În cadrul ROCHARGE by Vitesco Technologies, am avut plăcerea de a interacționa cu reprezentanții partenerilor de încărcare. Cu siguranță multe pot fi spuse despre serviciile de încărcare din țară, atât de bine, cât și de rău. Important este să comunicăm bidirecțional, eficient, constructiv, fără emfază, astfel încât să avem un maxim de beneficii atât noi ca utilizatori ai serviciilor, dar și furnizorii, care, până la urma urmei sunt agenți economici. Și e normal ca și aceștia să producă un profit, să ofere salarii decente și să-și acopere costurile, așa cum se întâmplă în oricare companie.
Cum probabilitatea este aproape maximă ca discuția să se blocheze în mentenanța stațiilor și prețul serviciului (mai ales după aproape 8 ani de încărcare gratuită), m-am gândit să mut conversația spre alte zone ce țin cu adevărat de scalabilitatea rețelei naționale de încărcare, cât și adoptarea în masă a mașinilor electrice, printr-o experiență cât mai plăcută în accesarea serviciilor de încărcare.
Renovatio e-Charge este prima rețea de încărcare cu acoperire națională, prima care a reușit să plaseze stații în toate regiunile țării, în special prin parteneriate locale, cum ar fi cel cu Kaufland. La ora actuală este cea mai mare rețea din încărcare de la noi, cu stații atât în orașe, parcuri logistice, hoteluri, pensiuni, centre comerciale cât mai ales în benzinării și în spațiile de servicii de pe autostrăzile din țară. Și este singura rețea cu care, practic, poți străbate țara, fără să ai nevoie de alt furnizor de servicii. Iar prin integrarea partenerilor de roaming, poți alimenta la prețul e-charge și la celelalte rețele, cum ar fi E.ON Drive. Și o poți folosi și înafara țării.
În rândurile următoare, vă redau mini-interviul pe care l-am realizat cu cei de la Renovatio. Iar pe această cale, țin să mulțumesc personal celor de la Renovatio e-Charge pentru disponibilitatea de a răspunde întrebărilor noastre.

Ce planuri de dezvoltare are Renovatio pe termen scurt și mediu (0‑2 ani)? La ce funcționalități noi sau schimbări ale serviciului să se aștepte clienții?
În următoarea perioadă focusul nostru este pe implementarea proiectului cofinanțat din fonduri europene, EXPAND-E. Proiectul global vizează instalarea, în peste 450 de locații, din 22 de state membre UE, un total de 2.100 de puncte de încărcare ( cu puteri cuprinse între 150 și 350kW), destinate vehiculelor electrice ușoare și grele de transport marfă.
Concret, în cadrul proiectului european EXPAND-E, Renovatio va instala până la 222 de puncte de încărcare de mare putere, de minimum 150kW, dedicate vehiculelor electrice ușoare și 20 de puncte de încărcare, cu o putere de minimum 350kW, destinate vehiculelor electrice de transport greu (camioane, autobuze și autocare), în 53 de locații de-a lungul coridoarelor principale ale rețelei TEN-T din România.
Totodată lucrăm și la strategia de dezvoltare a unui program de loializare și recompensare dedicat exclusiv clienților e-charge. Primul pas a fost deja realizat și implementat. Am încheiat un parteneriat cu un nume puternic: Mastercard. Astfel, în perioada 1 septembrie – 30 noiembrie 2023, orice utilizator al aplicației e-charge primește automat, pentru fiecare alimentare a portofelului electronic cu minim 150 lei folosind cardul Mastercard*, în contul de client e-charge, un voucher de discount în valoare de 50(cinzeci) lei. În fiecare lună calendaristică de campanie se poate beneficia de maxim 2 vouchere de discount valabile doar la stațiile deținute de Renovatio. Regulamentul de participare și alte detalii se găsesc la: https://www.e-charge.ro/mastercard
Introduceți și plata cu cardul, direct la stație, fără necesitatea preînregistrării clientului în aplicație, complementar cu metodele actuale de achiziționare a serviciilor de încărcare?
Da, plata cu cardul bancar, direct la stația de încărcare este unul din proiectele noastre prioritare. Suntem în discuții avansate cu câțiva furnizori de soluții integrate de pe piața românească și sperăm să fim gata de implementare în prima parte a anului viitor. Primele stații vor fi cele din cadrul proiectului EXPAND-E urmând ca, în paralel, să dotăm și stațiile existente cu terminale de plată.
Introduceți funcționalitatea de Autocharge / Plug&Charge?
Plug&Charge are la bază standardul ISO15118 care definește modalitățile de comunicație între un vehiculul electric și stația de încărcare. Cu alte cuvinte mașina devine cea care se autentifică în fața stației de încărcare (fără nevoia unui card RFID, aplicație mobilă sau card bancar).
Deoarece standardul ISO15118 este relativ nou, doar un număr mic de producători de stații și vehicule electrice suportă tehnologia. În acest moment doar puține vehicule permit ca informațiile legate de utilizatori să fie transmise prin intermediul cablului de încărcare.
Tehnologia Plug&Charge vă simplifica experiența de încărcare a unui vehicul electric, un pas important în adoptia în masă a vehiculelor electrice. În acest sens dezvoltatorii platformei de operare pe care Renovatio o utilizează au început deja implementarea standardului pentru a accepta informația venită direct de la vehicul.

Care este principală provocare în extinderea rețelei? Infrastructura energetică, evoluția parcului auto electric, alte aspecte?
Principala provocare este dată de racordul la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Nu mă refer strict la disponibilitatea puterii în rețea ci cumulativ, la toate aspectele ce compun un proiect de racord (ex. Identificarea disponibilității din rețea, avizare, comandă post nou de transformare, lucrări de racord la rețeaua publică de distribuție, etc. ).
Am depășit momentul în care instalăm stații limitate la puterea disponibilă în rețea. Deja stațiile de putere înaltă pe care le montăm (150kW, 300kW chiar și 400kW) depășesc orice a fost proiectat în locații la deschiderea acestora. Și dacă luăm în considerare că tendința este de a dezvolta hub-uri de încărcare (4‑6‑8 sau mai multe puncte de încărcare ultra-rapidă) atunci necesarul de putere este unul semnificativ.
În cadrul proiectului EXPAND-E puterea minimă pe care o solicităm este de 800kW, dar avem și locații unde am cerut 1.6MW (locații care acoperă și încărcarea vehiculelor de transport greu).
Observăm o creștere rapidă a adopției autovehiculelor electrice, ceea ce demonstrează o schimbare semnificativă în preferințele consumatorilor către o mobilitate mai ecologică și eficientă din punct de vedere energetic. Este încurajator faptul că tot mai mulți oameni înțeleg importanța tranziției către transportul electric și că acesta este un pas crucial pentru combaterea schimbărilor climatice și reducerea poluării.
Ce părere aveți despre atragerea de clienți casnici, dispuși să își integreze stațiile de încărcare AC într-o rețea națională de servicii de încărcare (home charger sharing)?
Conceputul nu este unul nou, dar există o serie de aspecte de ordin practic și comercial care îl țin în loc.
O să încep într-un spirit pozitiv… tehnic este posibil orice. Platforma noastră de operare permite integrarea oricărui model de stație de încărcare atâta timp cât aceasta poate comunica cu un sistem de management via GSM sau ethernet și permite autentificare (RFID, app, etc. ). Există o serie de costuri asociate (costuri de operare lunară sau de integrare, dacă acel model nu a mai fost integrat în sistemul nostru), dar altfel nu există limitări.
Problemele încep să apară atunci când evaluăm aspectele practice: cele mai multe stații de încărcare private sunt amplasate în incinte (curți, parcări private subterane) unde accesul nu este tot timpul deschis publicului larg. O altă categorie sunt cele amplasate pe domeniul public, pe locurile de parcare închiriate. Las un singur scenariu spre analiză: ajung acasă seara și cu bateria aproape descărcată și constat că pe locul meu de parcare (deschis către public) este deja o mașină la încărcat. Presupunând că la ora 2 noaptea când a terminat de încărcat a și plecat, mă voi duce să îmi mut mașina pe locul meu de parcare (am trecut peste calvarul de a găsi un alt loc de parcare atunci când am ajuns acasă)?
Apoi intervin aspectele de ordin comercial: noi, operatorul, încasăm în numele proprietarului stației tariful ales de acesta și transferăm către acesta, lunar, sumele colectate… urmează declarații de impunere, ANAF, etc.
ROCHARGE
Acest interviu a fost posibil prin intermediul ROCHARGE by @VitescoTechnologies.
Green Partner: @Autonom.Romania.
Pus pe șosea de: @michelinromania.
Încărcat de: @enelxway • @renovatioecharge • @MOONpowerRO • @MOLRomania
Tehnologizat de: @server.config.

M-am născut mai la stânga de Liveniul lui Enescu, unde ulterior mi-am petrecut copilăria. În poveștile super-eroilor ce m-au înconjurat. Cu bune și rele, dar – oricum – cu bună-credință. Care m-au învățat că trebuie să și dăruiesc ca să primesc ceva. De peste 20 de ani mă implic activ în ONG-uri. Tot de peste 20 de ani mi-am dedicat cariera tehnicii și securității. Iar acum am descoperit gașca asta faină de la ElMob cu care vreau să descopăr și să savurez o nouă bucurie. Că-s oameni faini și merităm asta cu toții.
Ah! Acum locuiesc la dumbrava.net!
A reușit cineva să alimenteze recent Škoda Citigo/VW e-Up la CCS Renovatio?
Cred că au făcut ceva actualizări de soft care să ne excludă..
cu siguranță nu au exclus mașini de la încărcare. Ați verificat că stația era funcțională? Sau că aveați minim 30 de lei în portofelul virtual din aplicație, pentru a iniția încărcarea?