De curând anunțam că primul Niro 100% electric a parcat în garajul nostru virtual și proprietarul, Marius Boicu, nu a venit cu mâna goală… a adus cu el și „un coleg de mașină”.
Așa am făcut cunoștință cu Teo și am fost bucuros să înțeleg cât este de pasionat și încântat de achiziția făcută. Teo a fost de acord să contribuie la proiectul Electromobilitate, furnizând imagini și informații despre utilizare, consum și costuri de întreținere, pentru cel de al doilea Niro din parcul nostru auto virtual.
In acest fel vom avea posibilitatea să înțelegem mai bine în ce fel influențează modul de utilizare consumul acestui SUV, care are aceeași tehnologie, soft, motor și acumulator cu Hyundai Kona, dar atrage prin dimensiuni puțin mai mari și spațiu interior mai generos.
Iată ce ne povestește Teo despre familie, mașină și primele impresii cu Niro:
Câteva cuvinte despre mine… am 33 de ani, sunt de profesie programator (pasionat de inovații tehnologice). Am terminat facultatea și masterul la facultatea de Cibernetică ASE. Am 2 copii mici, 1 an și 3 ani.
De ce E-Niro? Am vrut o mașină nouă hybrid sau electrică. Cercetând piața am ajuns la concluzia că mai bine iau direct una electrică.
Am găsit această mașină cu o autonomie generoasă și destul de încăpătoare. Siguranța a fost un alt criteriu de selecție.
Am renunțat complet la benzinar. Practic în această gamă de preț era singura mașina din ofertă. Altele ori erau prea mici pentru o familie cu 2 copii, ori aveau o autonomie prea mică.
Mașina plănuiesc în mare să o folosesc în oraș și în afară pentru vacanțe.
Acum cu pandemia, din păcate nu voi merge foarte mult. Eu lucrez de acasă, soția este în concediu de creștere a copiilor, iar copiii nu merg la grădiniță.
Alimentarea, în mare, o să o fac la priza 220 acasă 🙂
Locuiesc la bloc, la parter, unde am și o gradină proprietate personala iar locul de parcare e lipit de gradină.
Un capitol nou pentru importatori si dealeri
Proliferarea mașinilor electrice reprezintă o nouă provocare pentru importatori și dealeri. Reticența generală față de electrificare este de înțeles, fiindcă va reduce treptat încasările în service cu cel puțin 50%, datorită eliminării schimburilor de ulei și filtre, distribuții, ambreiaje și cutii de viteze, eșapamente, etc. până și schimbul plăcutelor de frână va deveni mai rar, datorita frânării regenerative.
Investițiile în pregătirea personalului, echipamente noi și stații de încărcare vin la un moment cât se poate de dificil pentru toata lumea, când clienții parcurg mai puțini kilometri, lucrând de acasă.
In plus, lipsa de experiență legată de nevoile proprietarului unei mașini electrice, generează confuzie și bâlbâieli încă de la modul în care se configurează mașinile, nivelul dotărilor și mai ales lipsa aplicațiilor.
Este limpede pentru toată lumea că mașinile electrice sunt deocamdată MULT mai scumpe decât versiunile cu motorizare clasică și doar subvenția generoasă acordată prin programul rabla plus, face posibilă achiziția într-un număr atât de mare.
Cu excepția transportatorilor de persoane, care au înțeles destul de repede că investiția într-o mașină electrică se amortizează mult mai repede decât una clasică, pe baza numărului mare de kilometri parcurși și a costurilor mult mai mici pe km (mai ales când abuzează de încărcarea gratuită), majoritatea proprietarilor au legătură cu domeniul IT, electronică, etc.
Unele din avantajele foarte apreciate ale mașinilor electrice pot fi puse în valoare doar cu ajutorul aplicațiilor oferite de producători sau parteneri.
Preîncălzirea habitaclului și precondiționarea acumulatorului pot fi activate fie prin programarea orei de plecare, sau cu ajutorul aplicației, atunci când nu există o oră fixă de plecare in fiecare zi.
Preîncălzirea electrică poate fi făcută într-un garaj/parcare acoperită publică fără emisii de gaze, dar pentru ca avantajul pornirii la drum cu geamurile dezghețate și interiorul preîncălzit al mașinilor electrice să se materializeze, este nevoie de o aplicație funcțională în Romania.
La fel se întâmplă vara, când temperatura poate fi coborâta înainte de pornirea la drum, tot cu ajutorul aplicației. In plus, din aplicație se poate monitoriza încărcarea, ce poate fi pornită sau oprită în funcție de nevoile proprietarilor.
Dincolo de siguranță iarna și confort vara, precondiționarea acumulatorului are o influență majoră asupra consumului și autonomiei.
In concluzie, cu ajutorul aplicațiilor se poate îmbunătăți experiența alături de o mașina electrică și este regretabil că modele redutabile prin performanțe și eficiență, cum sunt Kona și Niro, nu beneficiază în țară, de aplicațiile necesare utilizării întregului potențial.
Teo nu este de loc mulțumit de această realitate și ne povestește:
Ce mă deranjează tare la E-Niro în Romania, lipsa totală a aplicației UVO.
Practic în alte țări poți controla tot ce ține de mașină din telefon. La noi e și mai scumpă mașina cu peste 5000 euro și nici nu ai parte de toate facilitățile.
Primele impresii, după două săptămâni cu Niro
In rest, pot spune că e o mașină fabuloasă, de care m-am îndrăgostit la test drive. Din interior arată extraordinar, de afară nu are nimic special 🙂
Practic se conduce singură, are un pilot automat foarte bun, ține bine banda, virează corect, ține bine distanța față de cel din față, pleacă singură în trafic. Nici nu trebuie să faci altceva decât sa pui mâna pe volan din când în când.
Bun venit în echipa Electromobilitate Teo! Te așteptăm în continuare cu informații săptămânale și cu impresii despre prima iarnă cu o mașină electrică.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Salut,
sunt curios dacă vânzătorul a spus dacă într-un viitor apropiat o sa activeze opțiune Blue Link (Hyundai) înainte de a cumpăra mașina. Pe cine am întrebat eu, au fost informați ca prin toamna (nu au spus și anul 🙂 ) o sa vina un update și o sa activeze comunicarea. Întârzierea se datorează faptului ca nu s-au înțeles cu operatorii de GSM. Eu am crezut 🙂