Intr-un anunt de saptamana trecuta, informam comunitatea pasionata de mobilitatea electrica, ca veteranul mini flotei noastre de test se va „retrage” din activitatea tumultoasa de zi cu zi, pentru a trece in mainile cuiva, care suntem siguri ca il va indragi la fel de mult cum au facut-o toti cei ce au avut ocazia sa conduca aceasta masina electrica extrem de eficienta.

Dupa 15 luni de serviciu ireprosabil in cadrul proiectului Electromobilitate, in care a parcurs peste 34.000 kilometri electrici, Ionica isi ia ramas bun de la comunitatea de fani si mai ales de la cei peste 200 de conducatori si participanti la test drive, ce au gustat placerea condusului electric pentru prima oara la volanul Hyundai-ului Ioniq, model 2018.
La revedere Ionica, bine ai venit Kona
Aspect exterior si performanta dinamica
Aspectul unui automobil reflecta de cele mai multe ori talentul si viziunea echipei de design, sub bagheta unui coordonator al ideilor, iar produsul final este rezultatul a mii de schite, de la cele mai mici detalii pana la ansamblul, ce va fi prima oara modelat in lut.

Aprobate la diferite nivele de autoritate in complexa ierarhie auto, prototipurile trec si ele printr-o serie de transformari, de cele mai multe ori legate de simplificarea productiei sau de corectarea unor probleme descoperite in timpul testelor, premergatoare intrarii in fabricatie de serie.
Aprecierea aspectului unui automobil tine de gustul fiecaruia, dar este principalul factor emotional, care atrage initial cumparatoarele si partenerii, care ulterior cauta argumente tehnice sau economice pentru alegerea facuta.
Hyundai Ioniq este modelat in mare parte de tunelul aerodinamic, pentru o rezistenta minima la inaintare, chiar si la viteze mai mari. Transmisia cu o singura treapta fixa este o alegere tehnica de proiectare, intre viteza maxima si acceleratie. Parintii Ioniq-ului au ales raportul ce rezulta in 165 km/h viteza maxima si o acceleratie sub 10 secunde de 0 la 100 km/h, suficienta pentru a tine pasul fara efort cu traficul din aglomeratiile urbane.

Singura obiectiune auzita in repetate randuri la adresa formei rezultate din legile aerodinamicii, a fost vizibilitatea redusa spre spate in oglinda centrala, din cauza spoilerului care separa imaginea in doua jumatati. Doua oglinzi laterale de dimensiuni generoase, compenseaza impedimentul mentionat.
Este bine de stiut, ca in cazul unui drum pe ploaie si sosea murdara, jumatatea inferioara devine opaca din cauza depunerilor, limitand si mai mult vizibilitatea, mai ales la mersul cu spatele, cand insa vine in ajutor camera, ecranul si sistemul de ghidare, foarte intuitiv.
Dotari interioare
Modelul din 2018 nu este destinat unor calatorii lungi, fiind echipat cu un acumulator de 28 kWh, care asigura o autonomie de 200 km, mai putin iarna, cand consumatorii suplimentari mai reduc vreo 50km din independenta de o priza.

Stiind ca media calatoriilor zilnice europene este de 30 kilometri, valoare confirmata si de electromobilistii romani ce au raspuns sondajului initiat de Tudor Marchis, putem afirma cu certitudine ca Ioniq ofera tot confortul necesar pentru patru persoane adulte, in interiorul spatios pentru segmentul din care face parte.
Desi acumulatorul „fura” parte din spatiul portbagajului, volumul este rezonabil si poate fi extins usor prin rabaterea banchetelor spate.

Postul de conducere este relativ clasic, pentru lumea inovatoare a automobilelor electrice, singurele elemente mai „exotice” fiind selectorul cu butoane pentru mers inainte, inapoi, parcare si frana „de mana” actionata tot de la un buton.
Cele doua padele pentru selectarea nivelului de franare regenerativa sunt la inceput obiecte de joaca foarte indragite, dar pe masura ce elementul de noutate dispare, majoritatea electromobilistilor vor selecta treapta maxima de regenerare si vor modula comportamentul masinii in oras doar din accelerator.
Climatizarea si dezaburirea este foarte eficienta, suprinzand prin cat de repede raspunde dorintei de caldura iarna si aer rece in arsita verii, iar functia „driver only” reflecta grija cu care inginerii de la Hyundai au gestionat fiecare electron din micutul acumulator, al modelului din 2018.
Preincalzirea interiorului si dezghetarea suprafetelor vitrate, programabile pentru ora de plecare, cata vreme masina este la incarcat, au devenit un argument de multe ori mentionat de cei ce au testat Ioniq-ul, la fel si incalzirea extrem de eficienta a scaunelor din fata.
Chiar daca destinatia preferata este orasul si zona periurbana, drumuri mai lungi sunt posibile datorita incarcarii rapide si a confortului oferit de scaunele bine modelate si cu reglajele de baza necesare ajustarii pozitiei.
Condusul si sistemele ADAS – advanced driver-assistence systems
Chiar si dupa mii de kilometri la volanul Ioniq-ului, fiecare drum nou este o placere. Despre experienta personala, alunecarea lina si tacuta, demarajul liniar, fara intreruperile schimbarilor de viteza, am discutat in nenumarate ocazii, in cele peste 150 de articole, scrise de doisprezece autoare si autori, despre Hyundai Ioniq.
Despre adaptabilitatea masinii la stilul personal de condus, poate nu am insistat suficient si asta poate fi o nedreptate, fiindca Ioniq-ul se poate transforma prin apasarea unui buton, dintr-o masina docila si grijulie cu fiecare electron in modul ECO, intr-o mica sportiva, ce se agata instantaneu de acceleratie, in modul SPORT.
Cele trei stiluri de condus, combinate cu trei trepte de franare regenerativa, ce se pot selecta usor din padelele plasate in spatele volanului, se vor adapta perfect preferintelor individuale.
Cel mai comod este insa pe autostrada, unde functia adaptiva de „cruise” permite pe langa selectarea vitezei dorite si pe cea a distantei mentinute fata de masina din fata. In ajutorul soferului mai vine functia „lane asist” si avertizarea sonora la parasirea neintentionata a benzii de circulatie, sau fara semnalizare si franarea de urgenta, in caz de neatentie.
Directia precisa si tinuta de drum buna pe trasee virajate, dar confortabila si iertatoare la sosele de calitate modesta, a fost sistematic apreciata de toti participantii la testele paralele cu Tesla Model 3, care transmite fara mila, fiecare denivelare a drumului spre pasageri.
Pentru cine se potriveste un Hyundai Ioniq electric?
In afara test drive-urilor din cadrul proiectului Electromobilitate, cei mai multi kilometri au fost acumulati in naveta zilnica in zona Sibiului. Relieful muntos si iernile mai aspre ne-au dat posibilitatea sa intelegem economicitatea si limitele autonomiei in toate anotimpurile.

Dupa doua sezoane reci si 34.000 kilometri putem afirma fara cea mai mica retinere, ca Ioniq-ul model 2018 este automobilul electric ideal pentru transportul confortabil a patru persoane adulte si bagaje, pe distante de pana la 150 km iarna si 200 km vara, fara reincarcare.
Media cheltuielilor pe durata celor 15 luni de teste, a ramas sub pragul de 10 RON pentru 100 kilometri, considerand pretul de 0.64 RON/kWh pentru energia electrica. Raspandirea Ioniq-ului pentru taxi, Uber, etc. este o consecinta fireasca a economicitatii fara rival (deocamdata) in oras si a fiabilitatii remarcabile, care determina ca exemplare ce au depasit 60.000 kilometri in regim de taxi pe drumurile din Romania, sa nu fi vizitat vreodata service-ul.
Cu toate ca modelul din 2020 vine cu un acumulator mai mare, care permite calatorii mai lungi fara incarcare, suntem convinsi ca Ioniq-ul din 2018/2019, cu acumulator de 28 kWh garantat pentru opt ani si incarcare foarte rapida, a fost un produs remarcabil al inginerilor coreeni, care va fi extrem de indragit ca masina second hand, oferind accesul in universul electromobilitatii, la un pret mai accesibil, pentru un numar mai mare de clienti.
Pentru amatorii de statistici



My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.