Cu riscul să mă repet, în fiecare săptămână când primesc informațiile participanților la proiectul Electromobilitate, aproape pot ghici condițiile meteo din zona unde a circulat fiecare.
Consumul mediu săptămânal este un indicator fidel al temperaturilor exterioare, dar și interioare. O săptămână cu temperaturi ceva mai ridicate, se reflectă în diagramele de consum mediu, pentru ȘASE din cei șapte proprietari de Hyundai Kona, cu o scădere a consumului mediu și implicit o creștere a autonomiei, ce îndeamnă la călătorii mai lungi.
Întrebarea firească este de ce un singur exemplar, o Kona Highway care circulă în Cluj, a înregistrat în ultima săptămâna o creștere a consumului?
Pentru a afla răspunsul, Cristian ne explică condițiile în care a circulat:
Ne apropiem de o medie de consum sub 25 kWh/100 km în cei patru, cinci km pe care îi fac spre birou și asta datorită faptului că s-a încălzit afară. Plec pe la 4-6 grade și mă întorc pe 10-12.
Săptămâna trecută a fost fără roadtrip, pentru că deși era cald afară, era foarte înnorat și umed din cauza ceții și am hotărât că nu are rost să mă agit prea tare pe drumurile Patriei. Drept urmare am făcut doar 58 de kilometri.
Sper ca temperaturile să rămână cum sunt acum pentru că deja am observat consum sub 20 kWh/100 km.
O săptămână încărcată va doresc!
Cristian Popescu, Kona Highway, Cluj
Am subliniat în mai multe articole că în perioada de iarnă sunt numeroși factori care duc la creșterea consumului unui automobil electric. În cazul lui Cristian, atât preîncălzirea Konei înainte de pornirea la drum, pentru confortul familiei, cât și drumurile scurte până la serviciu sunt factorii principali de creștere a consumului în sezonul rece.

Analizând domeniul valorilor de consum mediu săptămânal, observăm valori minime (14.3 kWh/100 km) nemaiîntâlnite din luna noiembrie. Tendința consumului în scădere, va duce la valori minime în acele zilele de primăvară, când nu mai este necesară climatizarea.
Alte informații de la participanți
Dan Mihalea – București

Vineri, 5 februarie, am plecat în jur de ora 15:40 spre Bucium, Brașov (aproape de Făgăraș, pe DJ104A) la o pensiune (Casa Moga) unde am încărcat gratuit peste noapte.
Ruta a fost: București > A1 > Pitești > Câmpulung > Zârnești > Poiana Mărului > Bucium, pentru a evita aglomerația pe DN1 și DN1A.
Pensiunea dispune de o priză de curte (Shuko, nu CEE) care duce cel puțin 7,2 kW (atât putea stația), însă am pus stația în modul 16A.
Am discutat cu proprietarul care-și dorește să instaleze o stație cu două prize în parcare.
Sâmbătă, 6 februarie, am fost la Sibiu și la pârtia Drăguș (unde credeam că voi vedea zăpadă, dar… ghinion). Am luat masa, la vienezi (Cafe Wien) și ne-am mai plimbat prin oraș.
Mașina am lăsat-o în parcarea din fața hotelului (aceea plătita) unde erau libere locurile de încărcare. Astăzi am venit înapoi fără încărcări și fără stres 🙂 am rămas cu 53%.
Am făcut un calcul pentru energia electrică consumată la pensiune, însă nu a dorit să-i plătesc consumul cu mașina.
La dus, am setat ABRP-ul să ajung cu minim 50% baterie în cazul în care nu funcționează încărcarea la pensiune, însă și în acel caz, tot ajungeam cu minim 40% baterie la destinație.
Dan Mihalea, Hyundai Kona,

Andrei Dumbravă – Brașov
Săptămâna asta, pentru mine, a fost mai ușoara din punct de vedere al condusului, reușind să parcurg doar 1.517 km, profitând de mai mult timp petrecut pe acasă.
În această perioadă am încărcat 241,4 KWh. Pentru toată această perioadă am avut un consum de 16,1 KWh/100km.
Minima de consum a fost de 13 KWh/100 km pentru o călătorie de 147 km (Brașov-Câmpina), maxima fiind de 17,4 KWh/100 km pentru un drum de 643 Km de la Dorohoi până la Brașov, via Buzău.
Luni, 1 februarie, pe la 13:30 am plecat de la casa părintească, iar 12 ore mai târziu am ajuns la „reședința permanentă” din Brașov via Buzău & Ploiești, pe unde mai aveam niscai treburi de rezolvat.
Singura dezamăgire a fost la stația Mol din Mărăcineni unde, după 30 de minute de încărcare am constatat că stația e limitată la 22 KW. Bineînțeles, era și un afiș lipit pe stație, dar cine să bage în seamă toate hârtiile în ziua de azi?!?
Nu a fost o problema chiar mare, am găsit altă stație, unde mașina s-a încărcat cu o viteză mai mare.
Zilele următoare au fost marcate de traficul pe Valea Prahovei (detalii aici despre ce înseamnă acest drum) fie până la Sinaia, fie până la Câmpina. Duminică, am decis să ne regeneram spiritul la Valea Zimbrilor.
In toată această săptămână, profitând de timpul petrecut acasă, am abuzat de încărcătorul de priză domestică și am încărcat preponderent acasă, așa cum se poate observa și în tabelul de mai jos:
Concluzii:
1) Dacă apuci să stai suficient pe acasă, încărcatul la priza domestică devine arhi-suficient.
2) Odată cu creșterea temperaturilor, autonomia mașinii începe să devină din ce în ce mai mare. Si încep să treacă zile bune până să simți nevoia să încarci.
Spor și la cât mai mulți kilometri sustenabili!
Andrei Dumbrava, Hyundai Kona Highway, Brasov
Attila Bereczki – Timișoara


Smart-ul (acum și Kona) încă stă exilat în afara curții…
Momentan facem planuri cu parcarea din curte: carport? dale? pietruit? Beton-EXLUS!
Attila Bereczki, Hyundai Kona, Timisoara
Titus Esan – Sibiu



Pe lângă o vizită la service, despre care așteptăm mai multe detalii, Titus ne-a trimis imagini dintr-o frumoasă excursie la Alba Iulia.
Concluziile săptămânii

Pe lângă detaliile de mai sus trimise de participanți, Paul ne-a povestit despre expediția de iarnă cu Kona în Bucovina, care este în același timp jurnal de călătorie și un îndemn pentru electromobiliști de a ne învinge temerile unor drumuri lungi de iarnă cu electricele.
Tudor a rămas în jurul casei cu home office și alte urgențe legate de predarea unor proiecte, de care vom beneficia cu toții într-o zi, când tot mai multe puncte de încărcare ale partenerilor noștri de la EVconnect și lektri.co se vor adaugă infrastructurii naționale de încărcare.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.