supravegheaza respectarea legislatiei bursiere, declanseaza un proces, in urma caruia Tesla si Elon Musk sunt amendati cu cate 20 milioane USD si Musk este destituit din pozitia de presendinte Tesla pentru trei ani.
9. Giga Shanghai
In mijlocul furtunilor din 2018, Tesla inregistreaza o mare victorie in China, unde guvernul aproba prima fabrica din industria auto fara un partener local.
La mai putin de un an de la inceperea constructiei in ianuarie 2019, primele Model 3 MIC (made in China) au iesit de pe linia de asamblare, marcand inceputul dominatiei Tesla pe cea mai mare piata de vehicule electrice din lume.
10. Cybertruck, Semi si Roadster
Dupa prezentarea Semi si a noului Roadster, in noiembrie 2019 Musk si echipa sa au socat din nou lumea auto, odata cu prezentarea Cybertruck-ului, o creatie estetica controversata, dar cu performante si pret fara egal.
Incidentul din timpul prezentarii, cand designer-ul sef Franz von Holzhausen a crapat geamurile Cybertruck-ului cu o bila metalica, in timpul demonstratiei presupusa sa scoata in evidenta „geamurile blindate”, a generat o publicitate enorma si Cybertruck-ul a devenit in scurt timp foarte cunoscut, acumuland peste o jumatate de milion de inscrieri.
In prezent, cautarea unei noi locatii pentru fabrica destinata sa produca Cybertruck are doua state finaliste, Texas si Oklahoma. Ramane de vazut care va fi alegerea finala si daca tot acolo isi vor gasi locul camionul electric Semi si noul Roadster, prezentate cu doi ani in urma si amanate din cauza lipsei capacitatii de productie pentru acumulatorii necesari extinderii gamei de produse.
(dupa Bloomberg)
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.