Astăzi ne luăm rămas bun de la participarea modelelor e-2008 în cadrul proiectului Electromobilitate.
Anunțul lui Silviu că a găsit un nou proprietar pentru electro-leul său, cu care a parcurs aproape 40.000 km, încheie cariera celui mai mare model 100% electric din familia Stellantis pentru echipa noastră.
Privind însă la prezentările pentru presă din cadrul salonului auto Automobility Los Angeles, nu este greu de ghicit ca grupul Stellantis va fi obligat să revină în categoria „greilor electrici” după anunțurile făcute de Hyundai pentru IONIQ 7 și Kia pentru EV 9, dar și a zvonurilor tot mai insistente că VW ID.6, destinat inițial pieței din China, își va croi drum spre Europa.
Tot din gama zvonurilor insistente, revista germană Manager Magazin a dedicat mai multe articole în ultima vreme, luptelor de la curtea regelui VW și afirmă din surse confidențiale (bineînțeles) că zilele lui Herbert Diess la conducerea concernului german ar fi numărate. Un motiv ar fi lipsa de tracțiune pe cea mai mare piață electrică din lume (China), unde ID.4 nu a reușit să pătrundă în Top 15 anul acesta, deși se produce în două fabrici ale partenerilor FAW și SAIC. Această performanță neimpresionantă a costat deja capul executivului local, dar umbra eșecurilor actuale, care fac ca distanța față de Tesla să fie tot mai mare, se întinde amenințător și asupra scurtei cariere a lui Herbert Diess la VW (venit de la BMW).
De ce această ocolire prin ograda Volkswagen, dacă subiectul este Peugeot e-2008?

Dacă Diess, care face declarații repetate pro-electrificare, nu reușește să urnească mai repede căruța poporului (Volks Wagen) pe direcția dorită, atunci cum ar putea rezultatele la Stellantis să fie mai bune, când conducerea a risipit ultimii cinci ani cu declarații împotriva electrificării?
Actuala gama 100% electrică a fost lansată în 2020, doar sub amenințarea amenzilor europene pentru depășirea limitelor de CO2. Temele de casă nefinalizate și problemele de calitate, au târâit proprietarii prin service-uri și este suficientă lectura relatărilor lui Ovidiu pe aceasta temă, pentru înțelege ca atractivul model, nu a fost tocmai cel mai de nădejde partener de drum.
Despărțirea este cu atât mai ușoara, cu cât între timp oferta de automobile electrice spațioase s-a diversificat, ID.4, Mach-e, IONIQ 5 și Model Y oferind autonomie și performanțe superioare, însă la un preț de achiziție considerabil mai mare.
Peugeot e-2008, o privire în retrovizor

Privind la valorile medii săptămânale comunicate de proprietari, 2008 a fost permanent în grupa celor cu consum mai ridicat și autonomie mai redusă, datorită alegerii unui acumulator de dimensiuni mici pentru această categorie de vehicule.

Faptul că autonomia mai redusă nu este un impediment pentru călătorii în țară și străinătate, a dovedit-o cel mai bine Silviu, care a întreprins unele din cele mai lungi excursii, cu excepția proprietarilor de Kona și Model 3.
Corsa și 208
Asamblate pe aceeași arhitectură mixtă, Corsa și 208, dovedesc cel mai bine că în cazul sub-compactelor alegerea acumulatorului și motorului, care a pus în inferioritate fratele mai mare comparativ cu concurența directă, a fost foarte inspirată. Cu gabaritul, performanțele dinamice și cele de autonomie țintind direct la ZOE, cele două modele produse în Franța și Germania, nu au suferit de problemele 2008-ului, colegii noștri fiind mulțumiți cu prestația în traficul din București și Timișoara.
Realitatea dovedită recent de Tudor cu mașina Laurei, în cadrul raidului montan Trans Carpatica, este însă că ambele modele se pot utiliza și pentru excursii mai lungi, Suceava – Timișoara într-o singură zi fiind un traseu posibil, dar nu și recomandabil.

În direct cu proprietarii
Silviu – 2008, București

Cu părere de rău dar și cu părere de bine, atașez ultima mea raportare pentru Peugeot e-2008: 806 km cu 19,2 kwh/100 km.

A fost un an jumate plin de peripeții și articole și urmează și mai mult timp și mai multe aventuri cu Tesla Model 3 SR+
Dan – Corsa, București
Date Corsa-e săptămâna 8-14 noiembrie:
- Viteză medie 20 km/h
- Consum mediu 17.2 kWh/100 km
- Distanța parcursă: 65 km
Deși am avut parte de temperaturi mai blânde, apropiate de ideal uneori, am înregistrat un consum mai mare și o viteză medie mai mica, fiindcă am avut nevoie sa stau în mașină cu accesoriile pornite o perioadă extinsă.
Drumurile parcurse au fost în București.
Dan – Corsa, București
Doar urban săptămâna trecută, distanța parcursă de Corsa-e a fost de 244 km, cu o viteză medie de 19 km/h și un consum mediu de 15.6 kWh/100km.
Tudor cu Peugeot-ul Laurei
„Diagonala” țării cu Peugeot e208

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 73 owners, documenting over 2 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA and Switzerland.