Electrificarea este salvarea pentru BYD (Build Your Dreams)

Cu foarte putine exceptii, stirile de pe piata chineza consemneaza pierderi semnificative, in prima jumatate de an, la majoritatea producatorilor auto interni si internationali, ce concureaza pe cea mai mare piata auto din lume.

O intreaga generatie de manageri, obisnuiti cu cresterea continua de peste 20 de ani a vanzarilor pe piata chineza, se vad obligati sa reactioneze, sa improvizeze si sa caute solutii de urgenta, sub dubla presiune a scaderii vanzarilor si a inaspririi legilor antipoluare.

O exceptie remarcabila in acest context zbuciumat este firma BYD, care incepand cu numele „Build Your Dreams” (construieste-ti visele) si gama de produse bazata pe autovehicule electrice, a cladit un imperiu economic de succes, in scurta istorie de mai putin de 20 de ani, facand totul putin atlfel.

SCURT ISTORIC

La origine BYD a fost un producator de baterii pentru industria electronica, care dupa un indelungat proces pentru furt de proprietate intelectuala intentat de Sony, a devenit partener intr-un joint venture si furnizor pentru concernul japonez.

BYD F3, varianta 2010 cu logo original , diferit de BMW

Dupa achizitia in 2002 a unui producator de automobile local, BYD a prezentat la Salonul Auto de la Shanghai din 2007 primul hibrid plug-in BYD F3. Cu o emblema asemanatoare cu BMW si design „inspirat” de modele europene, BYD a reusit sa atraga atentia marilor firme, dar si a investitorilor.

SUCCESUL FINANCIAR

La scurt timp dupa publicitatea obtinuta prin prezentarea modelului F3 la Shanghai, o stire din lumea financiara a adus din nou BYD in prim plan. De data aceasta interesul a fost stranit de prima investitie majora, in valoare de 232 milioane USD, platite pentru un sfert din actiunile BYD de catre firma americana, Berkshire Hathaway a celebrului investitor Warren Buffet.

Cresterea cu 500% a valorii actiunilor BYD pe parcursul a zece ani, a rezultat intr-un profit frumos pentru investitorii americani, generand titluri de genul „Buffet culege 1.3 miliarde USD in zece ani, din pariul pe industria auto chineza”.

Intreabrea fireasca este: cum e posibila cresterea BYD si in ultimele 6 luni, cand majoritatea competitorilor se contracta ?

PREZENTUL si VIITORUL ELECTRIC

Sase modele noi electrice si plugin hibride au fost lansate la salonul de la Beijing aprilie 2018

Raspunsul pe cat de surprinzator este logic, considerand ca BYD este un mare producator de baterii pentru industira electronica si auto. Cu mult inainte altora, BYD a decis sa investeasca masiv in dezvoltarea unei game de modele electrice si plug-in hibride, pentru care isi produce proprii acumulatori.

BYD nu a fost singura firma auto cu aceasta strategie, care nu garanteaza succesul, dar asigura o sursa continua a mult ravnitilor acumulatori. Cu aceasi idee a pornit la drum si Nissan, dar in 2018 a vandut cele trei fabrici de acumulatori unui furnizor chinez.

Tesla ramane in prezent singura firma care are productia axata 100% pe modele electrice si isi produce proprii acumulatori, o directie spre care se indreapta si BYD, dupa anuntul ca a stopat investitiile in dezvoltarea motoarelor cu ardere interna si isi concentreaza toate resursele pe electrificare.

Partenariatul cu Daimler pentru productia modelelor premium Denza este un alt semnal ca BYD va fi un concurent serios pentru Tesla pe piata chineza.

In plan global, BYD si-a extins capacitatea de productie in SUA si Canada, cu doua fabrici pentru asamblarea autobuzelor electrice de oras, depasind la inceputul anului 2019 un total de 50.000 de mijloace de transport in comun electrice livrate clientilor din toata lumea.

LECTIA PRIMELOR SASE LUNI DIN 2019

Vanzarea cumulata in crestere cu 1.6% in prima jumatate de an se datoreaza cresterii vanzarilor pentru categoria NEV (electrice si plug-in hibride).
Sursa informatiilor: Automotive News China

Ar putea oare metoda de navigare a apelor involburate, generate de scaderea vanzarilor de autovehicule echipate cu motoare cu ardere interna, prin extinderea gamei de modele electrice sa fie o lectie de invatat si pentru alti producatori ?

Acumularea competentelor pentru chimia si productia acumulatorilor moderni nu se poate face intr-un termen scurt, iar curajul de a redirectiona resursele marilor concerne de pe calea batatorita timp de 100 de ani, spre o tehnologie noua si implicit riscanta, lipseste majoritatii conducatorilor actuali.

Sub presiunea continua a actionaritului pentru profit trimestrial, se pare ca doar calitatea de CEO-proprietar pe care o au Elon Musk la Tesla si Wang Chuanfu la BYD le asigura puterea de a lua decizii pe termen lung, ce duc cele doua firme pe calea 100% electrica si o inevitabila ciocnire pe piata chineza, cat de curand.

db

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.