Electricele mini în direct cu comunitatea Electromobilitate (episodul II)

Mulțumim tuturor celor ce au participat până în prezent la dialogul despre automobile mini electrice prin comentarii pe blog, în media socială sau mesaje. Așteptam în continuare experiențele voastre cu orice model mini electric.

In cadrul proiectului Electromobilitate mai mulți proprietari ne transmit informații săptămânale despre:

  • Smart Forfour – Klara, Timișoara
  • VW e-Up! – Marius, Câmpina
  • Skoda Citigo – Doina și Wiwi, Timișoara

In plus, cu ajutorul partenerilor noștri de la Porsib, adunăm kilometri și oferim test drive cu Ozone 3 la Sibiu, unde Marius Bârsan ne întinde, ca de obicei, o mana de ajutor binevoitoare, cu articole despre experiența proprie, acumulată în câte o săptămână de utilizare a buburuzei (Ozone 3).

Consum mediu săptămânal

Grafic realizat pe baza informațiilor comunicate de proprietari

Ca de fiecare dată, țin să precizez că în valoarea de „consum” pentru Smart sunt incluse pierderile de încărcare la sursa casnică cu contorizare.

După o încălzire neobișnuită a vremii la Timișoara, Wiwi ne scrie câteva idei despre valoarea mică consumului din ultima săptămână:

De ce consumă GO-e puțin?

1. Doarme în garaj unde e cu cel puțin 13°C mai cald ca afară.

2. In zonă a fost deocamdată iarnă într-o luni și o jumătate de joi. 19°C în interior, pentru mine e OK.

3. Timișoara și împrejurimile stau ca pe o clătită. Primele urme de dealuri încep după ~ 50km. Până acolo, pante sunt doar câteva pasaje rutiere supra și subterane. 

4. La configurația terenului și la „graba” mea de pensionar, modul Eco se potrivește perfect.

5. Condus anticipativ. M-am obișnuit să folosesc frânarea regenerativă progresiv încât mașina să se oprească la stop fără sa mai acționez deloc frâna.

6. Încărcare la 7-8 zile la priză, în garaj până la 80-90%.

Wiwi Gaube, Skoda Citigo, Timișoara

De altfel, se pare că și la Câmpina vremea a fost mai blândă și însorită (cum se vede din imaginea din titlu), de unde Marius ne scrie:

Am achiziționat un OBD II săptămâna asta.

Încerc să mă acomodez cu el și să caut parametrii cei mai importanți care mă interesează. 

O să monitorizez câteva încărcări, după care o să vin cu niște grafice, zic eu, interesante.

Marius Toma, VW e-Up!, Câmpina

In continuare, o primă discuție desprinsă din dialogul cu membrii comunității pe tema mini automobilelor electrice.

Impactul greutății asupra consumului

Așa cum bine observa Radu într-un comentariu la primul episod, pentru călătoriile în afara orașului:

Legat de greutatea bateriei, ea nu contribuie așa mult la consum cât aerodinamica mașinii.

Corect, rezistența aerodinamică crește cu pătratul vitezei, de aceea diferența între consumul la 110 km/h și cel la 130 km/h, nu crește liniar, făcând un salt considerabil.

In schimb la circulația în oraș, domeniul preferat al buburuzelor electrice, tot Radu ne scrie:

Consumi multa energie să o urnești, recuperezi multă energie când o oprești. Consumul e ce se pierde între cele două.

Procesul de transformare al energiei electrice din acumulator, în energie cinetică, caracteristică deplasării unui vehicul, se produce cu un randament foarte bun în cazul tracțiunii electrice și reprezintă avantajul fundamental, față de cele echipate cu motoare termice. Acestea risipesc mai mult de 70% din energia înmagazinată în combustibilii fosili sub formă de căldură în atmosfera.

Daca vă amintiți de la fizică, formula energiei cinetice cuprinde MASA obiectului și pătratul vitezei. Prin urmare MASA are rol important la mersul în oraș, unde accelerațiile frecvente în traficul stop & go duce la multiple procese de transformare a energiei electrice în cinetică și invers pe durata frânarii regenerative. Și la acest capitol automobilele electrice au un avantaj fundamental față de suratele cu motoare termice, fiindcă o mare parte de frânare se produce regenerativ, cu ajutorul motorului electric acționând ca generator de curent.

Deși este sursa încântării pentru „one pedal driving” și principalul factor care scutește proprietarul de operații costisitoare de schimbare a plăcuțelor și discurilor, frânarea regenerativă recuperează doar o parte din energia consumată.

Valori comunicate de Wiwi Gaube pentru Skoda Citigo la Timișoara, săptămâna 1 – 7 februarie

Cu ajutorul datelor culese zilnic de Wiwi de la Citigo, vedem că în ultima săptămână, energia recuperată de Citigo în Timisoara a variat între 28.9% și 35.9% din cea consumată de motor. Componenta recuperată fiind mai mare decât cea consumata pentru A/C, consumul mediu pentru întreaga săptămână a fost 11.5 kWh/100 km, o valoare pe care nu am mai înregistrat-o de la începutul lunii noiembrie, la fel cum scriam recent și despre Kona.

Cu toate acestea, la temperaturi scăzute, frânarea regenerativă este limitată, pentru a proteja acumulatorul prea rece, dar își revine la potențial maxim, pe măsură ce acumulatorul se încălzește.

In concluzie, masa unui vehicul are impact asupra consumului în traficul urban, în timp ce aerodinamica devine preponderentă la viteze mari, în afara orașelor.

Al treilea episod va fi dedicat unei reluări a discuției despre cât poluează producția unui automobil electric, pe baza unor noi date publicate de grupul Volkswagen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.