Niro, ID.4 și IONIQ 5 – pregătiri de iarnă

După ce ne-am luat rămas bun de la cele două Peugeot e-2008, Grupa Mare a proiectului Electromobilitate va fi formată din participanții de anul trecut Teo, Tibi și Octavian cu două Niro și un Outlander PHEV, plus cele două noi modele VW ID.4 și IONIQ 5, parcate de Laurențiu și Tudor în 2021 în garajul nostru virtual.

Pe lângă anvelopele de iarnă și un set de lanțuri, pentru cei ce vor urca la munte în această iarnă, principala preocupare a electromobiliștilor rămâne autonomia și consumul crescut, mai ales pe distanțe scurte.

Primele probleme cu Niro

Ultimele vești de la Teo ne-au informat că după un update de soft valorile de consum erau eronate, fapt semnalat prima oară de Andrei în articolul Cum să-ţi faci singur update la infotainment, apoi de Paul și Titus, care au pățit la fel cu konițele lor. Deși consumul indicat la bord era mult mai mic decât valorile istorice, autonomia estimată a fost mai mică cu aproximativ 100 km, ceea ce a fost motiv serios de neliniște și revenire în service pentru Teo. Ținem pumnii ca totul să se fi rezolvat cu bine.

Consumul mediu săptămânal

Tibi a parcat exemplarul său în garajul nostru virtual în 30 noiembrie 2020 și a prins un sezon rece, pe care l-a parcurs fără griji prea mari pentru consumul suplimentar, afectat de schiurile montate pe portbagaj.

În schimb, Laurențiu este la primele întâlniri cu temperaturile negative și drumurile scurte îi dau fiori, din cauza valorilor foarte mari afișate la bord pentru consumul pe distanțe scurte.

Pe baza experiențelor din ultimi trei ani cu zece modele Hyundai (Ioniq model 2018, 2019 și 2020, plus cele șapte Kona, care au trecut prin sezonul rece 2020/2021), anticipăm că și noul IONIQ 5 va înregistra creșteri de 30-35% ale consumului mediu în sezonul rece, chiar dacă valorile punctuale pentru distanțe scurte în oraș pot fi cu mult mai mari.

Rămâne de văzut după excursia programată de Tudor în Maramureș la 1 decembrie și mai ales după ieșirile la schi cum se comportă IONIQ 5 cu tracțiune spate pe zăpadă și cât consumă, comparativ cu colegii de echipă.

Pentru liniștirea tuturor electro-bobocilor aflați la prima intalnire cu iarna, vom publica informațiile comparative din primul și al doilea an de utilizare, pentru toți participanții care au continuat să ne trimită informații, după absolvirea primelor 12 luni convenite la începutul colaborării.

Prin efortul lui Wiwi (Citigo), Titus (Kona), Daniel (ID.4), Radu (ZOE), Laura (208), Răzvan (Corsa) și oricine mai dorește să continue colaborarea, vom avea un spectru larg al variației autonomiei în sezonul rece, în funcție de modele și cazurile de utilizare.

În acest fel, proprietarii ce au achiziționat mașinile în 2021, foarte mulți cu Dacia Spring și Model 3, se vor putea pregăti mai bine documentați pentru ce-i așteaptă iarna, la fel cum am vizualizat variația din ultimele șase luni pentru Citigo-ul utilizat de Doina și Wiwi la Timișoara.

Segment în creștere

Privind statisticile internaționale de înmatriculări și mai ales lansările de noi modele, este evident că în segmentul din care fac parte ID.4 și IONIQ 5 își vor face apariția numeroase modele noi, inclusiv primele rezultate ale colaborării Toyota-Subaru cu seria bZ4X și Solterra.

Anul 2022 va oferi potențialilor proprietari pe lângă alternativele actuale: Mach-e, Model Y, Enyaq, și în plus, la un preț mai ridicat, tripleta premium germană: EQA, iX3 și Q4 e-tron, la care se adaugă Volvo XC40 recharge și viitorul Polestar, noi modele ale marilor producători și startup-urilor dedicate proiectării și producției de modele 100% electrice.

În cadrul celor două mari expoziții auto de la Los Angeles și Guangzhou, ce concurează pentru atenția internațională într-un duel transpacific, lansările marilor SUEV-uri (sport utility electric vehicle) se succed cu repeziciune. Hyundai 7 și Kia EV 9 țintesc mai sus, cu concepte foarte spațioase, probabil mai potrivite pentru șosele nord americane decât pentru cele europene, dar Fisker și mai ales Vinfast, noul brand cu ambiții electrice din Vietnam, aflat sub bagheta fostului CEO de la Opel, vor o bucată din acest segment foarte lucrativ începând de anul viitor.

Între timp, la Guangzhou, NIO și Xpeng dovedesc că izvorul de creativitate nu a secat în urma succeselor timpurii și că universul auto, transformat din temelii de IT și tracțiunea electrică, va trebui să-i ia tot mai serios în seama când stabilesc strategia și prețurile viitoarelor modele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.