În timp ce în clasamentele europene, publicate de EU EVs, ID.3 a alunecat pe poziția 17 a înmatriculărilor din 2022 (Dacia Spring poziția 15), modelul rămâne solid ancorat în echipa proiectului Electromobilitate.
Așa cum am informat recent, Marcel (CJ) s-a alăturat echipei cu un ID.3 alergat serios și ne-a pus la dispoziție informații foarte amănunțite, începând de la achiziția din luna septembrie 2021. Datele despre consumul mediu lunar ne-au oferit posibilitatea să adăugam încă un caz de utilizare la statisticile pentru ID.3.

Informațiile transmise de Marcel se încadrează perfect în domeniul echipei ID.3 din ultimele opt luni, fiind poziționate în partea inferioară a valorilor. Așa cum am repetat de nenumărate ori, consumul oricărui automobil, indiferent de tracțiune, depinde de modul de utilizare și lista variabilelor este lungă, începând cu stilul de condus, condițiile atmosferice, relieful etc.
Pentru a sublinia impactul modului de utilizare, am extras din graficul de mai sus valorile celor două ID.3-uri care circulă în Cluj și București, pentru o comparație în condiții atmosferice și de relief cât mai apropiate.

Este ușor de observat că drumurile foarte scurte parcurse de Călin în Cluj au dus la valori semnificativ mai mari de consum mediu. Este o observație subliniată și de Cristian (Kona, Cluj), care în perioada în care parcurgea doar 3-4 km până la birou obținea valori mult mai mari de consum, decât în prezent, când traseul este mai lung.
În final, ce contează pentru buzunarul fiecăruia este consumul total de energie și prețul plătit pentru fiecare kWh încărcat acasă, la serviciu sau în rețeaua publică.

Comparând valorile medii realizate în aceleași opt luni la Bucuresti de Alexandru și Cosmin, constatăm o apropiere mai mare a consumului, cu valori aproape identice în lunile octombrie și aprilie.
Consumul mediu săptămânal
O mai bună definire a domeniului de consum, pentru echipele cu mai multe de trei participanți, se poate obține utilizând consumul mediu săptămânal comunicat de colegii implicați în proiectul Electromobilitate.

Cele două curbe obținute prin interpolarea valorilor minime (verde) și MAXIME (roșu)) din fiecare săptămână au o bună probabilitate de a cuprinde spectrul de valori pentru majoritatea utilizatorilor.

Valorile individuale săptămânale realizate pe parcursul ultimelor 12 luni sunt ceva mai dificil de urmărit, dar pentru a înțelege în ce condiții au fost obținute aceste valori, dăm cuvântul proprietarilor.
În direct cu proprietarii
Alexandru – București
În săptămâna 16-22 mai am parcurs 929 km cu un consum mediu de 17 kWh/100km, dar cu mențiunea că mai bine de jumătate au fost de autostradă. Costurile de 0 lei cu încărcările.


În weekend am făcut o deplasare până în Mamaia. Am mers cu 120 km/h pe CC, iar AC-ul a mers cel puțin 30% din timp. Pe timp de vară drumul se poate parcurge și cu 130 km/h (dacă se merge constant), cu 120km/h e compromisul ok între durată și consum, dar aș recomanda mersul cu 110 km/h celor ce nu se grăbesc, pentru că e mult mai liniște în mașină și bonus consumul ar fi mai mic cu câțiva (1-4) kWh/100km.


Călin – Cluj
Pentru mine săptămâna 16-22 mai s-a încheiat cu 111 km parcurși, doar urban, cu AC sau doar ventilație pornită la 19 grade, rezultând un consum de 16,4 kWh/100 km, și o încărcare gratuită de 23 kWh.
Cosmin – București

La mine au fost săptămâna trecută 777 km cu un consum mediu de 16.8 kWh/100km. Mare parte în afara localitatii, duminică am dat o fugă până la delfinariul din Constanța si pentru o plimbare. Obositor, dar frumos.
Am mers mare parte fără compresorul de aer condiționat pornit, pentru că pasagerii voiau doar ventilație; erau 20-24 grade afară și nu a fost nevoie de aer mai rece de atât.
Consumurile la dus au fost:
– 110 km/h – 19.5 kWh/100km, iar cu mașină în față era 17 kWh/100km
– 120 km/h – 22.5 kWh/100km, iar cu mașină în față era 20.5 kWh/100Km
La destinație am încărcat pe AC 3 ore și 20 de minute la o stație EnelX aflată în vecinătatea delfinariului (10 minute de mers pe jos). Aproape 33.5 kWh, EnelX m-a tarifat pentru 38 kWh.
Nu am stat după mașină, ci atât a durat sa vedem delfinii, rezervația și fiecare loc de joacă pentru copii amenajat acolo. Am mers și în port să mâncăm ceva și la o plimbare, dar stația EnelX de acolo era ocupată, chiar și pe AC. Am prins din întâmplare locul pe AC liber cu 20 de minute înainte să plecăm, dar ducea maxim 4 kW (am incarcat 1.2 kWh).
Am plecat spre București cu bateria la 77% și circa 38 kWh pentru a merge 250 km, din care 200 km pe autostrada. Nu am vrut sa mai aștept și nici să deviez ca să mai încarc pe drum. O încărcare de 10 minute la o stație rapidă din altă parte m-ar fi costat cel puțin 20 de minute cu tot cu ocolire, așa că am ales să reduc viteza de deplasare la 100 km/h.
Consumul mediu din primii km era la limită, așa că am reevaluat și am mers în spatele unui tir o vreme, ca să cresc marja de siguranță. Viteza de 88-92 km/h pe o distanta de 70 km, dar cu consum mediu de 10 kWh/100 km. Este ceva ce m-a ajutat să am răbdare: pe Waze se vedea roșu la Cernavodă și din nou la Fetești (se lucrează la drum), așa că oricum nu avea rost să mă grăbesc.

În realitate a fost mult mai rău: cum am intrat în blocaj la Cernavodă, Waze a adăugat instant 50 de minute și apoi am pierdut șirul. Am ieșit prin Fundulea, și am prins încă două blocaje prin comunele din zonă. Din cauza dopurilor de pe traseu s-au egalizat vitezele medii de deplasare.
Dacă nu era ambuteiaj, 70 km cu viteza medie de 85 km/h + 130 km cu viteza medie de 105km/h ar fi durat mai mult cu 25 de minute decât 200 km cu viteza medie de 120 km/h.
Ca să rezum, am rămas cu trei idei principale:
– știam că în spatele unei mașini scade consumul, dar acum am observat că în caz de nevoie un tir în față chiar face minuni pe autostradă.
– EnelX o să devină noul Kaufland în ceea ce privește aglomerația la stații
– Se poate planifica fără efort și traseu mai lung la munte/mare, fără să depinzi de stații rapide. Why? Because we can! And if we can, we do!
Dan – Timișoara
Datele pentru ID.3 în săptămâna 16-22 mai 2022:
Distanța: 245 km Consum: 12.4 kWh/100 km

We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 83 owners, documenting over 2.5 million km, mostly in Romania, with some input from our colleagues in USA, Finland, Germany and Switzerland.