Despre limitările actuale ale utilizării autovehiculelor electrice

Intr-unul din primele articole publicate în cadrul proiectului Electromobilitate, în revista online 24auto.ro, enumeram barierele identificate atunci, februarie 2018, în calea adoptării pe scară mai largă a autovehiculelor electrice.

Foarte pe scurt, acestea erau cu mai bine de doi ani în urmă:

Autonomia – prima generație de vehicule electrice, destinate circulației în oraș, fiind dotate cu acumulatori ce asigurau o autonomie de 100-150 km;

Performanța – performanțele modeste necesare pentru deplasarea în oraș au afectat inițial imaginea mașinilor electrice (glorified golf carts);

Infrastructura de încărcare – în funcție de țară și regiune, infrastructura publică de încărcare a rămas, în general, în urma dezvoltării parcului auto electric;

Modelele existente pe piață – oferta limitată de până acum se va diversifica considerabil începând din 2019-2020,

Prețul de achiziție – împiedica adoptarea pe o scară mai largă a automobilelor electrice.

Bariere actuale în calea adoptării tracțiunii electrice, 23 februarie 2018

Privind în oglinda retrovizoare, saltul tehnologic din ultimul deceniu în domeniul electrificării, conducerii autonome și conectivității este uriaș. In special acești aproape trei ani de la articolul amintit mai sus, au adus pe piață o gamă de modele variate, la care autonomia și performanțele realizabile astăzi nu mai pot fi puse la îndoială.

In general, gama de produse s-a diversificat mult, iar 2021 promite să fie o adevărată comoară electromobilistică, cu numeroase lansări de modele noi, produse de concerne consacrate și startup-uri dinamice.

Limitări actuale

Infrastructura de încărcare s-a îmbunătățit și ea, dar mai departe rămâne în urma creșterii exponențiale a parcului auto electric. Excepția este rețeaua rapidă Tesla Super Charger, dar și aceasta poate fi supraaglomerată în anumite localități, în perioada de vacanță, sau inexistentă deocamdată în unele tari, așa cum bine știu proprietarii români. Dacă pentru aceștia anul 2021 pare să fie începutul unor vremui mai bune, cu reprezentanță, service și Super Chargere Tesla în Romania, pentru alți proprietari rămân două nemulțumiri fundamentale:

  • viteza de încărcare
  • autonomia iarna

Despre înlăturarea acestor două limite ale tehnologiei actuale pentru acumulatorii Li-ion citim săptămânal. Cu multe titluri bombastice, care promit o altă descoperire epocală, care va rezolva chinurile actuale ale proprietarilor veșnic grăbiți, multă prudență este necesară pentru a distinge știrile umflate sau false, de realitate. Mai ales trebuie sa ținem cont că de la un succes în laborator până la industrializare mai este o cale foarte lungă, ce necesită investiții majore.

Alt punct spinos rămâne prețul de achiziție, care cu tot ajutorul oferit de unele guverne prin creșterea subvențiilor în 2020, a fost rapid majorat cu aceeași valoare de unii producători. Electromobilitatea poate fi leac pentru poluarea în aglomerațiile urbane, dar nu și pentru lăcomie.

In curând concurența noilor modele și experiențele negative, împărtășite generos și pasionat în electro-triburile din media socială, va face distincția între modele de succes și cele care vor fi repede date uitării.

Sursa – lektri.co

Statisticile din fiecare an dovedesc că decizia de achiziție a unui număr tot mare de cumpărători înclină în favoarea mașinilor electrice. Proiectul Electromobilitate a demarat după ce în Romania s-au înmatriculat 247 de automobile electrice în 2017.

După doar TREI ANI, la finalul anului 2020, numărul va fi de ZECE ORI mai mare!

O privire în viitorul mobilității electrice

Cu siguranță încă există limitări considerabile la călătorii lungi în sezonul rece și la viteza de încărcare, față de bunul motor termic, care a pus lumea pe roate de peste 100 de ani.

Cu toate acestea, sursele de combustibili fosili sunt finite și arderea lor generează gaze cu efect dăunător asupra sănătății. In cele din urmă discuția despre limitările reale ale tracțiunii electrice se reduce la opțiunea individuală de a contribui la o soluție în viitorul apropiat, acceptând imperfecțiunile actuale, sau de a rămâne parte din problemă.

3 Responses

  1. Dan T. spune:

    Doar o observație la graficul de înmatriculări anuale: în 2016 au fost într-adevăr înmatriculate 104 vehicule electrice, dar înălțimea barei albastre e foarte înșelătoare (practic identică cu cea din 2017, când numărul înregistrărilor a fost mai mult de dublu).

  2. Dan Boboescu spune:

    Mulțumim pentru observație. Am transmis-o autorilor. Sperăm să fie corectată în ediția pentru luna noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.