UX 300e, primul automobil electric Lexus, prezentat la Guangzhou

In timp ce Elon Musk si echipa Tesla provoca universul auto cu pana de otel inxodabil denumita Cybertruck la Los Angeles, Toyota a ales un salon pe celalalt mal al Pacificului pentru lansarea primului model 100% electric al marcii premium Lexus.

Lexus UX 300e, primul model 100% electric din gama Lexus

Salonul auto din Guangzhou a gazduit mai multe premiere electromobilistice din productia locala in acest an, dintre care Tesla Model 3 produs la Shanghai si Polestar One produs la Chengdu au semnificatie globala, la fel cum are Lexus UX 300e, destinat pietelor din Asia si Europa incepand din 2020 si pentru Japonia in 2021.

Fiind primul model din programul de electrificare a intregii game de modele, denumit Lexus Electrified, UX 300e a pastrat caroseria si buna parte din structura variantei echipata cu motoare cu ardere interna. Amplasarea acumulatorului in podea si sub bancheta din spate, frumos profilata, ne aminteste de solutia adoptata de Hyundai pentru Ioniq-ul electric.

Bancheta spate frumos profilata la Lexus UX 300e, este in puternic contrast cu solutia ieftina si plata aleasa de Ford pentru noul Mach-E

O alta asemanare cu Hyundia Ioniq este interiorul, care a ramas clasic, evitand tendinta actuala cu ecrane cat mai mari plasate central, care imediat risca sa fie etichetate ca fiind inspirate de Tesla. Asa s-a intamplat cu Mach-E si conceptul combi electric VW prezentat la inceptul saptamanii la Los Angeles.

Aplicatia Lexus promite comunicarea cu automobilul, ceea ce da posibilitatea verificarii starii si progresului de incarcare, dar si de utilizare a celei mai indragite functii a automobilelor electrice, cea de preincalzire sau racire, in functie de sezon, chiar daca masina este parcata intr-un garaj inchis.

UX 300e este echipat cu un motor electric de 150kW (204 CP), care promite o dinamica buna. Acumulatorul de 54 kWh ar trebui sa asigure o autonomie de exploatare reala de aproximativ 300 kilometri, valoarea de indicata dupa ciclul NEDC, 400 km, fiind exagerat de optimista.

Inca dinainte de a avea ocazia unui test drive, suntem convinsi ca UX 300e va eleva placerea de a conduce in tacere la o noua cota, asa cum se subliniaza in comunicatul de presa Lexus.

Singurul aspect care ne da de gandit este viteza de incarcare ce va rezulta din limitarea puterii de incarcare la 6.6 kW la curent alternativ si 50kW la incarcatoare rapide cu curent continuu. Majoritatea noilor modele lansate anul acesta incarca rapid cu puteri de la 150 kW in sus, iar Ioniq-ul model 2018 utilizat in cadrul proiectului Electromobilitate, avea optiunea de incarcare DC pana la 100 kW inca din urma cu doi ani.

Este un prim pas in directia buna pentru Lexus, cu atat mai imbucurator cu cat reticenta Toyota de a imbratisa electrificarea cu acumulator, parea sa puna pionierul hibrizilor pe o cale gresita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.