Calatorie electrica in sudul Suediei

Calatoria electrica in Scandinavia a reprezentat mai mult decat turism linistit, cu viteze limitate in domeniul la care „TM 3” (Tesla Model 3) este foarte economica, oferindu-ne o privire in viitorul mobilitatii electrice adoptate pe o scara mult mai larga decat in estul sau centrul Europei.

Drumurile bune si retele de incarcare extinse contribuie la placerea condusului electric, dar amintirile cele mai frumoase sunt cele legate de solidaritatea electromobilstilor, de disponibilitatea multora de a te ajuta si indruma, atunci cand Tesla noastra „americana” se incapatana sa nu incarce la statiile europene.

Podul si tunelul Oresund leaga Malmo de Copenhaga

Dupa trecerea marelui pod ce leaga Danemarca si Suedia, mai precis Copenhaga si Malmo, ajungi in tara care a dat lumii auto doua marci de prestigiu, Volvo si Saab, care vor avea intr-un mod foarte diferit un rol important in tranzitia spre mobilitatea electrica.

Conducerea Volvo a declarat de mult ca „viitorul este electric” si lansarile de modele 100% electrice din ultima vreme, Polestar 2 si XC 40 Recharge, dovedesc ca se tin de promisiune.

In schimb la Saab, mai precis in fabrica si cu echipa care a asamblat ultimele modele Saab inainte de faliment se va produce Sion, primul model electric conceput la Muenchen de echipa de la Sono Motors.

Limitarea la 45 min pentru incarcare la statia e-on de 50 kW este acoperitoare pentru nevoile zilnice

Dupa o incarcare limitata la 45 min, cu adaptorul ChadeMo achizitionat de la Nuernberg am acumulat suficienti electroni pentru o scurta excursie in sudul Suediei.

Cu ajutorul „ghidului” local am descoperit o zona de coasta incantatoare, cu asezari mici si pitoresti, cu porturi pescaresti, unde specialitatile locale te fac curios sa simti gustul marii la terasele asezate pe plaja.

Marea Baltica in sudul extrem al Suediei
Preparate de peste direct de la pescari
Cu Edith si Helmut la terasa unui restaurant pescaresc

Surpriza a fost vizita la monumentul megalitic Ales Stenar, mai putin cunoscut decat celebrul Stonehenge, dar la fel de impresionant prin dimensiune si precizia cu care au fost plasati cei 59 de bolovani de pana la 1.8 tone, pentru a marca fenomene naturale majore (echinoctiul, solstitiul).

In vizita la Ales Stenar

Din punct de vedere electromobilistic, este remarcabil ca in fiecare parcare am intalnit alte modele electrice, a caror proprietari au fost curiosi sa afle ce cautam in zona, probabil datorita numerelor noastre de inmatriculare de Michigan „24ELMOB”, o combinatie nascuta din „24auto.ro”, gazda ospitaliera a rubricii si „Electromobilitate” pentru mai bine de un an.

Parcati langa un Kia Soul si comparand dimensiunile cu Model 3, am realizat ca Soul nu este asa de mic, cum ni-l aminteam de la primul test drive cu Mircea, anul trecut cand eram in cautarea primului electromobil pentru proiectul Electromobilitate.

La revedere Malmo

Din Suedia, unde am perceput prezentul civilizat al mobilitatii electrice, am pornit catre Norvegia, unde peisajul auto se schimba cu totul si ca vizitator ai impresia ca ai pasit dintr-o data intr-un viitor mai linistit si mai curat datorita adoptarii electromobilitatii pe scara larga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.