Dupa revenirea in SUA, ganduri despre experienta Tesla in Romania

La o luna dupa despartirea de „TM 3” – Tesla Model 3 long range, utilizata alaturi de Hyundai Ioniq pentru educarea prin test drive a publicului interesat in cadrul proiectului Electromobilitate, am recuperat-o ieri intacta din terminalul Mid Atlantic din Baltimore.

Fomalitati vamale

La fel ca la predarea in Drammen, Norvegia, formalitatile vamale si de inspectie au durat aproximativ 30 minute si s-au derulat intr-un mod civilzat si respectuos, exact la ora programata prin email cu agentul local al companiei de expeditie.

TM 3 a revenit in SUA cu exact aceasi nava, Tamerlane, specializata in transportul RO-RO (roll on – roll off) de automobile, cu care a plecat spre Bremerhavn in 7 ianuarie.

Navigatia si Incarcarea la City Charger

De indata ce am pornit spre cel mai apropiat city charger Tesla, aflat la 6 km de port, unde efectuasem ultima incarcare din SUA in 27 decembrie 2018, am regasit bucuria de a conduce un Model 3 cu toate facilitatile oferite de ecosistemul pentru care a fost plamadit.

Navigatia functioneaza din nou si, cel mai improtant, nu mai trebuie sa utilizez diferite aplicatii pentru gasirea si pornirea statiilor de incarcare, ceea ce mi-a dat destule batai de cap in Europa, fiindca TM 3 a preluat de indata ce a revenit pe taram american aceasta functie.

Dupa 20 de minute eram gata de drum, care pentru inceput a fost o etapa scurta pana la Great Falls, in apropiere de capitala americana.

Turlele templului Mormon vazute de pe centura capitalei

Cu tempomatul pus pe viteza legala si trafic foarte usor la ora pranzului, gandurile mi-au zburat din nou la experienta din Europa, unde Model 3 era aceasi masina, sau hai sa zicem „hardware”, dar functionalitati esentiale ca incarcarea in reteaua SuperCharger si navigatia nu au functionat.

Reteaua SuperCharger si Destination Charger

Unul din argumentele cu care am pornit in ziua de Craciun 2018, in calatoria de peste 5000 kilometri din Motor City la Sibiu, a fost ca nici posesorii de Tesla din Romania nu benefeciaza de retea SuperCharger si totusi comunitatea este in crestere rapida, mai ales de cand Model 3 poate fi achizitionat in Europa (februarie 2019).

Prima incarcare dupa 37 de zile la un city charger in Baltimore

Acuma, la mai putin de 24 ore de la revenirea in SUA, percep cu mult mai bine puterea ecosistemului creat de Tesla, din care face parte in primul rand vasta retea de incarcare, dar si softul care:

  • asigura gasirea punctelor celor mai apropiate de incarcare
  • comunica cate statii sunt libere
  • factureaza energia, fara ecuson, card sau aplicatie

Intreaga experienta de incarcare se reduce la oprirea in locul liber de parcare, conectarea si deconectarea cablului si de restul se ocupa Tesla. Astfel orice bataie de cap suplimentara, pana si motivul de iritare ca „nu ai dat check in pe plug share„, dispare.

Service autorizat si service la domiciliu

In plus mi-am amintit foarte viu de o discutie cu Octavian, proprietar al unui superb Model S, in timpul primei incarcari la Kaufland – Timisoara, care mi-a atras atentia cat de dificila este programarea si comunicarea cu service-ul oficial Tesla din Europa.

Am avut „norocul” ca pe parcursul a sase luni, sa am nevoie de service-ul Tesla doar pentru un upgrade de soft, care sa imi permita incarcarea ChadeMo, dar a fost o experienta neplacuta, cu foarte lungi asteptari la telefon, urmate de ineficienta totala, pana m-am dus, neanuntat, la service-ul din Linz, unde oameni de treaba mi-au rezolvat rapid update-ul de soft.

Cu atat mai mult apreciez efortul si preciperea echipei coagulate la Bucuresti in jurul lui Catalin Marinescu, botezat de colegii teslari „doctor Tesla”, care in loc sa se alature corului de bocete despre cat de lent si uneori ineficient este service-ul Tesla din Viena, Graz sau Linz, a cautat o rezolvare si ajuta posesorii Tesla din tara cu o serie de lucrari calificate.

Concluzia experientei de sase luni cu TM 3 in Romania

Revazand toate aceste piedici si solutiile ingenioase gasite de comunitatea proprietarilor, pentru o cat mai buna experienta cu Tesla in Romania respectul meu pentru pionierii locali, care nu beneficiaza de ecobonus la achizitie, dar contribuie zi de zi, pe buzunarul lor, la promovarea electromobilitatii, a crescut exponential. JOS PALARIA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.