Kia Niro EV. Discret, fără să atragă atenția, tace și face!

Actuala generație a lui Niro EV păstrează în mare parte rețeta precedentei generații: eficiență de top a trenului de rulare, o baterie generoasă de 64kWh, predictibilitate și ergonomie maximă în utilizare, un interior cu materiale bune și tot ceea ce ai nevoie pentru un confort maxim: suspensie rafinată, scaune ventilate și încălzite cu multiple reglaje, spațiu pentru pasageri generos și nu în ultimul rând sisteme de asistență la conducere care funcționează ireproșabil.

Ce s-a mai adăugat noii generații e capabilitatea de a alimenta dispozitive externe cu până la 3.6kW prin tehnologia Vehicle to Load (V2L), câteva briz-briz-uri cum ar fi funcționalitatea de a mișca mașina față-spate direct din cheie sau posibilitatea de a include stații de încărcare în planificarea rutelor, ceva îmbunătățiri prin interfețele din ecrane și puțin rafinament suplimentar adus suspensiilor (de care oricum nu avea mare nevoie). Și un nou design, care face mașina la fel de inobservabilă ca generația trecută.

Iar ce s-a mai scos, sunt câțiva newton-metri din cuplul mașinii. Și ăsta este un lucru fantastic de bun întrucât dinamica mașinii s-a păstrat aproape la fel, dar măcar nu mai patinezi roțile motrice atunci când dai o talpă și la 70-80 km/h. Pur și simplu mașina nu mai patinează la accelerări violente, așa cum o face generația anterioară.

Din toată această caravană, e-Niro a fost mașina cea mai… nebăgată în seamă. Ceea ce poate fi și rău, dar mai ales de bine.

Deși mai tot turul s-a auzit prin stație „cum fac X la Tesla” sau „unde reglez Y la Mercedes”, despre Kia a fost o liniște totală, fiind așa cum mă așteptam să fie: o mașină extrem de ușor de folosit, predictibilă, cu autonomie suficientă cât să nu te doară capul de stații și încărcări. Și cea mai fiabilă din caravană, fiind singura mașină care nu a avut erori sau defecțiuni. Și am mari dubii că mai mult de 4 persoane din tur erau familiarizați cu această mașină.

Într-adevăr, designul mașinii e… anost. Nici displăcut, nici wow. Nu deranjează cum nici nu bucură în mod particular. Cu siguranță nu polarizează pasiuni și impresii. Este mai degrabă o mașină discretă, făcută parcă să nu deranjeze peisajul cartierelor rezidențiale sau planurile arhitecturale ale grădinițelor și școlilor. Pentru că, da, Kia Niro EV e mai mult gândit pentru o familie tânără, liniștită, care are nevoie de o constantă în viața lor, oriunde s-ar deplasa. Și care n-are prea multe bagaje.

Mi-aș fi dorit o integrare mai bună a ecranelor în consola de bord, așa cum era la generația anterioară. OCD-ul meu nu tolerează bine ecranul din dreapta care e puțin mai jos decât cel din stânga. Totuși, se văd extrem de bine iar informațiile afișate sunt relevante, nu ești bombardat de tot felul de parametetri irelevanți și avertizări.

Mi-aș fi dorit ca Kia să păstreze consola centrală cu spațiul de depozitare de la generația anterioară. Ca să ajungi la butoanele plasate pe actuala consolă trebuie să te apleci puțin, fiind mai departe de o întindere de braț. Și cotierele de pe portieră de la generația anterioară erau mai confortabile.

Să adresăm și elefantul din cameră: Prețul modelului testat e cu 7.400 de euro mai scump decât Tesla Model Y. Poți lua și Niro în echipări cu preț mai redus, dacă n-ai nevoie de scaune ventilate sau geamuri laminate față-spate sau cine știe ce altă opțiune de confort de care Tesla încă nu se sinchisește să o aducă pe Model Y.

Cele trei minusuri ale lui Niro față de Y ar fi viteza maximă de încărcare (Tesla având un vârf de 250kW), capacitatea de stocare a bagajelor (aproape triplă la Tesla) și mai puțină putere (+500CP vs +200CP). Dar hei, ca să mergi peste 500km cu Tesla, crede-mă că n-ai să folosești mai multă putere decât dacă ai merge cu Niro pe aceeași distanță.

Deși încărcarea DC e limitată la 77kW, timpul de încărcare 10-80% față de Tesla e mai mare doar cu 10 minute. Cu siguranță unii s-ar fi așteptat să fie dublu sau triplu. 10 minute pe care nu o să îi simți chiar așa de tare, dacă încarci preponderent acasă, așa cum fac și eu. Ce pot să-ți zic e că la o stație de încărcare de până în 200A /75kW, Kia va încărca mai bine decât Tesla, că are tensiunea în baterii puțin mai mare. Și nu are nevoie de atât de multă răcire.

Iar eficiența lui Niro EV potențează la maxim cei 64,8kWh ai bateriei disponibili șoferului, astfel încât 400km sunt floare la ureche aproape indiferent de condițiile de drum și vreme.

Însă Kia are o suspensie mult mai bună, mai rafinată. Clar mult mai adaptată drumurilor noastre. Scaune mai confortabile atât în față cât și în spate. Alea din față fiind și ventilate. Materiale mai bune la interior. Chiar premium. Și fiabilitate dovedită prin generația anterioară. V2L. Lumini ambientale. Și era să uit de sistemele de asistență la conducere care chiar merg impecabil. Și chiar schimbă banda de circulație, indiferent că ești pe autostradă sau drum normal.

Însă marele minus al lui Niro EV este portbagajul, foarte mic pentru dimensiunile mașinii, în care nici nu încape vorbă să îți intre două valize mari. La limită, îți vor intra două medii.

Cu excepția demarajului foarte rapid și a căratului unui palet de marfă, nu există lucru pe care să-l faci cu Tesla și să nu-l faci cu Kia. Invers, sunt. La interior, Kia are un spațiu mai mult decât generos, similar în dimensiune cu cel de la Tesla.

Noua generație nu e o revoluție. Nici măcar o evoluție. E mai mult o reașezare a mașinii în piața de crossovere. Iar ținând cont de cum a rezistat konița mea în cei 175.000 de km, nu aș avea remușcări că dau niște bani în plus. Chiar dacă mașina va fi foarte discretă în viața oricărui viitor proprietar. Dar ăsta nu e un lucru rău într-o familie deja aglomerată de prea multe personaje dornice să se afirme.

Însă marea problemă a lui Niro, până la urma urmei, e că dacă vreau o mașină de calitatea Teslei dar cu capabilitatea lui Niro, chiar și cu ceva spațiu în plus în portbagaj la un preț bun în piață, pot să îmi iau noua Kona. Care e cu 15 mii de eur mai ieftină decât Niro EV. Și cu 10 mii mai ieftină decât Model Y.

Dacă grupul Hyundai-Kia ar putea totuși să-și onoreze comenzile și ar putea livra suficiente mașini, cu siguranță avântul Tesla nu ar mai fi așa de mare…

ROCHARGE

Acest review a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies
Green Partner: @Autonom.Romania, de unde poți lua mașina în leasing operațional de la 939 EUR/lună (fără TVA).
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.