Inca de la inceput trebuie sa recunosc ca nu pot fi 100% obiectiv in legatura cu produsele Volvo si Polestar, fiindca un V60 este automobilul indragit al familiei de mai bine de patru ani si continua sa ne incante cu mersul lin (meritul cutiei automate cu opt trepte), spatiul enorm si calitatea interiorului, chiar si dupa ce a impartit garajul cu mai nou venita Tesla Model 3.

Design-ul exterior al noului Polestar 2 este simplu si atractiv de la prima vedere si, alaturi de celelalte noutati electrice de la Frankfurt, pare sa fi incheiat definitiv capitolul experimentelor cu forme bizare de genul BMW i3, Honda Insight, Nissan Leaf prima generatie.


Cu dimensiuni foarte apropiate de Model 3, prima generatie de modele 100% electrice ale firmei suedeze la origine, detinuta in comun de Geely si Volvo, impresioneaza cu valori interioare si cu simplitatea prezentarii.

Un plus, ce se remarca imediat la deschiderea electrica a portbagajului, este accesul generos pentru obiectele voluminoase, care nu ar incapea prin deschiderea de dimensiuni reduse a spatiul adanc dar ingust din Model 3.

In timp ce multi concurenti au sunat trambita in timpul lansarii modelelor proprii cu melodia preferata despre un nou „Tesla killer”, reprezentantii Polestar au recunoscut public ca Tesla este cu mult inaintea tuturor, in ceea ce priveste eficienta.

Un alt handicap cu care Polestar porneste in cursa pentru buzunarele cumparatorilor este lipsa de rezonanta in randul publicului larg a numelui specialistilor suedezi. Spre deosebire de Tesla, care a devenit sinonim cu „automobil electric de performanta”, la fel cum „Jeep” este pentru masini de teren sau „Xerox” pentru copiatoare, Polestar va avea mult de muncit pana cand numele va fi recunoscut de amatorii de automobile electrice premium.

Din punct de vedere al dimensiunii acumulatorilor, autonomiei, puterii si tractiunii, Polestar 2 poate fi comparat cu variantele Long Range dual motors si performance oferite de Tesla pe Model 3.
Exista insa si diferente semnificative intre cei doi concurenti directi, care ar putea inclina balanta pentru unii cumparatori in favoarea modelului suedez, produs in China. In primul rand interiorul, mai apropiat de gustul celor ce considera Model 3 ca fiind de-a dreptul saracacios, nu doar minimalist.

Atat design-ul mai apropiat de formele clasice, desi este dominat de un ecran tactil de 11 inch plasat in centru, dupa moda lansata de Tesla, dar mai ales calitatea materialelor si finisajelor comunica pe loc ca te afli intr-un automobil din clasa premium.

Dupa cateva mii de kilometri parcursi in arsita verii pe scaunele din material sintetic din Tesla Model 3 „premium” sunt gata oricand sa le schimb cu cele ventilate, imbracate in Alcantara oferite ca optiune pentru Polestar 2.

O alta comparatie interesanta va fi cea intre cele doua sisteme de conectivitate si infotainment la bord. In timp ce Tesla utilizeaza un sistem propriu, Polestar a ales sa instaleze Google Android, inlesnind comenzi vocale prin google assistant, cautari pe google maps si acces la google play store.
Cu intentii comparativ modeste, o singura fabrica in China si doar cinci spatii de prezentare pentru inceput pe coasta de vest a continentului Nord American (San Diego, Los Angeles, San Francisco, Seatle in SUA si Vancouver in Canada), Polestar va beneficia de suportul retelei de service Volvo, inca din primele zile de vanzare din semestrul al doilea 2020.
Din experienta excelenta a ultimilor patru ani cu service-ul Volvo din Livonia, Michigan, trebuie sa recunosc ca nici nu poate exista o comparatie cu lungile asteptari la telefon pana raspunde cineva de la Tesla customer suport. Imposibilitatea de a lua legatura direct cu personalul din service-ul cel mai apropiat si programarea doar prin aplicatia Tesla, este mai mult decat o gluma proasta, atunci cand primul interval disponibil este peste cateva saptamani (caz concret intamplat in timpul calatoriei europene la Linz, dar rezolvat cu multa amabilitate de personalul local, cand s-au trezit cu mine la usa fara programare).

Culmea este ca frustrarea nu este unilaterala, doar de partea clientilor, ci si de cea a personalului din service, care nu mai are acces la telefon si email, dar sunt primii care indura furia clientilor veniti cu o falca in cer si alta in pamant, dupa lungile asteptari pe telefon pentru o programare.
Cu ajutorul indelungatei experiente de service acumulate de Volvo cu segmentul de clienti pentru automobile premium, Polestar are o sansa reala sa iasa in evidenta, inca de la inceput, intr-o lumina mult mai favorabila decat s-a blamat Tesla, cel putin pana in prezent, la acest capitol.
Datorita avansului tehnologic considerabil si a retelei proprii de incarcare SuperCharger, Tesla va ramane puterea dominanta in segmentul premium mediu in viitorul apropiat, dar cu o privire atenta la Polestar 2 poti descoperi multe detalii mai bine gandite si o ambianta interioara mult mai ospitaliera pentru cei ce sunt dispusi sa cheltuie sume considerabile pentru un automobil electric.

„Consider ca echipamentul si finisajele masinii sunt exceptionale si reprezentia o alternativa interesanta la Telsa Model 3” declara Jonathan Goodman, COO Polestar.
Suntem de acord cu acest aspect, dar in acelasi timp am invatat ca pentru electromobilsti cei mai importanti factori in luarea deciziei de cumparare sunt eficienta, autonomia si viteza de incarcare. La aceasta ultima categorie reteaua SuperCharger devine argumentul cel mai convingator pro Tesla.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.