La scurt timp una de alta, două știri electromobilistice simbolice în ultimele zile, au încadrat o serie de alți nenumărați pași care definesc amploarea și viteza transformării industriei auto în aceste zile tumultuoase.
Aniversare Nissan Leaf
In urma cu zece ani, primul model electric produs de Nissan pe trei continente își începea ofensiva globală. Cât de vizionar a fost acest proiect, care a inclus și producția propriilor acumulatori, înțelegem mai bine doar acuma, după un deceniu.
Până în ziua de astăzi, nu găsim un alt model electric produs în trei țări, pe trei continente. Dacă piedicile puse în calea Tesla pentru construcția de lângă Berlin se vor rări, este posibil ca începând de anul viitor Model Y să devină al doilea model, care preia de la Leaf strategia de a produce local pentru fiecare piață majoră (Asia, Europa, America de Nord).
O altă paralelă între Leaf și Tesla este în domeniul cifrelor. O jumătate de milion de Leaf au ajuns la proprietari în prima decadă de producție. Același număr de mașini electrice ar putea fi livrate în 2020, anul cu restricțiile pandemiei, de Tesla.
Detronat din topul clasamentelor globale, după mulți ani de dominație, doar de Model 3, Leaf rămâne un simbol al progresului tehnic realizat în ultimii zece ani. Primele modele aveau autonomie, cât are un hibrid plug-in performant în prezent, în timp ce varianta actuala ține pasul cu alți concurenți din categoria sa de preț.
Meritul incontestabil al Leaf-ului, alături de Tesla, a fost cel de a declanșa ofensiva investițiilor de transformare a industriei auto.
Investiții actuale pentru producția de vehicule electrice
Din păcate, pentru Ariya, ambițiile Nissan par mai modeste decât în urmă cu zece ani (sub bagheta controversatului Carlos Ghosn) și inițial noul SUV electric va fi produs doar în Japonia. Pe lângă vânzarea, cu ceva timp în urmă, a celor trei fabrici de acumulatori unui furnizor chinez, Nissan semnalează o strategie mai prudentă, cu sau fără alianța cu Renault și Mitsubishi.
Volkswagen
La polul opus se află ofensiva VW sub bagheta lui Herbert Diess, care se pare că a primit confirmarea sprijinului din partea Consiliului de Administrație pentru accelerarea restructurării concernului german. O bătălie câștigată cu sindicatul nu înseamnă și câștigarea războiului, ca dovadă contractul lui Diess, care expiră în 2023, nu a fost prelungit în avans, așa cum a solicitat.
Daimler – Mercedes
Spre deosebire de Nissan, grupul VW transforma fabrici din Germania, China și SUA pentru producția de modele electrice. Aceeași strategie a fost adoptată de Daimler, care a anunțat viitoarele locații, unde se vor asambla modele electrice în paralel cu cele hibride, după cum urmează:
- EQS la Sindelfingen, Germania, prima jumătate 2021
- Producția pentru EQA a demarat la Rastatt și începe în 2021 la Beijing,
- EQB la Kecskemet (Ungaria) și Beijing a doua jumătate 2021
- EQC a intrat în producție la Bremen (Germania) și Beijing și va fi urmat în 2021 în aceleași locații de modelul EQE
- In 2022 producția pentru EQS și EQE va începe la Vance, Alabama
Lista investițiilor în unități de producție destinate noilor modele electrice poate continua cu producători consacrați și mai ales startup-uri dedicate vehiculelor electrice.
Dacă ar fi să enumerăm doar Lucid Motors în Arizona și Rivian în Illinois este evident că lunga perioadă de gestație o unor idei proaspete pentru industria auto s-a încheiat.
In 2021 noi modele lansate de firme mici, foarte ambițioase și flexibile vor să dovedească că modelul „curajului nebun”, cum era caracterizată lansarea Leaf în urmă cu zece ani, dar și succesul Tesla din ultima decadă, va fi replicat și amplificat în următorii zece ani.
Cine este Zoox?
In tot acest tumult și cacofonie de mesaje suprapuse pro și contra electrificării, firme ce nu par să fie asociate la prima privire cu industria auto prospectează șansele de a profita de transformarea majoră ce se petrece sub ochii noștri. Pornind de la noutatea domeniului, care nivelează barierele ridicate de industria auto clasică în fața oricărei tentative a unor outsideri de a produce automobile, șansele de succes s-au egalizat.
De la lansarea Leaf, noțiunea de automobil electric a fost redefinită și caracterizată ca fiind un calculator pe roți, smartphone pe roți etc.
- Sony a demonstrat (cu ajutorul Magna) că ar putea lansa un automobil electric, autonom și conectat la ediția 2020 CES.
- Fisker a renăscut din cenușă și, tot cu ajutorul Magna, promite noi modele electrice produse la Graz, în Austria.
- Zvonurile despre automobilul Apple nu încetează de ani de zile.
- Nio, Xpeng și LiAuto, startup-uri chineze finanțate de giganții comerțului electronic și a telecomunicațiilor din China, au cules fonduri de pe bursele americane și după succese notabile în China se extind spre Europa.
Dar cine este Zoox, despre care s-a scris în ultimele 24 de ore atât de mult?
Privit după zece ani de la lansarea Leaf-ului, Zoox este un proiect de vehicul electric la fel de vizionar, care se naște într-un context cu totul nou, marcat de pandemie, de teama călătoriilor în comun, de amenințările reale a unei crize economice prelungite.
Sondajele indică că publicul nu dorește să călătorească cu mijloace de transport în comun și preferă pe cel individual. Pe de alta parte, munca de acasă, a redus mult nevoia de fi proprietarul unui automobil, iar serviciile de transport persoane, dar mai ales marfă au crescut în volum.
In acest punct de intersecție între tehnologie autonomă, electrificare, conectivitate și nevoile de mobilitate pentru următoarea decadă, s-a poziționat Zoox cu o navetă, modul, pod autonom (nici măcar asupra numelui nu am căzut de acord deocamdată) prezentat în 14 decembrie.
Dacă startup-ul Zoox nu ar fi fost cumpărat de Amazon în vară, poate că era considerat doar un vis prea îndrăzneț, așa cum a fost Leaf în urmă cu zece ani. Cu finanțarea gigantului, care domină comerțul electronic, Zoox are șanse reale de supraviețuire.
Amazon a demonstrat și cu investiția în Rivian că are un plan bine definit de decarbonizare a distribuției de pachete și de formare a propriei flote de vehicule electrice. Dacă Zoox, proiectat pentru transportul autonom de persoane, va supraviețui în forma actuală sau va deveni un vehicul de distribuție pentru produse, rămâne de urmărit în viitorii zece ani.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.