Inainte de a trece la raportările săptămânale din noiembrie, prima lună în care frigul își va lăsa cu adevărat amprenta asupra consumului și autonomiei mașinilor electrice, o retrospectivă a perioadei de vară-toamnă ne dezvăluie două povești diferite din garajul nostru virtual.
De această dată va fi mai puțin vorba despre consum, respectiv autonomie, cât despre problemele întâmpinate de diferite modele electrice și proprietarii lor, ce participă la proiectul Electromobilitate.
Din fericire, mașinile fiind noi, majoritatea problemelor s-au rezolvat la reprezentanțe în garanție, fără costuri suplimentare pentru proprietari. Rămâne însă dezamăgirea vizibilă a celor ce au fost obligați să renunțe la plăcerea condusului electric, fără a beneficia de un înlocuitor echivalent.
Echipa Peugeot
Electro-leu mic (e-208) a avut câteva pauze de funcționare în perioada concediilor Laurei, dar nu a semnalat defecțiuni tehnice până în prezent, sperăm să rămână la fel.
In schimb, de la proprietarii celor doua exemplare mai mari, e-2008 bazate pe aceeași arhitectură mixtă a grupului PSA, am înregistrat câteva semnale de alarmă legate de software, care au imobilizat mașinile lui Silviu și Ovidiu în service.
Peugeot-ul e-2008 meu nu a fost folosit, fiind în service pentru garanție (problema este ca revine mereu în P, și frâna P nu mai oprește mașina pe loc).
Silviu Matei, Peugeot e-2008, Bucuresti
După o săptămână Silviu era mai optimist:
Am luat mașina vineri din service, deci nu am apucat să fac mulți km săptămâna trecută.
Silviu Matei
De săptămâna asta revin pe drumuri folosind energie verde.
La finalul lunii octombrie Silviu a pornit din nou într-o călătorie mai lungă, și problemele par să fi dispărut.
Am făcut un drum București – Comandau (Covasna) – București:
1. Vineri, București – Comandau: a plouat, vânt din față cu 15-20 km/h, temperatura de 9-10 grade în medie.
2. Duminică, Comandau – București: condiții meteo foarte bune, vânt din spate cu 10 km/h, temperatura de 13 grade în medie
Concluzii
Raport pe aceasta călătorie: 554 km cu 18,3 kwh/100 km consum, 46 km/h viteza medie.
La drumul dus, în condiții relativ grele, consumul mediu a ajuns la 20 kwh/100 km până la Brașov. Voi folosi acest consum ca unitate de referință pentru plecările în afara orașului în condiții mai grele.
In condiții bune, cu temperaturi peste 5 grade, mă pot baza pe un range de la 100% la 10% de la 250 km (16 kwh/100 km). Voi folosi acest consum ca unitate de referință pentru plecările în afara orașului în condiții bune.
Mașina nu mai dă semne de probleme după ultima vizita la service (am aproximativ 800 km de la ultima intervenție pe garanție).
Silviu Matei
Peugeot e-2008, Ovidiu, București
Ovidiu are o navetă zilnică dificilă în București, traversând orașul la orele aglomerate, un caz de utilizare care își pune amprenta asupra consumului. Și exemplarul lui Ovidiu a întâmpinat probleme de software:
Am avut mașina în service luni și marți pentru actualizarea tuturor modulelor mașinii pentru a preveni apariția problemelor menționate în buletinele tehnice pe parte software cum ar fi: imposibilitatea încărcării la unele stații rapide, diferite erori ce nu permit mașinii să intre în Ready, erori pilot automat adaptiv, pierderea setării luminii de ambianță, etc.
Ce am observat după ce am luat mașina marți după amiază până acum:
– Autonomia este acum din 2 in 2 km in loc de 10 din 10 km;
– Autonomia este actualizată mult mai rapid, chiar la 5 secunde și reflectă mai bine realitatea;– Regenerarea este mai intensă decât înainte, la viteze de peste 80 km/h avem regen 90-95% și peste 100 km/h regen 100% (în modul B). Se observă și în D o regenerare mai intensă.
– Trecerea din regenerare în accelerație este un pic mai fluidă, mai puțin sesizabilă decât înainte;
– Când ajung la 12% apare mesajul cu baterie scăzută (la fel era și înainte) și se pare că nu mai pot accelera la maxim (intra 1/5 din POWER) indiferent că sunt pe modul normal sau sport sau dacă apăs pedala până la capăt ca să facă acel click. Înainte aveam toata puterea și la 6% baterie rămasa, dar nu se simte că ar fi în turtle mode, accelerează normal însă fără zvâcul obișnuit 🙂
In ziua care am luat mașina din service, a sosit un buletin tehnic legat de apariția unei vibrații în compartimentul motor. Electricianul care s-a ocupat de ea mi-a spus că, în buletinul respectiv scrie că o nouă actualizare software va apărea la jumătatea lunii decembrie pentru rezolvare. Asta ar fi una din cele 3 probleme încă rămase nerezolvate: o vibrație continuă la trecerea în parking (se întâmplă random), click-ul și șocul la viteze mici.Ovidiu Necula, Peugeot e-2008, Bucuresti
PS: în urma update-urilor, valorile trip-urilor s-au resetat inclusiv cel de când am luat mașina…
Opel Corsa-e, Razvan, București
Lipsa de probleme cu mezinul familiei PSA, Peugeot e-208 cu domiciliul în Timișoara, este confirmată și de ruda germană, Opel Corsa-e, asamblată pe aceeași platformă. Dincolo de utilizarea limitată, în afara orelor de vârf, în această perioadă de școală și muncă de acasă, rămâne de elucidat misterul diferenței semnificative de consum și implicit autonomie, între Corsa și electro-leul mic, care – pe hârtie cel puțin – par să aibă specificații extrem de apropiate.
Am fost sedentari săptămâna aceasta.
Distanța parcursă: 46km;
Consum: 11.5kWh/100km;
Viteză medie: 26km/h;
Răzvan Andrei, Opel Corsa-e, București
In caz că aveți un Opel Corsa electric, am dori sa știm care este consumul mediu înregistrat în această perioadă din an. Vă rugăm să precizați și modul de utilizare (oraș, navetă din zona preurbană, drumuri mai lungi, etc). MULTUMIM.
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.