Hyundai Ioniq – comparatie consum pe termen lung

Seria de articole dedicate comparatiilor de consum intre diferite automobile electrice si intre modele identice utilizate in zone diferite, este posibila datorita informatiilor primite de la proprietarii acestora, pentru care le multumim.

De mai bine de un an urmarim cum influenteaza diferiti factori meteo si stilul de condus al echipei Porsib consumul unui Hyundai Ioniq (model 2018) botezat cu drag „Ionica”, primul automobil electric dedicat educatiei prin test drive in cadrul proiectului Electromobilitate. Din vara acestui an, la Timisoara circula un alt Ioniq (model 2019) despre care Tudor ne furnizeaza constiincios informatii si imagini in fiecare saptamana.

Cu o singura exceptie in saptamana inceputa in 12 august, pe care am pus-o pe seama unor excese de viteza pe autostrada intre Sebes si Sibiu, Ionica a consumat ceva mai putin decat Ioniq-ul lui Tudor.

Tudor a parcurs mai multe drumuri lungi (si pe autostrada) cu patru persoane si bagaje la bord, reusind sa economiseasca aproximativ 3000 RON incepand din vara, fata de costurile avute cu Seat-ul dinainte.

Doar in ultima saptamana am observat o inversare a consumului, pe care am pus-o pe seama temperaturiilor mai scazute de la Sibiu si care nu ne-a surpins, avand diagrama de consum dupa 59 de saptamani de exploatare, care arata clar cum creste consumul in sezonul rece, datorita consumatorilor suplimentari pentru confortul pasagerilor.

Am incercat sa nu sarim insa direct la concluzii si comparand consumul lui Ionica din ultima saptamana cu cel din aceasi perioada a anului trecut, am constatat ca intr-adevar este ceva mai mare, mai exact cu 9%.

Conparatie consum Hyundai Ioniq 2018 – 2019

Cand am comparat variatia temperaturii in aceasi saptamana de anul trecut, cu cea din ultima saptamana, am realizat insa ca patru zile au fost mai calde ca anul trecut, prin urmare nu temperatura a generat diferenta de 9%.

Variatia temperaturii la Sibiu in aceasi saptamana din 2018 si 2019

Am suspectat anvelopele, dar Ionica a fost incaltat zilele trecute cu aceleasi anvelope de iarna ca si anul trecut. Probabil cateva drumuri mai grabite si franarea regenarativa limitata cand acumulatorul este rece, au fost suficiente pentru aceasta diferenta de 9%.

Pentru a intelege impactul temperaturii coborate si a franarii regenerative limitate, am analizat mai amanuntit diferenta intre consumul la drumul de dus, dimineata la temperaturi mai joase si diferenta de nivel defavorabila, pe urcare intre Turnisor si Cisnadie si am constatat ca poate fi cu pana la 28% mai mare decat cel de dupa masa.

Cu cat pastram insa o perspectiva mai lunga de timp, realizam ca variatiile consumului de energie electrica in sezonul rece au pana acuma un impact financiar minim, mai putin de UN LEU pentru 100 km in cazul analizat. In schimb reducerea autonomiei trebuie cunoscuta in detaliu, pentru planificarea incarcarilor in timpul calatoriilor mai lungi iarna.

In urma apelurilor catre comunitatea electromobilistilor de a contribui la educarea celor interesati de automobile electrice, in curand vom primi de la Oradea informatii despre consumul si cheltuielile de intretinere ale unui Hyundai Ioniq nou nout, model 2020, cu acumulator de 38 kWh si autonomie de 300 km.

Am vrea sa stim mai multe despre cum se comporta Leaf, Smart, Zoe, e-Golf si alte modele comercializate in Romania in sezonul rece. Asteptam mesajele cu informatii la adresa electromobilitate@24auto.ro.

Multumim pentru colaborare !

1 Response

  1. Mircea spune:

    Detin un model de la ei, deci pot spune ca sunt putin „subiectiv” in ceea ce priveste calitatea. Ce-as schimba este interiorul, insa daca tot apar modele, poate mai regandesc si design-ul. Per total, mie mi se pare un model interesant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.