FOTOREPORTAJ: un sfârșit de săptămâna geros cu electrica

Chiar dacă în 2020 mai mult de 50% din vânzările de automobile noi în Norvegia au fost 100% electrice, tot se mai aud voci care afirmă că un vehicul electric nu este compatibil cu iarna.

In urmă cu trei ani, ponderea electricelor în Scandinavia era mai mare ca oriunde în Europa, dar preferința cumpărătorilor era veșnic pusă pe seama subvențiilor generoase.

Hai sa fim serioși! Oricât de generos ar fi ajutorul autorităților, partea cea mai mare a prețului de achiziție este plătită de cumpărător din buzunar. Cine ar risipi economiile pe o electrică, dacă nu ar putea sa o folosească câteva luni pe an?

Totuși, ca să mă conving, am pornit în iarna anului 2018 cu un Model 3 nou din Motor City spre Sibiu, via Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Austria, Ungaria într-o călătorie de opt luni, despre care am relatat în detaliu.

Norvegia m-a întâmpinat în februarie 2019 cu un strat serios de zăpadă în portul Drammen

Evident că se poate circula cu o mașină electrică iarna luând în considerare câțiva factori:

  • consumul este mai mare, implicit autonomia mai mică, datorită consumului suplimentar de energie pentru încălzire și a regenerării limitate, când temperaturile sunt foarte coborâte;
  • încărcarea este mai lentă, fiindcă (foarte simplist) acumulatorilor nu le place frigul;

După ce am urcat cu Tudor anul trecut la Muntele Mic (la a doua încercare :-)) cu Hyundai Ioniq, și el a repetat isprava anul acesta cu Kona, atât la Muntele Mic, cât și la Semenic, unde erau – 15 grade Celsius, au venit alte confirmări despre utilizarea mașinilor electrice iarna din echipa participanta la proiectul Electromobilitate:

Ca să țin oarecum pasul cu coechipierii mei mai tineri, am ales cel mai geros sfârșit de săptămână de până acuma și am pornit cu soția într-o călătorie de-a lungul graniței dintre Michigan și Canada.

In fiecare an, spectacolul sloiurilor alunecând cu viteză spre Motor City și cel al spărgătoarelor de gheață eliberând din strânsoarea gerului vapoare înțepenite de frigul năprasnic, merită o excursie ceva mai zgribulită.

Localnicii așteaptă cu multă nerăbdare gerul din februarie pentru o serie de activități legate de pescuitul la copcă și curse auto moto pe gheață, la care voi reveni săptămâna viitoare.

Consumul la MINUS 12 grade Celsius

Drumul la dus a fost o combinatie 50% autostrada, 35% drumuri secundare si 15% localitati.
Consumul mediu de 14.9 kWh/100 km de la achiziția la 1 noiembrie 2018, include circulația în cea de a TREIA IARNĂ
De la plecarea de acasă la -12 C până la prima oprire, consumul a fost mai mare cu 33% decât cel pe termen lung
Pentru următorii 43 km, interiorul și acumulatorul fiind cald, consumul a scăzut cu 7% fata de primii 43 km parcurși în aceeași zi
Întoarcerea acasă, pe autostrada liberă, a ridicat consumul total pentru 271 km parcurși sub – 10C la 19 kWh/100 km

După o călătorie de 271 km într-o zi geroasă, la întoarcerea acasă mai aveam o rezervă de 80 km autonomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.