Echipa VW – între bucuria condusului electric, consumul la rece și necazurile create de soft

După experiența la volanul unui ID.4 adus de Laurențiu pentru etapa Suceava – Baia Mare, în cea de a patra zi a raidului montan Trans Carpatica, am scris despre plăcerea condusului, confortul la volan, precizia direcției și modul în care suspensia înghite denivelările.

În toate disciplinele auto clasice, experiența grupului VW este evidentă. Cu toate acestea, actualii proprietari ai gamei ID.3 oscilează între bucuria condusului electric și necazurile create de soft, în special la modelele ID.3 timpurii. Informațiile din prima jumătate a lunii noiembrie, trimise de participanții la proiectul Electromobilitate, conțin update-uri de soft reușite, care aduc funcții noi binevenite și cele nereușite, care dau în continuare bătăi de cap utilizatorilor.

Imaginea cea mai clară despre starea actuală a evoluției gamei ID.3 o aflăm direct de la proprietari.

Alexandru – ID.3 București

În săptămâna 1-7 noiembrie am parcurs cu ID.3-ul 566 km, cu un consum mediu de 16.6 kWh/100 km.

Din informațiile de la lansarea ID.5-ului, se pare că în martie 2022 vom avea un nou soft pe ID-uri sub numele/versiunea 3.0. Îl aștept cu drag, mai ales că starea de încărcare și temperatura vor fi afișate pe display-ul mic.

În săptămâna 8 -14 noiembrie am parcurs 609 km cu un consum mediu de 19.3 kWh/100 km, viteza medie fiind de 30km/h.

Din păcate săptămâna asta m-am ales cu o eroare a calculatorului SOS, am trimis un email să văd când pot fi programat la o constatare.

Acum, că nu a mers calculatorul / butonul, mi-am permis să apăs pe buton, să văd ce se întâmplă. După ce am apăsat, mi-am dat seama că butonul este de fapt în spatele unei mici ușițe. Sper ca informația să vă ajute, că eu mereu am stat cu grijă când apăsam să aprind vreo plafonieră, ca nu cumva să apăs și pe buton, deci, să stați fără grijă (am atașat și două poze cu butonul SOS on/off).

Călin – ID.3 Cluj

Vineri am primit înapoi mașina de la service și primul lucru am făcut poză de consumul pe săptămana 25-31 Octombrie (dacă nu greșesc) : 37 km parcurși și consum de 25,4 kWh/100 km, doar urban.

Săptămână aceasta am parcurs 227 km (50 km  urban) –  consum 19,4 kWh/100km , cu AC la 19 °C pe Eco.

Cosmin – ID.3 București

Intr-una din zile am avut treaba și am stat mai toată ziua pe drum prin București: 125 km, 17.8 kWh/100 km, viteza medie 23 km/h.

In ziua următoare am avut treaba în afara orașului, pe DN și prin satele adiacente Bucureștiului. 132 km cu consum mediu e 13.2 kWh/100 km, viteza medie 40 km/h. Aceeași vreme, anvelope de vara, mers normal în ambele ocazii.

Iar în altă zi am mers cu Golful, pe care l-am luat de la dealer (update soft – la fel ca la ID3, în loc de câteva ore a durat câteva zile).

Am observat un consum de 10.1 l/100Km într-o zi aglomerata, dar obișnuită, în care am mers liniștit. Adică 63 RON/100 km.

Am pritocit niște cifre: dacă aș converti acel consum de benzină în kWh/100 km, folosind valoarea în RON drept cheie de alocare, ar fi un consum echivalent de 31 kWh/100 km la cea mai scumpa valoare (2 RON/kWh). Sau 78.75 kWh/100 km, dacă aș considera 80 de bani/kWh încărcat acasă.

Dacă aș converti energia din benzină în kWh folosind echivalentul de 8.9 kWh/litru de benzină (zice google), atunci consumul acesta al Golfului ar fi 90 kWh/100 km.

Săptămâna trecută am parcurs 632 km cu un consum mediu de 20.1 kWh/100 km, iar viteza medie a fost de 33 km/h. Am făcut drumuri de toate felurile, inclusiv vreo 200 km pe autostradă cu 110 km/h pe pilot automat.

M-am jucat cu dongle-ul OBD și aplicația Car Scanner încercând să aflu mai multe despre mașină și baterie. Momentan am obținut doar rezultate neconcludente:

– pe baza Car Scanner pare că am doar 54 kWh capacitate maximă în baterie (vs. 62 cât ar trebui să fie)

– pe baza Tronity, la o încărcare pe type 2 de la 0.7% la 100.9% (valorile “SOC display” citite din Car Scanner) am încărcat 57.42 kWh, pe când citind cu Car Scanner valoarea energiei totale încărcate de mașină (înainte și după acea încărcare, deci, prin diferență), sunt doar 51.5 kWh.

– Am făcut un calcul extrapolând de la o încărcare de 10 kWh – Kaufland zice ca am tras 10.09 kWh din stație, Car scanner (prin diferență) zice 9.39 kWh, Tronity zice 9.86 kWh. Probabil diferența între ele este de la cuantificarea diferită a pierderilor, altfel nu îmi explic. SOC a variat cu 16.85 puncte procentuale (SOC display, care se raportează la capacitatea netă) sau 15.2 puncte procentuale (SOC BMS care se raportează la capacitatea brută).

Asta ar însemna că ar fi o capacitate netă între 55.7 și 58.5 kWh iar capacitatea brută ar fi între 61.7 si 64.8 kWh (maxim ar trebui să fie 62 kWh din fabrică). Analizele de genul acesta, când se extrapolează de la o valoare mică sunt foarte sensibile la variații, din acest motiv nu mă bazez prea tare pe rezultat.

Având în vedere că pe termen lung am încărcat 24% din energie la CCS și 76% la type 2, am făcut puține drumuri lungi, care să necesite încărcări până la 100% urmate de descărcări până aproape de 0%, mă miră rezultatele ce tind spre 50 kWh capacitate netă. Singurul “abuz” a fost sa folosesc resursele mașinii.

O să încerc săptămâna asta să calculez mergând de la 100% până spre 0% ca să pot măsura mai precis, fără extrapolări prea mari. Ce suspectez eu, și mi se pare mai plauzibil, este că acel consum mediu afișat de mașină este subestimat, iar asta ar însemna că bateria se poate apropia de valorile pe care le spune producătorul, dar eficiența la folosire normală nu.

Altfel, consumul meu mai mare de săptămâna trecută se datorează stilului ineficient de condus:

  • căldura pornită mereu;
  • temperaturi mai scăzute;
  • cu excepția mersului pe autostradă, am avut drumuri prin oraș și împrejurimi;
  • deseori preîncălzesc cu 3-4 minute înainte să plec dimineața, cât să se încălzească habitaclul;

Nu mă deranjează să iau energia din baterie în loc de priză, doar că nu apucă bateria să se încălzească, așa că energia folosită la încălzire (1.5-2 kWh) intră în consumul mediu, ceea ce la un drum de 8-9 km dublează consumul afișat.

În 50% din cazuri merg smucit și folosesc plaja de sus a puterii motorului, iar asta duce des consumul instant la maximum (bateria se descarcă pentru câteva secunde cu 150 kW).

Dimineața am preîncălzit mașina cu 30 de minute înainte să plec de acasă. Am consumat 4 procente din baterie ca să încălzesc bateria de la 6 grade la 12-14 grade, iar habitaclul la 22.5. Apoi la un trafic peste medie am scos un timp bun doar mergând atent (nu încet).

Consumul: 13.3 kWh/100km în cei 14 km de navetă, fără căldură pornită (pentru că încălzisem înainte). Adică 1.8 kWh consumați pentru deplasare. Am tras cu putere de maximum 40 kW din baterie la acest drum, dar nu a fost deloc senzație de mers leneș pe cât sugerează cifrele. La plecarea de la semafor eram mereu în ton cu restul, iar la viteză constantă foloseam sub 20 kW putere, după cum se vede în graficul atașat.

Daniel – ID.3 Timișoara

Kilometrii puțini, foarte puțini. Făcuți doar prin oraș și la ore la care traficul era lejer și temperatura relativ ok. Am mers fără climatizare, astfel am scos un consum bun pentru temperatura exterioară, și relativ la aceeași săptămână de anul trecut când parcurgeam 193 km cu un consum de 19.2 kWh/100 km.

Acum, că am deja un an de raportări, mai mult sau mai puțin consecvente, sunt curios dacă stilul meu de condus s-a adaptat mașinii și se va reflecta comparând consumul din anul 2 de utilizare cu cel din primul an.

A doua săptămână din noiembrie a venit cu temperaturi mai scăzute dimineața și cu încheierea vacanței școlare. Asta s-a tradus în ambuteiaje în trafic, dublarea timpilor de așteptare și un consum mai mare, datorită încălzirii bateriei la ID.3.

După cum știm din prima iarnă cu ID.3, la temperaturi ce scad sub 7-8 grade Celsius, ID-ul va încălzi bateria și va folosi o cantitate considerabilă de energie pentru acest lucru, în medie 7-8 kWh fiind adăugați la consum. Cu cât este mai frig afara, cu atât perioada de încălzire va fi mai lungă. Acest consum se poate observa la semafoare, când mașina staționează și nu sunt alți consumatori porniți. Când bateria a terminat încălzirea, se va auzi un zgomot relativ puternic de sub mașină, același care îl auzim și la pornirea încărcării. 

Încălzirea habitaclului mai consumă încă 1-2 kWh, și dacă vrei să dezaburești/dezgheți parbrizul, te poți aștepta și la 10 kWh adăugați în plus la consum. După primele zile de rulat în oraș mașina a arătat un consum de 18.2 kWh/100 km. Acesta a scăzut după un drum de weekend în afara orașului, la temperaturi mai blânde.

Duminică am făcut un test scurt de consum, în paralel cu Ioniq 5. ID-ul s-a prezentat bine, fiind și ușor mai aerodinamic și avantajat de masa mai mică (nu cu mult). Despre Ioniq 5, o mașină orientată spre confort, suspensii puțin prea moi pentru gustul meu, dar bine izolată fonic și cu ecrane clare și contrast bun, nu am reușit să îmi fac o părere completă după primii kilometrii parcurși, dar nu cred că aș da ID.3-ul pe un Ioniq 5.

Săptămâna 08-15 Noiembrie 2021

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA1047830439.516.208 – 14 Noiembrie

Săptămâna 08-15 Noiembrie 2020

Tip traseuTemperatura exterioara medieTOTAL KM parcursiKM Extra-urbanMedie (km/h)Consum (kW/h)Perioada
URBAN/EXTRA74004025198 – 15 Noiembrie

Realizând o comparație cu aceeași săptămână din 2020, observăm o scădere a consumului, în condiții similare de temperatură. Consumul din 2021 a fost direct afectat de ponderea kilometrilor făcuți extra-urban, care au dus la un consum mai mic. Am tras demult concluzia ca ID-ul e cel mai eficient pe Drumuri Naționale la viteze de 80-90 km/h. 
Consumul strict în oraș 2020 vs. 2021, se situează la aceleași valori.

  • 2020 
    • 360 km în oraș: 19.2 kWh/100 km
  • 2021
    • 174 km în oraș: 18.2 kWh/100 km

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.