Săptămâna aniversărilor – trei noi absolvenți!

Dacă ieri vorbeam de istoria zbuciumată a proiectului Ozone, în următoarele episoade ne vom îndrepta atenția spre trei colegi din echipa proiectului Electromobilitate, care au încheiat săptămâna aceasta stagiul de 12 luni, la care se „înhamă” fiecare voluntar dispus să-și investească timpul pentru a depăna experiențele alături de un automobil electric cu publicul interesat de acest subiect.

Le mulțumim lui Laurențiu (ID.4 – Cluj), Márton (ZOE 41 – Târgu Mureș) și Teo (Niro – București) pentru răbdare și perseverența timp de 12 luni, pentru contribuția substanțială la creșterea volumului de informații și a cunoștințelor despre cele trei modele foarte îndrăgite în Europa, la detaliile fascinante despre încărcarea de la soare și pierderile din timpul încărcării.

VW ID.4, care trebuia să fie Kona

Pe vremurile când Kona era vedeta proiectului nostru și un model foarte căutat în țară, înainte ca Dacia Spring sau Tesla Model 3 și Y să fie disponibile prin programul rabla plus, Laurențiu ne-a scris despre intenția de a cumpăra două exemplare, împreună cu cumnatul său.

Cu surpriză am aflat (Am parcat primul VW ID.4 din Cluj în garajul virtual al proiectului Electromobilitate) că decizia finală a fost pentru un ID.4 în locul Konei, motivul principal fiind confortul și spațiul interior mai generos pentru pasageri și mai ales pentru bagaje.

Fără alternativa Kia Niro disponibilă, care rezolvă problema portbagajului prea mic al Konei, dar utilizează o tehnologie verificată și foarte apreciată de proprietarii celei de a doua generații de modele produse de grupul Hyundai-Kia, Laurențiu s-a decis pentru ID.4, cel mai mare model disponibil la acea oră în țară.

După prima iarnă petrecută alături de ID.3, cu care ID.4 împarte platforma dedicată MEB, mai mulți proprietari au semnalat probleme de creștere a consumului și reducere drastică a autonomiei, dar promisiunile (neîmplinite) ale grupului VW de a corecta deficiențele printr-un update de soft, păreau credibile la ora aceea și Laurențiu a pornit în aventura cu ID.4 în țară și străinătate.

Participând la toate evenimentele organizate în cadrul proiectului Electromobilitate în ultimele 12 luni, la test drive-uri paralele și la un schimb de experiență la volanul ID.4 – IONIQ 5 (Experiențele unui proprietar de ID.4 la volanul noului IONIQ 5) Laurențiu a publicat 12 articole, pe lângă relatările consistente săptămânale, care au contribuit la mai buna înțelegere a avantajelor și dezavantajelor întâmpinate în primul an cu ID.4.

Mulțumim Laurențiu pentru activitatea în cadrul proiectului, pentru pasiunea molipsitoare prin care l-ai atras pe Cristi (Kona – Huedin) la evenimentele noastre și pentru inițiativa admirabilă, de a oferi test drive-uri electrice elevilor de la liceul din Huedin (Puterea exemplului – test drive electric cu elevi din Huedin).

Drumuri line și curate în continuare!

Statistici pentru primele 12 luni

Comparând cei 19.555 km monitorizați săptămânal în cadrul proiectului, care au fost parcurși de Laurențiu cu un consum mediu de 17.4 kWh/100km, cu valorile indicate de EVdatabase apar cateva discrepanțe:

 • Consumul mediu realizat de Laurențiu (17.4 kWh/100km) este cu 7.4% MAI MIC decât cel indicat de EVdatabase.
 • Valorile maxime de consum realizate în sezonul rece (33 – 46.3 kWh/100km) sunt mult mai mari decât cele indicate de EVdatabase pentru temperaturi scăzute.
 • Considerând rezultatele după interpolare (curba dublă albastră) valorile maxime și minime realizate de Laurențiu (14 – 27.5 kWh/100km) se apropie de cele publicate de EVdatabase.
Pe lângă rapoartele săptămânale, informații despre experiențele lui Laurențiu cu VW ID.4 găsiți în următoarele articole:
 1. Am parcat primul VW ID.4 din Cluj în garajul virtual al proiectului Electromobilitate
 2. Prima ieșire cu ID.4
 3. VW ID.4 – Impactul caniculei asupra consumului
 4. Aproape gata de drum spre Paris cu ID.4?
 5. 1000 km cu ID.4 pe Transalpina și Transfăgărășan
 6. În vacanță cu ID.4 la Budapesta
 7. Pas cu pas – prima actualizare OTA (over the air) pentru VW ID.4
 8. VW ID.4 – primii fiori la începutul sezonului rece
 9. Experiențele unui proprietar de ID.4 la volanul noului IONIQ 5
 10. Puterea exemplului – test drive electric cu elevi din Huedin
 11. VW ID.4 – în căutarea electronilor pierduți
 12. VW ID.4 – călătorie de iarnă de aproape 1000 km în 17 imagini

(va urma)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.