In repetate rânduri am atras atenția asupra unui start-up chinez, cu un centru de proiectare la Muenchen, ce beneficiază de experiența fostei echipe de la BMW și, în plus, a fost prima firmă auto chineză cotată pe bursa din New York.
După greutăți financiare anul trecut, cu ajutorul autorităților chineze, NIO a trecut peste momentele dificile, producția a crescut, înmatriculările s-au dublat și valoarea bursieră urmează curba ascendentă, caracteristică in prezent acțiunilor din domeniul automobilelor electrice.
- cele 5055 livrări în octombrie reprezintă o creștere de 100% față de aceeași lună a anului trecut
- în primele 10 luni, livrările a 31.430 de SUV-uri electrice reprezintă o creștere de 111% față de anul trecut

Sursa: google finance
Pe lângă perfecționarea tehnologiei de schimbare rapidă a acumulatorilor (introdusă de Tesla, dar abandonată de firma californiană), care scurtează durata „re-încărcării” la 3 minute, un timp competitiv cu un plin de carburant, NIO continuă și inițiativa Renault, dar în loc sa o denumească „închiriere a acumulatorului”, o împachetează în conceptul mai atractiv al „acumulatorilor ca serviciu”.
Este firesc ca atunci când clientul parcurge distante mari și se decide pentru o înlocuire rapidă la stațiile robotizate NIO, proprietarul unui acumulator nou, care primește unul necunoscut, se frământa cu întrebări despre starea acestuia. Plata pentru serviciul de a avea un acumulator „plin”, dar care nu iți aparține, elimină întrebările despre vechime, degradare, etc. toate justificate și foarte importante pentru electromobiliști, care știu bine că cea mai scumpa „piesă” din mașina lor este acumulatorul.
De ce revenim la subiectul NIO?
În primul rând, fiindcă alături de Rivian și Lucid Motors, face parte dintr-un grup select de startup-uri electrice foarte promițătoare. Mi-ar place să încadrez în această categorie și pe Polestar, dar progenitura mariajului dintre Geely și Volvo este greu de categorisit ca start-up, chiar dacă primul produs electric, Polestar 2 (recent testat in cadrul proiectului Electromobilitate), este foarte promițător.
In al doilea rând, NIO este un subiect interesant, fiindcă în urma succesului din China, a decis să intre pe piața europeană cu un an mai devreme decât în planurile inițiale, oferind o alternativă extrem de atractivă numeroaselor modele electrice ce vor fi disponibile în 2021 în Europa.
Ultima știre îmbucurătoare pentru proprietari – acumulatorul de 100 kWh
Pe lângă informațiile legate de noi modele, rezultate financiare și creșterea prețului acțiunilor, NIO a încântat cei peste 63.000 de proprietari cu o ofertă cât se poate de interesantă.
Noii acumulatori de 100 kWh vor fi disponibili atât pentru comenzile plasate începând din 7 noiembrie, cât și pentru mașinile aflate în circulație. Creșterea autonomiei este întotdeauna binevenită în universul mobilității electrice, cu atât mai mult când este vorba de „autonomie inteligentă”, așa cum o denumește Peter Rawlinson, CEO Lucid Motors, când acumulatorul mare este asociat cu un motor și electronică („Wunderbox” la Lucid Motors) foarte eficientă.
La polul opus, există din păcate prea multe exemple, unde acumulatori mari, grei și scumpi, au fost instalați pe mașini din toate clasele, pentru a obține o autonomie acceptabilă cu motoare și sisteme de management electronic ineficiente.
Față de vechii acumulatori de 70 kWh și 84 kWh, noua variantă de 100 kWh, bazată pe o tehnologie inovatoare CTP (cell to pack), asemănătoare cu cea prezentată de Tesla la recentul eveniment Battery Day, oferă un plus de autonomie de 50%, respectiv 20% (evităm să indicăm autonomia in km, fiind listată după normele NEDC, care nu au vreo legătură cu exploatarea de zi cu zi).
Declarațiile producătorului indică o creștere a densității energetice specifice cu 37%, ceea ce permite instalarea noului acumulator de 100 kWh, în spațiul rezervat sub podea pentru variantele anterioare.
Bucătăria, bucătarul și câteva semne de întrebare
Intr-o extrem de rară și neobișnuită împunsătură la adresa Tesla, președintele Toyota, Akio Toyoda, a afirmat de curând ca succesul momentan înregistrat de Tesla se datorează „rețetei” , dar că Toyota „are atât bucătăria, cât și bucătari adevărați”.
In „traducere” sau cu alte cuvinte, Toyota are cel mai avansat sistem de producție pentru automobile și este modelul de eficiență pe care întreaga lume auto încearcă sa-l copieze, în timp ce Tesla are doar două fabrici de asamblare în funcțiune și două în construcție.
In contrast, Nio nici măcar nu își bate capul cu producția, ocupându-se „doar” de proiectare, iar asamblarea celor trei SUV-uri electrice este executată de o firmă auto din eșalonul doi chinezesc, Anhui Jianghuai Automobile Group. Nu este un model de afaceri unic (vezi Apple) nici în lumea auto, Fisker anunțând recent că noul SUV Ocean va fi asamblat de Magna la Graz, unde se naște, printre alte modele, și i-Pace pentru Jaguar.
Pentru cine urmărește conferințele lui Elon Musk este evident că Tesla investește mult în dezvoltarea capacitaților de producție și în re-inventarea producției auto. Dacă echipa lui Musk va reuși sa re-inventeze bucătăria și bucătarul rămâne de văzut, la fel cum rămâne de văzut dacă o firmă ce nu își produce mașinile, poate avea succes pe termen lung, cu toata economia enormă de capital a acestui model de afaceri.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.