Prezența la ECO CAMP Ciugud 2023 ne-a oferit prilejul de a lua pulsul cetățenilor implicați în zonele de execuție și implementare. Reprezentanți ai instituțiilor locale și ingineri deopotrivă s-au reunit la această întâlnire.
Voi reda concluziile așa cum le-am perceput eu în discuțiile cu cei prezenți și m-ar bucura, dacă ați participat la eveniment, să văd la rubrica de comentarii și alte opinii despre cele discutate.
ECO CAMP Ciugud 2023 face parte dintr-o serie de conferințe, care doresc să aducă în atenția autorităților soluții deja implementate cu succes de către alții. Urmează și alte întâlniri organizate de Freedom House România în parteneriat cu Innovation Norway, Norsk Energi și autoritățile locale interesate. Primăria Ciugud este permanent în căutare de noi soluții și va continua să faciliteze dialogul dintre experți și cei interesați de proiecte punctuale. Cum spuneau cei de la PRESShub e necesară o alfabetizare a sectorului energetic.
Care este rolul mobilității electrice în context energetic?
Contextul cel mai important este evident cel de consumatori de energie electrică, acompaniat de narativa scepticilor, care ne spun ca vom pune presiune pe rețele. Deși creșterea parcului de mașini electrice în Europa e evidentă, conform raportului EMBER, consumul de energie a scăzut. Am scris aici despre această scădere.
Chiar dacă avem o scădere din punct de vedere consum e bine să explicăm care sunt nevoile celor ce au ales să conducă un vehicul electric. Mesajul nostru s-a sincronizat cu cel al colegilor de la THOR:
- stații de încărcare lentă (<22 kW) în zonele rezidențiale, la hoteluri și pensiuni, obiective turistice cu avantajele:
- costul de achiziție, instalare și mentenanță mai mic decat pentru cele rapide de putere mare;
- conectarea lor la un sistem fotovoltaic, poate reduce costul energiei utilizate
- sunt practice pentru orice proprietar de mașină plug-in;
- HUB-uri cu stații de încărcare rapide (>50 kW) în zonele de tranzit
- grupate pe autostrăzi sau drumuri naționale, în parcările comercianților care oferă servicii de tot felul (exemple actuale: Kaufland, IKEA, rețele de dealeri);
- proprietarii au nevoie de opriri pentru câteva minute, până spre o oră, pentru încărcare și o masă sau relaxare într-un parc, zonă de joacă pentru copii.
Este evident că sunt necesare și investiții în infrastructura energetică, în speță rețelele de transport și distribuție. Zonele de transport A (Dobrogea) și E (Banat), conform Transelectrica, sunt la 0 MW capacitate disponibilă de racordare. Sunt necesare investiții acolo, cu siguranță.
Reprezentanții administrațiilor
Au fost în sală primari și consilieri locali, președintele consiliului județean Alba și prefectul județului, dar și directori din primării sau specialiști din asociații profesionale din domeniul energiei. În cele două zile s-au prezentat investiții făcute în comuna Ciugud și în municipiul Alba Iulia.
Prezența la acest eveniment ne spune interesul pentru acest domeniu. Autoritățile care facilitează dialogul între experții din energie și reprezentanții săi vor avea, cu siguranță, doar de câștigat. Informațiile și contactele îi vor ajuta la un moment să ia decizii mai bune.
Chiar dacă au probleme mult mai mari în prezent, am auzit că există cam peste tot ideea unui viitor electric și mai verde. Când vorbim de priorități, mobilitatea electrică merge mână-n mână cu electrificarea modernă, dar intră în competiție pentru fonduri cu alimentarea cu apă, gaz, canalizări etc. Prioritatea 0 în România este încă asigurarea serviciilor de bază în toate localitățile. Primarul comunei Hoghilag a prezentat un proiect în parteneriat cu Innovation Norway. Comunicatul de presă al primăriei din Hoghilag îl las la finalul articolului.
Un proiect de electrificare care spune totul despre prioritățile din administrația publică. Mai ales când vom insista pentru stații de încărcare. Se dorește, lucrurile merg lent, nu sunt specialiști. Dacă sunteți antreprenor mergeți și instalați stații, veți găsi parteneri pentru acest demers. Monetizarea cu bun simț este de preferat în orice caz, gratuitățile ar trebui eliminate sau să fie rare excepții.
Apropierea de un oraș mare, un buget mai generos alimentat de investiții atrase sau activitatea intensă în zona fondurilor europene și a granturilor SEE, cumulate cu un interes pentru domeniul energetic ne poate aduce mai aproape de instalarea stațiilor de încărcare. Pentru că deschid noi orizonturi, vor atrage evenimente și stații noi prin parteneriatele cu grupurile de electromobiliști. Ciugud are în acest moment 5 stații de încărcare deschise non stop și o singura stație de combustibili cu orar limitat. Ce mașină v-ați achiziționa într-o astfel de localitate/comună?
Discuții libere pe teme de interes
Achiziția de mașini electrice în cadrul instituțiilor publice.
Acestea beneficiază de la AFM de un ecotichet în valoare de 120.000 RON. Dan (T.H.O.R.) recomanda celor prezenți să fie exemplu pentru cetățenii comunității. Da, există riscul să ți se spună că sunt proiecte mai urgente. E important să explicăm oamenilor avantajele. Chiar dacă se plătește inițial un preț mai mare, pe termen mediu și lung mașina va recupera acel cost. Mai ales în cazul în care se va încărca din producție proprie de energie de la soare.
Limitarea accesului la stațiile proprii.
Discutăm aici cât de etic e ca transportul alternativ să-și maximizeze câștigurile vânând stațiile publice gratuite. S-a propus înrolarea într-un sistem care să ofere acces pe baza unui card RFID. Vom reveni pe acest subiect, e posibil să fie de interes pentru multe administrații.
Locații potrivite pentru a instala stații.
O primărie care nu deține o mașină electrică va avea puține idei cu privire la locația cea mai potrivită pentru instalare. S-a revenit la ideea stații mici în interior, stații mari în exterior. La modul general evident. Punctual trebuie văzut rezervele de putere în mai multe locații, posibilitate de a fi eliberat vestitul ATR de către distribuitor. Mai trebuie să vedem cine va utiliza acele stații și așa mai departe.
Echipele Electromobilitate și THOR și-au exprimat disponibilitatea pentru pune umărul la proiecte de viitor, pentru un aer mai curat.
Expertul ne spune să monitorizăm
ECO CAMP Ciugud 2023 a oferit participanților expertiza unui reprezentant Norsk Energi, Sergei Faschevsky.
Ne-a transmis că monitorizarea este o componentă importantă a unui sistem energetic. Norvegia a investit mult pe aceste sisteme de monitorizare, se folosesc de ele pentru a alarma persoanele potrivite pentru a căuta rezolvarea problemelor apărute.
Întâmplarea face să fi avut ocazia să fac drumul de întoarcere la Cluj împreună cu Sergei. Am discutat pe parcursul a mai bine de o oră despre energie, mașini și mediu. Accentul în Norvegia se pune pe mai multe componente, iar mediul este printre priorități. Deciziile se iau avizat, experții au ocazia să-și expună argumentele.
Avem multe de învățat de la astfel de oameni și din experiențele altor țări. Ideea generală a fost să nu reinventăm apa caldă, sunt deja metode eficiente și optimizate pentru a o obține.
Cum e în România?… am fost întrebat.
Atitudine și optimism
Voi spune la final că a fost o onoare și o responsabilitate pentru mine să reprezint comunitatea noastră la ECO CAMP Ciugud 2023, să fac vocea utilizatorilor auzită. Implicarea ca voluntar este un lucru care îmi ține nivelul de optimism
Atitudine pentru termen lung
Atitudinea noastră din prezent poate să definească comunitatea apropiată pentru 3 generații. Vorbim de aproape 300 de ani în care cei din apropierea noastră (copii, prieteni, vecini) vor folosi obiceiurile care le-au văzut la noi. Conștient sau inconștient și noi astăzi suntem mesagerii părinților, a bunicilor sau chiar a străbunicilor. Un lucru simplu pe care-l dau exemplu are, ironic, legătură tot cu mașinile. Un vecin, de-o vârstă cum mine spunea: „Peugeot scrie, Peugeot citește!„. O spun de multe ori și sunt ferm convins că va dăinui peste generații.
Astfel vreau să transmit cât de importante sunt obiceiurile bune din prezent pentru viitorul pe care ni-l dorim. Reducerea consumului de resurse, reutilizarea produselor și reciclarea sunt obiceiuri bune. Fiecare picătură într-o mare contează.
Tranziția verde nu e un moft, cum era considerat acum 10-20 de ani. E o necesitate în prezent.
Mobilitatea electrică nu e un moft, face parte din tranziția verde și face parte din ecuație. Reducerea emisiilor, a poluării e o necesitate, dacă ne dorim să lăsăm generațiilor viitoare o planetă funcțională.
Optimism din energia celor din jur
Recunosc că mă hrănesc din energia celor din jur. La Șpring energia copiilor ne-a copleșit. La Ciugud totul a fost mai domol, mai structurat. Această energie „furată” mi-a adus o nouă doză de optimism.
Da, se poate. Da, există deschidere. Și da, avem nevoie de educație cu toții pe zona aceasta a energiei. Iar astfel de ”conferințe de alfabetizare” sunt mai mult decât necesare. Urmează și alte evenimente organizate de FHR și colaboratorii săi.
Mulțumim primăriei Ciugud și FHR pentru invitație și organizare!
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂