Difuzata in 15 iunie de PRI-Public Radio International in colaborare cu BBC, emisiunea cu titlul original „Love is blind: How Germany’s long romance with cars led to the nation’s biggest clean energy failure„, merita din plin timpul ascultatorului interesat sa inteleaga mai bine intarzierea actuala a producatorilor germani pe calea electrificarii.
Imboldul pentru aceasta discutie, ce merita aprofundata in comunitatea pasionata de mobilitatea electrica, a sosit dupa comentariul de mai jos, generat de un articol de saptamana trecuta pe tema ofensivei in Europa a productorilor de automobile chinezi.

Bazata pe un articol publicat de Inside Climate News, emisiunea trece in revista momentele cheie ale masurilor adoptate de guvern, incepand din 1990, pentru reducerea a emisiilor poluante in Germania, cu succes in toate domeniile industriale, mai putin a transportului.

Influenta celei mai mari industrii exportatoare de bunuri „made in Germany” si in acelasi timp angajatorul a peste 800.000 de cetateni cu drept de vot, ce pot schimba cu usurinta destinele politice ale coalitiilor ce se perinda la guvernarea Germaniei, se profileaza ca o umbra amenintatoare, ce a determinat actiunile de obstructionare a masurilor severe de reducere a emisiilor poluante din transport in Europa, de catre reprezentantii germani, incepand cu anul 2013.

Am facut referire in repetate randuri la interventia cancelarului german in 2013, pentru „indulcirea” normelor de emisii poluante, care au fost rezultatul unui an de negocieri in Comisia europeana de specialitate, asa ca nu vom reveni asupra subiectului.
Scandalul Dieselgate

Sursa: Inside Climate News, autor Paul Horn
In acelasi timp, industria auto germana, manata de ambitiile grupului Volkswagen de crestere a vanzarilor anuale la peste 10 milioane de unitati, aluneca pe o panta foarte periculoasa, cea a inselarii increderii clientilor, autoritatilor si regulamentelor din diferite tari.
Din aparatorul intereselor atotputernicei industrii auto germane, cancelarul german avea sa declare intr-un interviu din 1 septembrie 2017 pentru Spiegel International:
Sunt tot atat de dezgustata de aceasta deceptie cum este toata lumea, de aceasta inselatorie a clientilor.”
doamna Angela Merkel

Din dovezile prezentate in procesele incheiate si cele in derulare, a rezultat o imagine sumbra a cinismului cu care promovarea sloganului „Dieselul curat” contravenea realitatii. Emisiile de NOx in timpul utilizarii, de 40 de ori mai mare decat cele masurate pe standul de proba, au adus pana in prezent penalizari mai mari de 30 miliarde euro pentru grupul Volkswagen, destituiri din functii importante, arestari si circul se deruleaza in continuare, dupa mai bine de cinci ani.
Schimbarea directiei

In acelasi timp, scandalul Diesel a fortat factorii de decizie din industria auto germana sa se reorienteze spre electrificarea gamei de modele, pentru a indeplini normele mai severe de emisii poluante adoptate de Comisia Europeana, incepand din 2021. Combinata cu sisteme de recompense pentru productia de masini electrice si electrificate, politica „biciului si a zaharelului” a urnit din loc cea mai mare transformare strategica a unui complex gigant industrial, cu o traditie de peste 100 de ani.
In martie 2019, cel de al treilea CEO al grupului VW dupa izbucnirea scandalului, Herbert Diess, venit de la BMW, anunta o crestere a investitiilor si a numarului de modele electrice planificate pentru lansare in urmatorul deceniu. Saltul de la 15 milioane, la 22 milioane de automobile electrice vandute in urmatorii zece ani este urias.
Volkswagen se va transforma fundamental! Multi isi freaca ochii de uimire, dar nu exista indoiala ca „supertanker-ul” prinde viteza.
Herbet Diess, CEO grup VW
In ce masura va reusi Herbert Diess sa reformeze grupul VW, ramane de vazut dupa recentele intazieri a celor mai importante programe lansate la inceptul noului deceniu, cel al transformarii radicale. Atat noul Golf, cat si ID 3 au suferit intarzieri la livrare, datorita soft-ul si nu numai.
Capetele au inceput sa cada si rotirea cadrelor este in plina desfasurare, afectand pe langa VW si conducerea Porsche si Skoda.
In loc de concluzie
Un foarte bun cunoscator al industriei auto din Germania, Ferdinand Dudenhoeffer, fostul director al centrului de cercetare pentru autovehicule de la Universitatea Duisburg-Essen afirma:
Fara Dieselgate, vechea echipa de manageri ar fi tot la conducere afirmand: „Noi avem cele mai bune masini Diesel!”
Ferdinand Dedenhoeffer
Planul de redresare post-covid al economiei germane a transmis un mesaj cat se poate de clar industriei auto. Guvernul a decis sa subventioneze doar vehicule electrice si hibrizi plug-in.
Cand va fi sacrficata si „vaca sacra” a vitezei „nelimitate” pe Autobahn, unde SUV-uri de peste doua tone cu motoare gigant, inmatricualte de cele mai multe ori ca masini de servici si subventionate de platitorii de taxe, emit de nenumarate ori mai multe gaze toxice decat modestele vehicule ale vecinilor, este doar o chestiune de timp, nu de ratiune.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.