Echipa Zoe – încărcarea acasă, la serviciu sau la destinație?

In timp ce Șerban descoperea pe drumul spre litoral ceea ce electromobiliștii denumesc „charge anxiety” (teama de încărcare), colegii de echipă iși vedeau liniștiți de drum cu rutinele zilnice, fără surprize.

Inainte de a intra în detaliile comunicate de echipa Zoe, este necesară o precizare, referitoare la strategia de întărziere a mobilității electrice, în contextul noilor prevederi europene de reducere a emisiilor poluante.

Din toate motivele reale pentru care tranziția la electromobilitate nu se poate derula brusc, o serie de asociații care reprezintă interesele industriei auto tradiționale, invocă lipsa stațiilor de încărcare, ca principal motiv pentru care noua legislație europeană ar fi menită să genereze haos. Unul din argumentele preferate este comparația între numărul pompelor de carburant și cel al stațiilor de încărcare.

Necunoașterea realităților legate de încărcarea autovehiculelor electrice, cu predilecție acasă sau la serviciu, poate crea impresia că pentru adoptarea electromobilității pe scară largă ar fi necesar un numar egal de puncte de încărcare cu cel al pompelor de combustibil. In realitate, peste 75% din utilizatori afirmă că folosesc stațiile rapide doar în timpul călătoriilor lungi.

Asemanatoare este situația și în echipa Zoe, unde Radu, Marton, Șerban și Ciprian pot încărca acasă, în cazul lui Ciprian și la serviciu, în timp ce Darius încă depinde de rețelele publice.

NOTĂ: „pot încărca acasă” nu înseamnă că întotdeauna fac acest lucru, tentația stațiilor publice gratuite fiind încă foarte mare și avantajoasă pentru toți electromobiliștii.

In final, un avertisment pentru producatorii tradiționali: fără propriile rețele de încărcare, sau de schimbare a acumulatorilor, ușa este larg deschisă pentru startup-uri să acapareze un segment tot mai mare din vânzările de automobile electrice.

De ce ar trece clienții la fiecare călătorie mai lungă prin teama de a găsi un punct de încărcare rapid și functional, pentru care să aibă aplicația potrivită?

Tesla și NIO au demonstrat că se poate și altfel. Cele 24 de puncte de încărcare Super Charger, dedicate proprietarilor Tesla și deocamdată gratuite, puse în funcție anul acesta în patru locații din România, ar putea fi un argument puternic de achiziție în favoarea unui model Tesla. Cel puțin, pentru cei ce dispun de bugetul corespunzător și au trecut prin câteva experiențe de charge anxiety, așa cum a pățit Șerban la Focșani, este o decizie firească.

Consumul mediu săptămânal

Detaliile despre cum au fost realizate aceste valori, le-ati aflat deja de la Șerban și în continuare de la colegii de echipă:

Radu – Ploiești

  • Parcurs:  703 km
  • Viteza medie:  38 km/h
  • Consum mediu:  12.7 kWh/100 km
  • Costuri alimentare:  0 lei

Foarte cald pe timpul zilei, dar a/c face mersul cu mașina  suportabil.

Și când ma gândesc că nu produc fum sau căldură suplimentară, parcă e ceva mai bine….

Marton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută Zoe 41 a parcurs:

363 km15.3 kWh/100 km30.5 km/h

Ciprian – Suceava

Zoița a parcurs săptămâna trecută 504 km cu un consum de 13.2kwh/100km si o viteză medie de 50.5km/h. 

AC mereu, cost încărcare zero.

Darius – Timișoara

Exemplu de încărcare la destinație: Andra, Darius și Zoey în vizită la Viscri

Săptămâna trecută am parcurs 310 km cu Zoey cu un consum de 16.1 kWh/100 km.

Pentru mai multe detalii despre viața de zi cu zi alături de Zoe, puteți lua legătura cu proprietarii participanți la proiectul Electromobilitate la rubrica de comentarii, pe facebook sau în Forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.