După primul drum de la Suceava la Vama Veche: „tot o mașină electrică aș lua”

Săptămâna trecută Furia a parcurs 1212 km după cum urmează:

– 42 km urbani cu un consum de 17,3 kWh/100 km
– 1178 km parcurși pe traseul Suceava – Vama Veche – Suceava cu un consum mediu de 16.3 kWh/100 km.

Așa cum am promis, voi povesti experiența mea cu mașina electrică la Mare, total obiectiv. Am pregătit mașina cu o zi înainte de plecare și am încărcat la o stație din oraș de 22 kW timp de 2 h până la SOC de 99%. Dimineața am plecat spre Vama încărcat și eu și Furia, ea cu electroni, eu cu energie.  

Suceava – Vama Veche

Prima oprire am facut-o la Focșani. Până aici drumul a fost liber și am mers în regim de respectare a limitelor de viteză și cu tempomatul activat, pentru o experiență relaxantă de condus.

Am ajuns la Focșani unde aveam de gând sâ încarc și aici a început peripeția… Setasem navigația pe Kaufland și supriză: nu funcționa CCS-ul! Am zis că o pun la type 2. Surpriză iarași! Nu ține împământarea…

Zoe este foarte pretențioasă la împământări, știu sigur că type 2 funcționa, fiindcă tocmai ce încărcase o Kona. Am decis să plec la Lidl și surpriză! Nici aici nu funcționa stația…

Am intrat pe Plugshare și am văzut că era o stație Renovatio la Focșani Mall și m-am îndreptat spre ea. Toată fâțâiala asta m-a costat cam o oră de drum. 

La Focșani mall lucrurile au fost ok, am deschis stația prin aplicatia Carge și am încărcat 39,4 kWh prin CCS, undeva la 1h, cost încărcare 0 ron, datorită celor de la aplicație care mi-au oferit niște încărcări gratuite (motivul nu-l cunosc, dar le mulțumesc pentru asta). 

Am plecat din Focșani cu gândul că merg spre Râmnicu Sărat și apoi pe autostradă, dar am auzit la radio de accident și am refacut ruta prin Brăila. Am oprit încă o dată 15 min în Hârșova pentru o pauză de baie, iar surpriza a fost că am găsit în acest mic orăsel o priză de 22 kW oferită gratuit de primărie și am zis că dacă tot fac pauză să conectez și mașina… zis și făcut, Zoe a mai încărcat 20% din baterie.

Următoarea oprire a fost la Kaufland Constanța unde iarași au început peripețiile. M-am uitat pe plugshare și apărea liberă. Am ajuns acolo și un coleg electromobilist tocmai ce mufase ID3 la CCS și avea în plan să o încarce până la 100%.

Eu aveam nevoie să încarc până pe la 70% ca să pot face drumul Constanța-Vama veche și întors (deoarece în Vama este doar o singură stație și aia nefuncțională, dupa cele scrise pe Plugshare). Am zis că nu e problemă că doar de asta am luat Zoe, ca să profit la maxim de Type 2.

Am mers în Kaufland să fac cumpărăturile și când m-am întors am avut iarăși surpriza de a observa că se încărcase doar 3% în 35 minute și că stația nu avea puterea specificată. Între timp colegul cu ID.3 era aproape de final pe CCS, dar încă o familie aștepta la coadă. Am văzut că au copii și m-am oferit să îi las pe ei primii, dar fiind niște oameni faini mi-au explicat că ei termină sejurul și nu e grabă și că pot să încarc eu.

Le-am povestit despre blogul Electromobilitate, cât timp Furia a ajuns la 70% în 20 min (așa că dacă citiți acum MULȚUMESC) ne-au urat drumuri bune și fuga către Vama. Am ajuns în Vama Veche, după cei 589 km cu un consum de 16.3 kWh/100 km și un cost de 0 ron, relaxat și nu obosit (mai ales comparat cu celelalte experiențe cu Octavia mea manuală).

Vama Veche – Suceava

La întoarcere, am făcut două ore jumătate până în Constanța, bară la bară și cred că dacă aș fi fost cu Octavia ar fi fost groaznică experiența de cutie manuală. Consumul a fost de 21 kWh/100 km datorita AC-ului pornit la maxim.

Am incarcat la Penny Constanța timp de o oră pana la 99%, timp în care m-am delectat cu experiența oferită de restaurantul turcesc de lângă și am pornit la drum.

Următoare oprire a fost iarași la Focșani, unde am invățat din greșelile făcute la dus și am mers din start la Mall. Am deschis stația prin Carge și am încărcat timp de o oră și 15 min 42.8 kWh de la un SOC de 17% la 99%.

Am avut parte de un drum Focșani-Suceava cu rafale de vânt din față, dar Furia s-a comportat exemplar și am ajuns acasă după cei 580 km cu un consum de 16.4 kWh/100 km și SOC de 16%.

Concluzii după prima călătorie mai lungă cu Zoe

Acum să punctez aspectele pozitive și cele negative.

Experiențe pozitive:

 • cost final 0 ron! Am scutit pe acest drum circa 380 ron pe care îi cheltuiam în mod normal cu Octavia pe aceeași distanță;
 • mers mai relaxat datorită modului de condus,
 • depășiri fără emoții datorită cuplului instant;
 • mers în limite legale, ca să optimizez consumul (asta e și plus și minus, dar cu Furia carnetul a fost în siguranță)

Experiențe negative:

 • stațiile de încărcare nefuncționale și prost întreținute, care m-au făcut să pierd timp;
 • problema reală nu a fost timpul petrecut cu încărcarea, că oricum ar fi trebuit să iau masa, ci căutatul stațiilor funcționale;
 • viteza redusă de mers, pentru a optimiza consumul; 

Per total, consider că a fost o experiență placută, chiar dacă a avut și minusuri. Timpul în plus, datorită vitezelor mai mici de deplasare și a încărcărilor, a meritat în cele din urmă, ținând cont nu doar economisirea de bani, ci oboseala mea ca șofer. Clar am fost mult mai odihnit pe drum datorită opririlor. Dacă te grăbești nu e o opțiune viabilă, dacă te setezi pe modul concediu, ai de cîștigat. 

E mașina electrică pentru oricine? Clar NU!

Dar eu reușesc să mă bucur de ea și dacă ar fi să refac alegerea, tot o mașină electrică mi-aș achiziționa.

2 Responses

 1. Alexandru spune:

  Salut. Trebuie sa recunosc ca ai avut o experienta frumoasa cu Furia. Felicitari. Intrebare/rugaminte. Acum in iunie o sa ajung si eu la mare, respectiv Vama Veche. Vom fi insotiti de niste prieteni care vor veni cu un Mercedes full electric. Stii cumva unde am putea gasi in zona o statie de incarcare a masinii? Multumesc.

 2. Dan Boboescu spune:

  Recomandăm aplicația Plugshare pentru găsirea stațiilor din zonă și din întreaga căălatorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.