Despre legatura intre subventiile pentru electromobilitate si costul sanatatii publice

O serie de articole publicate anul trecut in paginile revistei online 24auto.ro, gazda buna a proiectului Electromobilitate, au fost dedicate subventiilor acordate in diferite tari pentru promovarea autovehiculelor electrice.

Impactul reducerii subventiilor din China asupra pietii globale de automobile electrice a fost si el surprins in articole din vara si din nou in toamna, cel de al doilea pe baza unui raport intocmit de firma de consultanta PwC.

Lectiile invatate din China si Danemarca, referitor la scaderea vanzarilor de autovehicule electrice dupa reducerea subventiilor, trebuie sa dea de gandit celor ce elaboreaza bugetele sub presiunea unor restrictii financiare imediate. Asa cum au demonstrat repetate studii intocmite de Comisia Europeana si de guvernul chinez, legatura intre nivelul de poluare si costurile de sanatate pe termen lung nu mai poate fi pusa sub semnul intrebarii.

Mentinerea profitabilitatii industriei auto, prin productia de motoare cu ardere interna si subventionarea industrei petrolului sunt anacronisme in secolul XXI, platite cu sume uriase din banii publici, fie prin contributii directe, fie indirecte datorita cresterii costurilor cu sanatatea publica.

Este drept ca subventiile pot fi utilizate selectiv pentru protectia industriei nationale, ca in cazul Germaniei, care a avut o limita in functie de pretul de achizitie de 60.000 euro, doar pana cand industria locala a lansat trei modele, Audi e-tron, Mercedes EQC si Porsche Taycan, peste acest nivel.

La polul opus se afla piata americana. Subventiile pentru cele trei modele Tesla s-au injumatatit incepand din luna ianuarie 2019, dupa depasirea pragului de 200.000 de automobile electrice vandute in SUA (in iunie 2018) si s-au mai injumatatit o data incepand din luna iulie, pentru a fi complet eliminate de la 1 ianuarie 2020. Cu toate acestea, vanzarile de Model 3 sunt in crestere, in timp ce alte automobile electrice mai putin atractive pierd vanzare , desi beneficiaza in continuare de subventie, sub forma unei reduceri a taxelor pe venitul individual de 7500 USD.

Va fi interesant de urmarit daca Model 3 produs la Shanghai pentru piata chineza va avea aceasi evolutie, sau daca puterea de cumparare este factorul determinant pentru sensibilitatea la impactul reducerii subventiilor.

Statisticile europeane arata ca cele mai bune vanzari de automobile electrice sunt pe pietele cu cea mai mare putere de cumparare. Tarile din estul Europei nu pot atinge aceleasi cote, chiar daca beneficiaza de subventii mai generoase, existand insa un factor perturbator major, determinat de oferta mai mica decat cererea, care pun sub semnul intrebarii acuratetea statisticilor.

Avertismentele tot mai frecvente despre reducerea sau eliminarea subventiilor pentru automobile electrice in Romania sunt justificate de realitatea incotestabila ca poluarea duce la cresterea costului cu sanatatea publica.

Ne alaturam si noi vocilor care sustin ca eliminarea surselor de poluare din traficul urban si electrificarea transportului in comun, al distributiei de produse si al transportului de persoane ar trebui sa fie prioritati pentru autoritatile nationale si locale, in vederea protejarii sanatatii publice si scaderii cheltuielilor cu sanatatea.

Mai multe detalii despre subventiile acordate pentru scaderea cheltuielilor de sanatate prin promovarea electromobilitatii in diferite tari gasiti in urmatoarele articole:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.