Peugeot 208: electric vs. benzină

În aprilie 2020 Laura achiziționa prima mașină electrică și se alătura astfel garajului nostru virtual cu un Peugeot e208. În aceeași perioadă, familia prietenului meu, Tudor Tomuța, împreună cu care am făcut o scurtă excursie cu Kona, achiziționa un Peugeot 208 cu motor pe benzină.

Scopul acestui articol este de a compara costurile de rulare și de întreținere a celor doua Peugeot-uri 208 cu motorizări diferite, cel electric are un motor de 136 CP alimentat de acumulatorul de 50 kWh, iar cel pe benzină are un motor de 1.0 litri, 100 CP și este cuplat la o cutie automata cu 8 trepte.
Nu vom lua în calcul prețul de achiziție, deoarece mașinile au variante de echipare diferite, iar comparația nu ar fi relevantă.

În decurs de un an, Laura a parcurs aproape 8.000 km, circulând atât în oraș cât și la drumuri mai lungi de la Timișoara la Sibiu, Cluj sau Brașov.
Mașina familiei Tomuța a acumulat 6.600 km, circulând în condiții similare. Deosebirea este că drumurile în afara localității sunt de obicei pe ruta Timișoara – Cugir.

Peugeot-ul pe benzină a avut un consum mediu de 8.2 l/100km de la achiziție și până în prezent, consumând 540 litri de benzină care au costat 2.600 RON conform contabilității familiei. Pentru înlocuirea uleiului și a filtrelor în cadrul reviziei de un an au mai fost achitați 570 RON, astfel costul de rulare și întreținere a ajuns la 3.170 RON sau 48 RON/100km.

Consumul variantei pe benzină de la achiziție

Rapoarte pentru consumul variantei electrice nu avem decât pentru 6.146 km din totalul de 7.926. Consumul mediu pe parcursul celor 6.146 km a fost 18.3 kWh/100km, așadar vom folosi această valoare pentru calculul costurilor de încărcare.
Prețul energiei electrice de acasă a avut două valori în ultimul an, 0.65 RON/kWh până în luna Martie 2021 și 0.75 RON/kWh din Martie până în prezent.
Până în Martie 2021 au fost parcurși 6758 km, iar costul energiei electrice a fost de 804 RON (pentru un consum mediu de 18.3 kWh/100km și preț al energiei electrice de 0.65 RON/kWh), iar din Martie până la finalul lui Aprilie 2021 am mai acumulat 1168 km și am consumat curent în valoare de 162 RON. De asemenea, revizia anuală a costat 92 RON pentru varianta electrică a lui Peugeot 208.

Sunt convins că atâtea valori și prețuri diferite pot crea confuzie, așa că făcând suma tuturor acestor valori ajungem la un cost total de 1.058 RON pentru 7926 km pentru alimentare și revizie sau 13.3 RON/100km.

Nu am luat în calcul încărcările la stații publice rapide deoarece cele mai multe au fost gratuite, doar aproximativ 5 fiind plătite la prețul de 1.9 RON/kWh.

Din dorința de a avea în vedere strict costurile de rulare și întreținere am exclus taxele de parcare (gratuit pentru electric în Timișoara), impozitul, costurile cu anvelopele și cu asigurările mașinilor.

Pentru concluzia acestei comparații, voi ruga cititorii articolului să ne spună dacă economia de 4-500 EUR/an justifică prețul mai mare al variantei electrice.

Din perspectiva noastră, merită să achiziționezi varianta electrică în primul rând pentru:

  • reducerea emisiilor poluante,
  • comoditatea încărcării acasă, peste noapte (acolo unde există posibilitatea),
  • evitarea drumurilor la pompa de benzină,
  • dinamica (cuplu instant) și simplitatea condusului cu frânare regenerativă (one pedal driving)
  • și nu în ultimul rând pentru economia de bani.

Așteptăm ideile și părerile voastre în secțiunea de comentarii sau prin email la adresa office@electromobilitate.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.