Introducere
Dan (VW ID.3, Timișoara) a început colaborarea la proiectul Electromobilitate în iulie 2021 cu un titlu ce apela la multă imaginație și anticipație:
După primul an, în care a transmis date săptămânale despre parcurs, consum, cost, problemele tehnice întâmpinate și modul lor de rezolvare, Dan a trecut la forma preferată de colegii noștri ce ne însoțesc pe termen lung: raportările lunare.
Alte trei articole și participări la evenimentele organizate în cadrul proiectului au rotunjit experiența acumulată alături de colegi, care s-a concretizat într-un dialog viu cu cei interesați de mobilitatea electrică.
Astăzi, Dan revine pe blog cu o statistică pe termen lung pentru singurul ID.3 echipat cu acumulatorul de 45 kWh din echipa noastră.
Statistici și concluzii cu VW ID.3 după 37.000 km
Perioada de referință începe de când am achiziționat mașina, Iulie 2021 și ține până la sfârșitul lunii Februarie 2024, așadar o perioada de 2 ani și 8 luni.
Consumul (marcat cu verde în poză) și numărul de km parcurși (stânga jos marcat cu galben în poză) este evidențiat de la o încărcare la alta, conform raportării la bord în secțiunea: ”Since Charge” (dreapta sus în poză):
Metodologie de calcul:
- Consumul lunar și anual este calculat ca medie ponderată a raportărilor de mai sus.
- Total km parcurși este calculat ca sumă a raportărilor de mai sus.
- Energia încărcată a fost înregistrată astfel:
- cea raportata de către stația de încărcare sau alte metode de măsurare, acolo unde a fost posibil, deci incluzând pierderile – marea majoritate a situațiilor.
- calculată în funcție de procentele încărcate, 0.45 kWh pentru fiecare 1% (considerând capacitatea bateriei de 45 kWh net) – pentru unele situații, cum ar fi încărcarea la o priză obișnuită fără posibilitatea de a măsura energia.
Note:
- Din păcate, soft-ul VW, nu afișează energia încărcată în interfața pentru utilizator, ca să știm câtă energie intră de fapt în baterie.
- Din cauza afișării în secțiunea ”Since Charge” a kilometrilor fără zecimală, în total a rezultat o diferență de aproximativ 60 km, care nu se vor regăsi în statistică.
Pierderi la încărcare
Astfel, din tabelul de evidență rezultă:
- numarul de încărcări
- energia încărcată
- distanța parcursă
- consumul mediu
- costul încărcărilor
Situația anuală o regăsim în tabel iar totalul de pe ultimul rând insumează 284 de încărcări, 6703 kWh încărcați pentru o distanță de 37.193 km cu un cost total de 779 lei.
Calculând consumul cu datele totale, energie raportat la km parcuși, rezultă un consum mediu de 18 kWh/100 km, ceva mai mare decat media ponderată a consumurilor raportate la bord de la o încărcare la alta. Așadar, cred că cel mai corect este să ne raportăm la consumul ponderat, și anume 15.6 kWh/100 km
Consumul calculat din raportul energie incărcată / distanță parcursă include majoritatea pierderilor pe care le plătim la stațiile de încărcare, costul fiind pentru ce livrează stația, nu doar pentru ce intră în baterie.
Din diferența între cele două metode de calcul, se pot estima pierderi de 15% pe termen lung.
- Calcul brut, energie totală raportat la distanța totală: 6703.27 / 371.93 = 18.02 kWh/100km
- Calcul ponderat, din suma valorilor de consum afișate la bord x parcurs afișat la bord / parcurs total = 15.6 kWh/100km.
Surse de încărcare și prețul
Am încărcat AC și DC în proporții variabile, în funcție de situație. In 2021 și 2022 au predominat încărcările DC datorită diferitelor gratuități, iar pe măsură ce acestea au fost eliminate, a crescut ponderea încărcărilor AC. Reprezentarea grafică o regăsiți mai jos:
Prețul pentru energia încărcată este foarte variat, de la gratuit prin diferite promoții, până la aproximativ 2.5 ron/kWh în cazul meu, dar se poate ajunge chiar și la mai mult în mod excepțional.
Cum s-a mai precizat de foarte multe ori pe blog, costul pentru 100 km nu este influențat în cea mai mare măsură de consum, ci mai degrabă de alegerea locurilor de încărcare, având in vedere plaja de preț, situație pe care o regăsim în cazul combustibililor clasici într-o masura dramatic mai mică.
Pentru consumul de 18 kWh/100 km, calculat cu prețul pentru 1 kWh rezultat din rubrica total din graficul de mai sus, rezultă un cost de 2.1 ron/100 km.
779 / 6703 = 0.1162 x 18 = 2.09 ron / 100 km
Consumul mediu lunar pe termen lung
Consumul raportat la bord între două încărcări, calculat ca medie ponderată lunară, este reprezentat în graficul de mai jos:
Observăm două aspecte importante:
- Consumul mediu variază între lunile reci și cele calde, lucru absolut normal, evidențiat în zeci de articole până acum.
- Maximele din lunile de iarnă au scăzut față de primul sezon rece (2021-2022), în special datorită optimizărilor de management termic primite prin update-uri, dar și ca urmare a familiarizării cu mașina și a îmbunătățirii stilului de condus în aceste situații.
Important de menționat, în cazul meu de utilizare, sunt desele drumuri extrem de scurte, care în cazul lunilor reci au impact major în ceea ce privește consumul mediu.
Pe termen lung, nu am ajuns în situația cu precedentele mașini cu motor termic, în special diesel, de a suferi pe partea de întreținere. Motorul diesel, până ajunge la temperatura optimă de funcționare, nu funcționează într-un regim foarte prietenos cu componentele sale. De aceea, cazul meu de utilizare cu drumuri dese și scurte, duce inevitabil pe vreme rece la o funcționare a motorului termic în afara regimului optim, cu consecințe pentru buzunar.
Parcursul anual
Anual am parcurs, ca în standarde, undeva la 15.000 km, considerând cei doi ani integrali, 2022 și 2023.
In graficul de mai jos, putem observa corelația dintre consumul mediu anual și numărul de kilometri.
Concluzii
Aș sublinia următoarele aspecte:
- Marele avantaj al mașinilor electrice constă în diversitatea soluțiilor prin care poți să încarci mașina.
- De aici rezultă diversitatea costului pentru 100 km, pentru unii fiind incredibil de rentabil, iar pentru alți utilizatori poate ajunge chiar mai scump decât masina diesel ori benzină (în anumite situații).
- Chiar daca este o tehnologie nouă în comparație cu motoarele termice, fiabilitatea este ridicată, în special datorită numărului mai mic de componente supus riscului de a se defecta.
- Costurile cu reviziile, diferă de la producător la producător, fiind majoritatea suspectați că umflă aceste costuri nejustificat, sau impun în perioada de garanție o frecvență prea ridicată.
- Chiar și așa, sunt mai mici ca la mașinile diesel/benzină. În cazul VW, consider ca fiind o strategie bună si corectă revizia o dată la 2 ani, indiferent de numărul de km.
- Autonomia nu e atât de critică precum se tem cei care nu utilizează ”electrice”. Recunosc că în anumite situații mi-aș dori o baterie mai mare, undeva la 60 kWh în loc de 45 kWh, dar ponderea acestor cazuri este scăzută și apar doar la drumurile mai lungi, pe vreme rece. Posibil ca această dorință să crească în viitor, pe măsură ce stațiile de încărcare vor avea o putere mai mare. O baterie mai mare necesită însă mai mult timp de încărcare la o stație cu o putere de 50-60 kW.
- O mașină electrică rămâne o opțiune care trebuie analizată de fiecare în parte, în funcție de mai multi factori, dar rămân la convingerea că în marea majoritate a cazurilor se potrivește perfect, cu un efort minim pe care proprietarul sau utilizatorul trebuie să-l facă din perspectiva gândirii și a obiceiurilor. Niciodată o schimbare tehnologică nu vine și modul de utilizare rămâne la fel. E o schimbare, în acest caz radicală, deci aduce ceva diferit și presupune o adaptare.
- Pentru mine a fost cea mai bună alegere, atât financiar, cât mai ales ca pasiune și plăcerea de a conduce, cu bonusul unui aer mai curat în jurul locuințelor noastre, în interiorul orașelor. Pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă, iar producția de energie regenerabilă crește, impactul asupra unui mediu mai curat se va extinde dincolo de durata de folosință a mașinii.
- Aș sfătui pe oricine se gândește la achiziția unei mașini electrice, din diverse motive, să țină cont în analiza lui personală, printre altele, de următoarele aspecte:
- Obiceiurile utilizării unei mașini: dacă ești genul care doar te urci, dai cheie și pleci sau îți place să cunoști mai multe despre ce tehnologii are mașina, cum funcționează, etc.
- Scopul pentru care dorești achiziția / înlocuirea mașinii: faci drumuri lungi sau foarte lungi cel putin săptămânal sau mai des, faci navetă, o folosești mai mult în oraș, etc
- Estimare parcurs lunar / anual: câți kilometri estimezi că faci în medie pe lună? Dar într-un an?
- Locurile de încărcare la care ai acces: stai la casă și utilizezi sau intenționezi să îți montezi panouri, ori locuiești la bloc și ai stații de încărcare în apropiere, ai loc de parcare privat și ai posibilitatea de a monta o stație personală de încărcare, etc.
- Estimare capacitate baterie: În funcție de cele de mai sus și consumul mediu estimat de producător, poți să faci o estimare a capacității bateriei de care ai nevoie. Ține cont că nu neapărat o baterie mai mare înseamnă ”mai bine”, dar sigur înseamnă ”mai scump”.
- Estimare costuri: în funcție de cele de mai sus, îți poți estima costurile, dar îți recomand cu căldură să faci o analiză completă, nu doar ale costurilor de deplasare. Așadar, ține cont de prețul de achiziție, planurile de mentenanță ale producătorului și costurile acestora, etc.
- Dorința personală: trăind aceleași experiențe, avem fiecare percepții total diferite, așadar nu crede doar ce auzi din stânga și dreapta, mergi la un drive test și descoperă pe propria piele cum e să conduci o mașină electrică, vezi cum ți se pare experiența în comparație cu mașinile benzină/diesel.
- Informează-te din surse sigure, auzi asta peste tot, este valabil și în acest caz, dacă ești deja aici, îți amintim ca articolele de pe Electromobilitate sunt scrise de posesori ale acestor mașini, fiecare cu istoria, experiența și subiectivismul lui, compară-le, trece-le prin filtrul tău personal.
- Contactează-ne la rubrica de comentarii sau în media socială, intră pe grupuri unde discută proprietarii mașinilor. Nu în ultimul rând întreabă-ți cunoscuții sau prietenii si descoperă experiențele lor dacă ai printre ei posesori de mașini electrice.
Vă doresc drumuri bune și privesc cu entuziasm spre această industrie de care sunt pasionat și sunt sigur că vom continua să rămânem surprinși de evoluția rapidă în această direcție, pe care o consider o prioritate pentru sănătatea noastră și pentru planeta noastră!
Dan – VW ID.3, 45 kWh, Timisoara