Atat in media sociala si grupuri online, dar si in dialogul direct cu participantii la proiectul Electromobilitate, subiectul reciclarii acumulatorilor Li-ion revine cu insistenta, de cele mai multe ori cu conotatii negative.
Cei ce accepta ca bateriile Li-ion utilizate in industria electronica se recicleaza, de la aparatia lor pe piata cu aproape 30 de ani in urma, sunt influentati sa creada ca reciclarea celor de automobil ar fi mai poluanta sau mai scumpa.
Exista un sambure de adevar legat de problemele tehnice reale legate de reciclarea acumulatorilor mari utilizati in tractiunea rutiera, dar acestea nu difera din punct de vedere al reciclarii de cele ridicate pentru telefoane, laptopuri, tablete, etc. decat prin variatiile compozitiei chimice utilizate.
Odata cu cresterea cantitatii de materie prima = acumulatori uzati, interesul pentru oportunitatile de afaceri deschise de noua industrie a polarizat atentia unor experti din industria mineritului, dar si a producatorilor de acumulatori.
Atat Tesla cat si BYD, singurii producatori de automobile electrice care isi produc acumulatorii, au anuntat lansarea unor unitati de reciclare, in cazul Tesla, chiar in incinta Gigafactory din Nevada, unde se produc acumulatorii noi in colaborare cu Panasonic.
O alta recenta colaborare intre unul din marii producatori de litiu din Australia, Neometals, si firma canadiana SGS Lakefield, specializata in procese metalurgice si reciclare, evidentiaza posibilitatea realizarii unei cifre de afaceri de 1.2 miliarde USD in urmatorii zece ani, pe baza rezultatelor obtinute intr-o fabrica pilot de reciclare din Canada.
Directoul Neometals, Chris Reed, evidentiaza ca „in prezent guvernele in toata lumea legifereaza reciclarea obigatorie a bateriilor Li-ion pentru a elimina introducerea lor in circuitul gunoiului menajer si pentru a crea o sursa sustenabila de materii prime necesare industriei„.
Studiul a demarat in 2017 cu obiectivul de a recupera cobaltul din bateriile aparatelor electronice. Odata cu tranzitia de la solutii electrochimice bazate pe oxizi de litiu si cobalt spre cele bazate pe nichel, mangan si cobalt in industria auto si pentru aplicatii stationare, procesul de reciclare a trebuit adaptat noilor conditii.
Noul proces pus la punct de Neometals si firmele colaboratoare permite reciclarea ambelor solutii electrochimice pentru a recupera, cu impact minim asupra mediului, materii prime de mare puritate.
Oportunitatile majore create de cresterea volumului de productie al acumulatorilor pentru tractiune rutiera si de legislatia tot mai restrictiva pentru reciclare, au fost luate in calcul pentru demararea primei unitati productive in anul fiscal 2019-2020.
db
Lectura recomandata pentru electromobilistul bine informat despre reciclarea acumulatorilor.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.