Acum, când o parte din participanții la electro-sezatoarea organizată de primăriile din Ciugud, Păuca și Alba Iulia au pornit către locul de adunare, gândurile noastre se îndreaptă spre toți cei ce promovează mobilitatea electrică în România și pretutindeni.
Tranziția de la forma tradițională de transport rutier, cu ajutorul motoarelor termice, care au pus lumea pe roate pentru mai bine de un secol și ne-au dat libertatea de a călători oriunde a dorit spiritul nostru de aventură, spre o formă mai eficientă de utilizare a resurselor limitate de care dispunem, nu este simplă.
Din păcate, interesele economice individuale primează înaintea BINELUI comun. Profiturile gigantice din petrol și industria auto, din care s-au alimentat de peste 100 de ani campanii electorale și politicieni corupți, au stabilit o ordine globală în care subvențiile uriașe acordate petroliștilor sunt firești (Despre subvenții – cum vi se par 11 MILIOANE pe MINUT?) dar, cu foarte rare excepții, trecute sub tăcere (IAA ziua a doua – conferința Herbert Diess, (VW) și Francesco Starace (Enel).
Într-un context global ostil și tot mai tensionat, conflictul din țara vecină a lovit foarte aproape de casă, ascuțind percepția dezastrului ce poate fi generat cu venituri din petrol, care sunt canalizate spre înarmare.
Actuala grabă europeană de a scăpa de petrolul și gazul importat din Rusia, este cauzată de enormitatea suferințelor generate de conflictul din Ucraina, dar sursele alternative de aprovizionare cu combustibili fosili pot fi găsite după dârele de sânge lăsate de alte conflicte în Orientul Mijlociu, Sudan sau Venezuela.
Cu atât mai mult, atunci când descoperim oaze de normalitate care prevestesc un viitor mai bun, așa cum se întâmplă la Ciugud, Hăpria și Păuca, ne oprim din goana zilnică și ne adunăm cu respect și recunoștința să spunem un sincer MULȚUMESC!
Punctul de pornire
Deși vizitasem stația de încărcare cu panouri fotovoltaice de la Ciugud în octombrie 2021 cu noul IONIQ 5, nu știam de cele din Hăpria și Păuca.
Instigatorul moral al evenimentului de mâine (14 mai 2022) este Titus (Kona-Sibiu), după ce a postat o imagine cu panourile și stația de la Păuca, adăugând că drumurile județene din zonă sunt de bună calitate.
O încercare de întâlnire ad-hoc, pentru a privi viitorul instalat în comunele din județele Alba și Sibiu, a găsit doar trei colegi în zonă. Laurențiu, Marius și Marcel și-au schimbat din mers planurile de călătorie, au vizitat stațiile și ne-au trimis imagini și două articole foarte convingătoare.
- Ciugud – Hăpria – Păuca: traseu turistic electric deschis de primăriile locale
- FOTOREPORTAJ: Ciugud, Hăpria și Păuca cu Tesla Model 3 #to_good_to_be_true?
Invitație la Păuca
Cele două articole au trezit interesul autorităților locale să ne cunoaștem și de aici până la alegerea datei și traseului au mai fost doar câțiva pași parcurs.
Gazdele au intitulat evenimentul Electro-Șezătoare și au pregătit un program foarte interesant pentru cei peste 40 de participanți, care și-au confirmat prezența mâine (14 mai 2022) la punctul de start de la Primăria Ciugud.
De acolo, coloana tăcută formată din modele electrice și PHEV, se va îndrepta spre Hăpria și după o scurtă oprire, va continua călătoria la Păuca, unde gazdele au pregătit un interesant program de șezătoare tradițională, de data aceasta pe teme electromobilistice.
Întoarcerea la Alba Iulia pentru Noaptea Muzeelor
Revenirea pe același traseu, prelungit până la cetatea Alba Iulia, ne va da ocazia unor determinări de consum în paralel, dar mai mult ca orice va răspunde inițiativelor locale, dovedind că mobilitatea electrică, mai ales atunci când se bazează pe energie produsă cu panouri fotovoltaice, este o soluție curată, sustenabilă pentru viitor.
Gazdele de la Alba Iulia au pregătit un program foarte atractiv pentru Noaptea Muzeelor și o parte din vizitatorii care vor lua parte la evenimentul cultural vor avea ocazia să stea de vorbă cu participanții la electro-sezătoare, cu toții proprietari de automobile electrice.
O bună parte din cei prezenți colaborează la proiectul Electromobilitate, care a dat naștere blogului pe care vă aflați. Cifrele dovedesc ca veți sta de vorbă cu buni cunoscători ai domeniului mobilității electrice, ce fac parte dintr-o echipa care a depășit 1.1 milioane km monitorizați în cadrul proiectului.
Alte informații foarte pe scurt despre proiectul Electromobilitate:
Obiectiv: informarea și educarea publicului despre conviețuirea cu un automobil electric în România, din perspectiva proprietarilor
- Demarat în ianuarie 2018 (în Romania erau înmatricualte 250 automobile electrice, în prezent sunt peste 16.000);
- Primele articole au fost publicate în februarie 2018 în revista online www.24auto.ro;
- Începând cu 1 ianuarie 2019 am lansat blogul dedicat 100% mobilitatii electrice: www.electromobilitate.com;
- Publicat peste 1700 articole, semnate de 59 autori, majoritatea proprietari de automobile electrice;
- 47 posesori de automobile electrice implicați în proiect (42 Romania și 2 SUA pentru minim 12 luni);
- În prezent, 31 participanți VOLUNTARI, care transmit săptămânal informații despre parcurs, consum, costuri, evenimente tehnice și călătorii electrice;
- Total km monitorizați în perioada octombrie 2018 – mai 2022: 1.173.773 km;
- Total investiție: 1,6 milioane EURO (proprietarii 1,18 milioane EURO + 41 x aprox. 10.000 EURO contribuabilii români, prin programul rabla plus de subvenționare a achiziției de modele electrice);
- Mod de încărcare – 26 colegi din echipa proiectului Electromobilitate (mai 2022)
Cu obiectivul ca până la finalul anului 2022, 50% din participanții la proiect să încarce de la soare, MULȚUMIM autorităților din Ciugud și Păuca pentru exemplul creat în vederea răspândirii electromobilității rurale.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.