Adoptat de echipa proiectului Electromobilitate în urmă cu un an și adoptând, la rândul meu și al familiei, o soluție electrică de transport, am strâns peste 27.000 km (cu ambele Spring-uri) în călătoriile noastre în oraș, dar îndeosebi în afara orașului. Două exemple simple pe care le voi prezenta mai jos, Fălticeni – Bacău și Fălticeni – Ulma, în săptămâna 27 (3 iulie – 9 iulie 2023).
Decizia de a trece pe ”electric” a venit din mai multe direcții:
- în contextul costurilor foarte mari de întreținere a mașinilor cu motor termic și cu o vechime care, efectiv, aspira bugetul familiei;
- poluarea excesivă în jurul școlilor/grădinițelor, în particular și în orașe, în general; cu ce sunt vinovați copiii noștri să inspire gazele arse provenite de la unele mașini măsluite?
- integrarea în ansamblul casei a unui sistem fotovoltaic pentru acoperirea consumului energetic al centralei electrice pe timp de iarnă/aparate de aer condiționat pe timp de vară.
- cu un rulaj mediu de peste 2500 km/lună și cu încărcare exclusiv de la soare, economisesc cheltuiala pe care aș fi avut-o cu combustibilul de la mașina termică – Dacia Sandero 1.5 dCi (consum mediu de 4.62 litri motorină/100 km și la 6.5 lei/litrul ar rezulta 750 lei/lună); cu o simplă estimare a unui calculator de credit pe 4 ani/60.000 lei, ar rezulta o jumătate de rată lunară pentru un Spring nou-nouț.
Vom vedea, în cele ce urmează, de ce Spring-ul este bun și în afara orașului, ”chiar și să traversezi Anglia” după cum zicea o rudă apropiată, într-o ușoară contradicție cu ceea ce a afirmat CEO-ul Dacia, Denis le Vot. Nu știu dacă voi ajunge anul acesta în Anglia să demonstrez contrariul, dar în România cred că am reușit.
1. Fălticeni – Bacău (dus-întors)
Într-un drum spre Sud, spre Bacău, cu ușor ocol la Todirești (jud. Iași), unde am transportat o mașină de spălat, m-am încadrat în 3 încărcări ce au însumat 12.66 kWh, fiecare având rolul său – cumpărături Decathlon Bacău + consultare piață Renault Megane E-Tech și Nissan Leaf (5.93 kWh Type2), pauză de mici la Kaufland Roman (2.73 kWh Type2) și răspunsuri la mail-uri urgente la Cristești (jud. Iași) – (4 kWh CCS). În același ”trip” am realizat și un test de consum de 110 km/h, date pe care le puteți studia mai jos.
Vântul puternic de ~ 30 km/h exact dinspre Nord și declivitatea pozitivă au sporit consumul la întoarcere cu aproape 2 kWh/100 km. Testul de consum de 110 km/h pe autostradă au făcut opririle la Roman și Cristești de bun augur cu interesele persoanei dintre scaun și volan.
Test consum autostradă 110 km/h, ca răspuns la întrebarea pusă de Alexandru (ID.3 București), neobositul utilizator de mașină electrică ce stoarce la maximum capacitățile bateriilor
2. Fălticeni – Ulma (dus-întors)
La invitația cumnatului meu, proprietarul culturii de zmeură și mure de la Boura, am participat la un mini-tur al plantațiilor fructelor de pădure de la Boura (Mure și Zmeură), Ulma (Zmeură) și Vicovu de Sus (Afine). Desigur, prima întrebare a fost: ”Ai baterie?”. ”Am, cumnate! Când îți iei și tu o mașină electrică?” A doua întrebare: ”N-ai nevoie să reîncarci?”. ”Nu, cumnate, mai am 60%”. Aștept un răspuns de la el la întrebarea mea…
De la Boura (jud. Suceava, aproape de graniță cu județul Iași) la Ulma (graniță cu Ucraina) sunt 136 km. Termenul de ecoturism ni s-a propus de către jurnalistul Radio România Actualități, doamna Mihaela Buculei, în cadrul întâlnirii din februarie de la Vatra Dornei (reauziți reportajul în materialul de mai jos).
Ecoturism am făcut și noi astăzi, când am văzut plantații de mure, afine și zmeură de la Sudul la Nordul județului Suceava. Oameni calzi, care ne-au primit în proprietatea lor și ne-au oferit câte puțin din rodul lor. Oameni care aveau montate panouri fotovoltaice și care aveau în plan să utilizeze mașini electrice. Le-am ridicat mingea la fileu, ca să zic așa…
Cât am încărcat, cum am încărcat… Am plecat cu 100% SoC de acasă, am încărcat 5.2 kWh la EVConnect Iulius Mall la Suceava, la întoarcere, am ajuns cu 35% SoC după 255 km. Drept să vă zic, nu prea m-a interesat ce arată mașina, ne-am bucurat de peisajele ”VERZI” și ne-am bucurat că nu deranjăm natura decât prin ”amprenta” pașilor/anvelopelor pe asfalt. Știam că 250-260 km îi pot rula fără emoții. Aveam cabluri la mine… Of! Câte griji își fac unii!
Îmi plac mașinile, trenurile, sunt pasionat de industria transporturilor, în general și de industria feroviară, în particular, călătoresc de-a lungul și de-a latul României, Europei, experimentând provocările mașinilor electrice, care mi-au demonstrat că oferă o lume mai bună, mai curată și liniștită pentru urmașii noștri! Hai la drum cu mașina electrică!