După 7 luni, Ovidiu spune: „Adio Model 3!”

Introducere

In cei patru ani de la lansarea proiectului Electromobilitate, nu a fost o raritate adăugarea celui de al doilea model electric sau schimbarea unuia, cu altul mai potrivit nevoilor familiei, sau chiar renunțarea (temporară?) la un model electric (De ce am renunțat la mașina electrică după 2 ani de utilizare zilnică și ce înlocuitor i-am găsit).

Marius (PH) a schimbat un e-Up cu Model 3, Darius (TM) un Zoe tot cu Model 3, iar Silviu și Ovidiu, amândoi din Bucuresti, au schimbat Peugeot 2008 cu Model 3. Tudor (TM) a trecut de la Ioniq-ul model 2019, la Kona 2020, apoi la IONIQ 5 în 2021.

Până astăzi nu s-a întâmplat însă ca cineva din echipa proiectului Electromobilitate să renunțe la mult lăudatul Model 3!… și totuși în mesajul săptămânal Ovidiu (fostul proprietar de Peugeot 2008) ne anunță:

Vinerea trecută am vândut mașina și nu voi mai trimite rapoarte până când va veni cea nouă, în aproximativ o lună (cu puțin noroc)…

Am fost inițial surprinși, până am citit ce model va înlocui îndrăgita Tesla Model 3 Dual Motor, dotată cu acceleration boost.

Concluzii după 7 luni cu Model 3 DM și 15.614 km parcurși


Comparând cu mașina anterioară, Peugeot e2008 GT, Tesla pur și simplu excelează la toate capitolele, inclusiv designul interior, pentru cui îi place mai minimalist, fără probleme tehnice, update-uri și feature-uri noi în mod constant. Nici un alt producător nu a reușit această performanță, deocamdată.

Relația cu service-ul Tesla a fost una excelentă, multe probleme fiind rezolvate doar la telefon sau prin ticket în aplicație, pe când la Peugeot a fost dezastru, dădeau oamenii ochii peste cap când mă vedeau frecvent în service, din cauza numeroaselor probleme de calitate.

Model 3 este mult mai eficientă la viteze mari și pot merge liniștit cu viteze de 130-140 km/h, fără să-mi fac griji legate de autonomie, pe când la Peugeot aveam mari emoții și la 100km/h, autonomia scăzând rapid sub ochii mei. Acum, Peugeot a anunțat că în 2023 vor scoate o nouă motorizare mai eficientă, ajungând astfel de la 15,8 kWh/100km la 12 kWh/100km pentru modelul e208, sursa aici.

Cu Peugeot e2008 am parcurs aproape 28.000km în aproximativ 15 luni având un consum total de 5765 kWh și media raportata de masină 19.7 kWh/100km, costul real fiind de 1667 RON.

Dacă comparăm consumurile celor două mașini în perioada Martie – Octombrie, vom observa că sunt foarte apropriate, fiind exploatate similar, în mare parte din timp prin aglomerația din oraș. Media de 19.7 kWh/100km pentru Peugeot este alcătuită și de lunile de iarnă, unde consumul nu scădea sub 22 kWh/100km.

In aglomerația din capitală se pare că nu contează prea mult modelul mașinii electrice, toate vor consuma similar mergând bară la bară, cel mai mare consumator fiind A/C, încălzirea bateriei și a habitaclului.

Cu Tesla am ținut mai multe evidențe legate de consum, atât în Excel cât și cu TeslaMate, nu doar ce arată mașina la bord. Având și beneficiul de a încărca gratis la birou, costurile cu deplasarea au fost foarte mici:

Raport din excel:

La birou au dat drumul acum două luni la o instalație fotovoltaică de 800 kWp, așa că putem spune că electronii au venit parțial și din această instalație, chiar dacă nu acoperă consumul zilnic al fabricii de 2-3000 kWh.

Dacă aș fi încărcat numai de acasă (contract Hidroelectrica) aș fi avut un cost de 2000+ RON, însă în realitate a fost 411 RON, majoritatea fiind încărcări efectuate în vacanță. 

Consumul de energie total raportat de tableta mașinii este 2551 kWh și media de 16.4 kWh/100km.
TeslaMate arată cifre mult mai mari deoarece mașina nu raportează și consumul staționar:

3 Megawati consumați începând din 7 aprilie, când am instalat această aplicație, mașina fiind ridicată în 19 Martie iar consumul net fiind de 17.7 kWh/100km, fiind mai apropriat de realitate, incluzând și consumul staționar.

Autonomia raportată de mașină la 100% SOC nu a scăzut drastic, inițial arăta în jur de 575 km iar în ultimele 2 luni arată cam 555-560 km: 

Se știe că de regulă bateria se degradează cel mai repede în primul an, apoi mult mai lent în decursul ultimilor ani, desigur, contează și cum a fost exploatată. Eu am respectat recomandările Tesla în ceea ce privește încărcarea: încărcarea în plaja 20-80%, 100% doar înainte de a pleca la drum lung și cât mai rar încărcări rapide (DC). Conform Teslogic avem următoarele date:

Din cei 3,2MWh, doar 12% reprezintă încărcări rapide și consumul mediu este de 16.9 kWh/100km, foarte apropriat de cel calculat din raportările săptămânale. Mai jos avem 3% degradare, însă repet, această valoare nu este una statică și depinde de mai mulți factori. De exemplu în august am încărcat de două ori până la 100% în decurs de o săptămână, plecând la drum imediat, iar degradarea a scăzut de la 3% la 0,9%. Aceste încărcări până la 100% sunt recomandate cel puțin o dată pe lună, pentru a permite BMS-ului să calculeze mult mai precis autonomia disponibilă.

Aceste consumuri mari, cu mult peste ce spune producătorul, sunt desigur din vina mea. Peste 90% din drumurile mele reprezintă traseul Acasă – Birou, traversând capitala de la sud la nord și retur, atât prin centru cât și pe centură, la ore de vârf, cu consumuri apropriate de 200 Wh/km. Condiții mai grele cred că găsim doar în Islanda 🙂 Dar la drum lung, consumul este unul excelent obținând cu lejeritate și 120 Wh/km în stilul Sunday Driving (Bjorn).

În ceea ce privește costul mic pe kilometru (2,63 RON/100km) versus Peugeot (6,27 RON/100km) s-a datorat în special autonomiei mai mari pentru Model 3, întrucât puteam să plec în weekend la munte și înapoi, încărcând abia luni la birou, dar și a gratuității oferite de Tesla în rețeaua lor de superchargere.

Următoarea mașină

Am comandat Model Y pentru că mi-a plăcut poziția mai înaltă la volan, deschiderea cu hayon și volumul mai mare cargo al acesteia, desigur cu un mic compromis, acceptabil, pe partea de autonomie, pe care-l vom studia în raportările săptămânale.

Incă de la început mi-am dorit Model Y, dar era peste bugetul meu și nici nu era clar în acea perioadă când vor avea loc primele livrări. Plănuisem inițial să țin Model 3 cel puțin un an, apoi să fac această mutare, însă se pare că se va întâmpla ceva mai devreme. Conform consultantului Tesla, ar trebui să primesc mașina anul acesta și sper să fie o așteptare cât mai scurtă, întrucât 8 luni am așteptat după Model 3.

După ce am vândut Peugeot, 5 luni am mers cu o mașină ICE veche de aproape 20 de ani, care a plecat pe rampă la service de 3 ori! Acum conduc aceeași mașină până vine Model Y și sper să nu se mai strice din nou 🙂

Drumuri bune și electrizante!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.