Îmbunătăţirea vremii – totuşi, săptămâna asta a mai semănat a primăvară – ne aduce bucuria creşterii autonomiei Koniţelor noastre. Maximele de consum au scăzut îmbucurător de mult şi asta datorită eliminării încălzirii habitaclului şi a nivelului redus de precipitaţii.

Dar cel mai important lucru al săptămânii este ameliorarea generală a consumurilor raportate de membrii echipei noastre. Nu că am pierde noi prea mult timp pe la staţiile de încărcare, dar suplimentul de autonomie a fost primit cu o oarecare nostalgie.

În direct cu proprietarii
Nu uitaţi că oricând puteţi interacţiona pe forum cu proprietarii vehiculelor din flota noastră!
Cristian (CJ): Salut. Săptămâna trecută a fost una călduroasă în principiu în afară de o zi două în care a fost nevoie să folosesc dezghețarea rapidă, iar in rest am mers fără aer condiționat pentru că soarele își făcea treaba. Probleme nu au fost săptămâna trecută iar marți am reușit să schimb cauciucurile și am încălțat mașina cu anvelopele ei din fabrică. Nu am observat vreo diferență de consum nici în sus, nici în jos. Duminică mi-am propus să fac un road trip până în Hațeg la încărcătorul de la Lidl proaspăt montat. Am plecat pe 17 grade și am ajuns la Hațeg pe 22 grade la încărcător unde spre uimirea mea erau doi la încărcat, dar asta doar pe aplicație, pe plug share nu și în realitate. Având în vedere că am plecat din Cluj cu 78 de procente și am ajuns acolo cu 30 de procente am hotărât să nu mai aștept să termine mașina care încărca (era la 17%), drept urmare am ajuns la încărcătorul de la Kaufland din Deva unde după câteva minute a venit și acel tip care în ghilimele încărca și el la Hațeg. Mi se pare destul de aiurea să dai check in cu 10-15 km înainte de a ajunge efectiv la stația de încărcare și/sau să dai check in la mai multe stații de încărcare deodată și poate că una o prinzi liberă.
Distanţă parcursă: 739km. Consum mediu: 14,5 KWh/100km.
Dan (B): Săptămâna aceasta am prins destul de multă vreme caldă şi am mers în weekend pe autostradă fără menajamente. Am avut de ajuns într-un sat, prin apropiere de Găeşti, aşa că am mers destul de tare pe A1. M-am oprit la OMV-ul de la ieşirea spre Corbii Mari, unde, în timp ce parcam, îşi făcuse apariţia şi un Model 3. Evident, privirile aţintite pe Model 3 (mai mult) şi pe Kona (mai puţin)… era coadă destul de mare la pompe şi mă gândeam la experienţa din trecut… de când nu am mai stat la o pompa, să aştept? După Gaeşti, am ajuns în Mozăceni, cu puţină treabă, iar la întoarcere am oprit la Mol-ul de la aceeasi ieşire, în diagonală cu OMV, iar neavând loc de parcare, în faţa staţiei, am oprit pe locurile rezervate maşinilor electrice, la staţia de încarcare. Am servit repede un sandwich şi am plecat.
După tura de autostradă (120-135 km/h) am calculat că bateria ar ţine în jur de 350 – 370 km… suficient, aş putea spune, chiar şi pentru infrastructura ţării noastre, pentru deplasarea pe distanţe mari în ţară, cu puţină planificare, in prealabil.
Distanţă parcursă: 390 km. Consum mediu: 13,1 KWh/100km.
Titus (SB): Eu am făcut drumul Slatina-Piteşti-Râşnov-Sibiu cu o încărcare de 40 min la Kaufland Piteşti şi ca să ies spre Braşov, pentru 1,4 km am făcut 50 min :(. Drumul de la Câmpulung spre Moeciu a fost foarte rău :(. Sunt curios dacă o sa fie reparat – toamna trecută a fost mult mai bun. Am vrut să ajung la Amfiteatru, unde trebuie să mergi 4 km pe un drum forestier. Am dat de o porţiune cu mult noroi şi nu am avut curaj să mai înaintez. Am să revin când se face mai cald şi vreau să îl parcurg pe jos sau cu bicicleta.
Distanţă parcursă: 686 km. Consum mediu: 13,7 KWh/100km.
Tudor (TM): În timpul săptămânii am circulat foarte puţin, dar am recuperat în weekend când am circulat pe ruta Timişoara-Făget-Săvârşin-Ilia-Banpotoc (localitate cu nişte grădini frumoase lângă Deva – Giardini di Zoe). Întoarcerea a fost pe ruta Deva-Coşava-Margina-Timişoara, drumul dintre Holdea si Coşava (aproximativ 15 km) fiind ca după bombardament. Se lucrează, sunt gropi, porţiuni decopertate şi se merge încet. Pentru acest drum am parcurs 366.8 km din care 222 km pe autostradă la viteze de 120-130 km/h. Pe tot acest traseu am fost 4 persoane în maşină. Am ajuns în Timişoara cu 4% la o staţie rapidă Renovaţio, am încărcat 50 min până la 61% şi am pornit spre Lacul Buhui (lângă Anina, judetul CS).

Pe drumul de întoarcere de la Anina am mai încărcat în Reşiţa 15 minute la una din staţiile gratuite din oraş. Miercurea trecută am filmat şi un vlog pentru canalul de youtube al unui coleg de muncă şi am făcut câteva poze.
Distanţă parcursă: 700 km. Consum mediu: 15,3 KWh/100km.
Andrei (BV): Din păcate nu am avut timp de electrip întrucât am tot fost prins cu diverse probleme de rezolvat. Totuşi km ăştia nu au fost făcuţi „pe cric”. Dar din toate drumurile făcute săptămâna asta, aş remarca 2, pentru că sunt călătorii la care m-am apropiat de 500 km autonomie reală:
1. Drumul de vineri seară spre Iaşi: Am plecat de acasă cu SoC 100% şi autonomie sugerată de 431 km. Până la Iaşi nu am mai oprit pentru încărcare, decât pentru o pauză „tehnică” în Bacău. După aproape 6 ore am ajuns la Iaşi cu un consum de de 13,6 KWh/100km şi 153 km de autonomie rămasă. Bineînţeles, lucrările şi aglomeraţia de pe DN 11, traficul agricol şi puzderia de camioane de pe DN2 au „favorizat” parcurgerea distanţei în aproape 6 ore. Musai ne trebuie autostrăzi. Cu un A13+A7+A8, puteam parcurge această distanţă în 3h-3h:30min.

2. Duminică am avut ceva treburi de rezolvat prin Târgovişte, iar după aglomeraţia îndurată până în Buşteni, am zis că nu mai am nervi să o suport până la Ploieşti, aşa că mi-am călcat pe inimă şi din Sinaia am făcut dreapta spre Fieni, pe DN71. De la intersecţia cu Transbucegi-ul şi până la intrare în Fieni, drumul este destul de denivelat, dar fără gropi. Bineînţeles, drumul este unul virajat, îngust şi folosit de localnici pe post de parcare sau depozit de piatră, aşa că nu vă aştepaţi să câştigaţi prea mult timp pe acest traseu în comparaţie cu un DN1+DN72 în afara orelor de aglomeraţie de pe Valea Prahovei. Am ajuns în Târgovişte cu un consum de 9,7 KWh/100km. De întors m-am întors prin Ploieşti iar media finală de consum a fost de 12,6 KWh/100km.
Ah, şi că tot zicea Tudor că a ajuns cu 4% la charger: oare câtă încredere avem în Koniţele noastre? De exemplu eu, cu aproximativ 20 km înainte de staţia de încărcare.

Chiar a fost foarte cuminte maşina şi am ajuns cu bine, cu 7% SoC şi 29 km autonomie estimată. Fără emoţii, fără vre-o urmă de îndoială că nu aş putea ajunge la destinaţie.
În această perioadă am încărcat 269,93 KWh cu un cost total de 195,88 RON (0,7256 RON/KWh).
Distanţă parcursă: 1877 km. Consum mediu: 14,5 KWh/100km.
Drumuri bune şi sustenabile!

Ultimii 10 ani din viata i-am dedicat securitatii ciberneticii, astazi fiind arhitectul la nivel global pentru solutii de securitate in domeniul identitatii si administrarii accesului. Aceasta implicare a insemnat si dezvoltarea unor programe de masterat de securitate cibernetica la universitati din Romania. Iubesc antreprenoriatul si intraprenoriatul, motiv pentru care ma gasiti implicat activ in multe preacceleratoare si acceleratoare de inovatie tehnica, din Romania.