Pe lângă opțiunile mini e-Up! Citigo și Smart, care nu se livrează în volumul solicitat de piață, o alta categorie de automobile electrice extrem de îndrăgite în Romania sunt compactele, cu două forme de caroserie foarte practice, reprezentate cel mai bine de Zoe, e-208, Corsa-e (hatchback) și Kona (SUV compact).
Cu toate obiecțiunile despre spațiul interior și mai ales cel din portbagaj, Zoe și Kona au câștigat interesul publicului pentru câteva caracteristici, ce le deosebesc de concurență și sunt foarte utile pentru proprietari.
Informații de la echipa Kona
Kona are în avantajul sau acumulatorul de 64 kWh, despre care Darius scria că „te face sa uiți de teama de autonomie„, dar și un motor și electronică extrem de eficientă, care rezultă în consumuri rezonabile pentru cele mai multe cazuri de utilizare și costuri mai mici de 12 RON pentru 100 kilometri, utilizând încărcarea peste noapte acasă.
Valorile consumului mediu primite de la cei cinci participanți la proiectul Electromobilitate, dovedesc că autonomia rămâne peste valorile atinse de alte modele electrice în circulație în țară, cu excepția Tesla.
Urmează să analizăm cât de grijuliu este noul VW ID 3 cu electronii în perioada sezonului rece, atunci când se diferențiază cel mai bine mașinile electrice, în funcție de tehnologia utilizată pentru acumulatori, tracțiune și climatizare.
Despre cele două valori apropiate de 19 kWh/100 km înregistrate în octombrie de Attila, cu prima Kona electrică din Timișoara, colegul nostru ne atrage atenția că sunt datorate unor perioade mai lungi de așteptare cu climatizarea pornită.
Comun celor cinci exemplare, pe care le urmărim în Băilești, Cluj, Sibiu și Timișoara, este lipsa problemelor de software sau mecanice, o realitate cat se poate de plăcută, cu care ne obișnuise pe parcursul a mai mult de 34.000 kilometri Ionică (Hyundai Ioniq), primul automobil electric utilizat pentru educație prin test drive în cadrul proiectului Electromobilitate.
Despre spațiul din portbagaj auzim cele mai multe comentarii negative, dar așteptăm cu interes contribuțiile unui nou colaborator la proiectul nostru, care ne va introduce în curând în universul Kia Niro, un SUV construit pe aceeași platformă cu Kona, dar cu dimensiuni ceva mai mari și portbagaj mai încăpător.
In încheiere, cu o notă de precauție, ași dori să amintesc ca dictonul american „bigger is better” are aplicabilitate limitată în Europa, în primul rând datorită spațiilor de parcare, unde elefanții de la Audi, BMW și Mercedes, generează sistematic probleme. In cele din urma este insă o decizie individuala dacă pentru ocazii rare, când este într-adevăr nevoie de mult spațiu, merită carate mai mult de două tone și jumătate zilnic în spinare.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.