12 luni cu un ZOE 41 second hand, alimentat de la soare

Am amintit ieri că în săptămâna aceasta, ce se va încheia cu electro-sezătoarea de la Ciugud-Hăpria-Păuca și Alba Iulia, sărbătorim trei absolvenți ai proiectului Electromobilitate pentru colaborarea de 12 luni.

Dacă în primul episod am depănat, pe baza informațiilor transmise de Laurențiu (Cluj), amintiri, experiențe, articole și statistici despre VW ID.4, care trebuia să fie inițial o Hyundai Kona, astăzi vom mulțumi lui Márton pentru perspectiva unică care ne-a oferit-o asupra unui Renault ZOE 41, care se încarcă cel mai mult timp de la soare.

Alături de Dan, care a achiziționat o Kona second hand și Octavian, care a pornit la drum cu un Outlander PHEV după 144.000 km, Márton a decis ca un ZOE second hand va satisface pentru început nevoile de deplasare preponderent în zona Târgu Mureș, cu un buget minim de achiziție.

Experiența lui Márton pe termen lung va fi interesantă și din punct de vedere al fiabilității și costurilor de întreținere după un kilometraj ridicat. Pe parcursul celor 20.025 km monitorizați săptămânal în ultimul an, ZOE nu a avut probleme tehnice, dar costurile de întreținere au crescut datorită uzurii premature a anvelopelor.

Consumul mediu realizat de Márton, așa cum este indicat la bord pentru acest parcurs, a fost 14.5 kWh/100 km, mai mic cu 10% de cel indicat de EVdatabase (16.1 kWh/100km).

Sursa: EVdatabase

Diferența este confirmată și de faptul că valorile medii săptămânale comunicate de Márton de la bord, au fost permanent în jumătatea inferioară a domeniului de consum realizat de cei patru colegi din echipa ZOE.

Márton dispune de o instalație fotovoltaică acasă și de un contor cu care măsoară curentul absorbit, semnalând la fiecare final de lună, că pierderile de încărcare la ZOE se pot ridica la 30% iarna. Acesta este motivul pentru care în bilanțurile de final de lună, „consumul” comunicat de Márton este marcat cu altă culoare, fiindcă INCLUDE pierderile de încărcare.

Pe lângă aceste două aspecte, extrem de utile pentru alți doritori de automobile electrice, legate de:

  • achiziția și exploatarea unui model second hand;
  • pierderile de încărcare, care determină costul real al energiei electrice;

Márton a fost permanent angajat în dialogul cu autoritățile, foarte implicat în viața comunității și a contribuit la o mai bună înțelegere a parcului auto electric din zona Târgu Mureș.

Mulțumim Márton pentru informațiile comunicate timp de 12 luni, pentru articolele scrise și participarea la evenimentul de la Păltiniș din luna octombrie 2021, în seria întâlnirilor ElectRoMania.

Pe lângă rapoartele săptămânale, puteți găsi informații utile despre instalații fotovoltaice sau călătorii mai lungi cu ZOE 41, dar și despre un organizator pentru obiectele din portbagaj, confecționat de Márton în următoarele articole:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.