Un articol recent avea ca subiect faptul ca cele mai profitabile segmente auto, SUV si pickup, sunt tinta eforturilor de electrificare din cel putin doua motive:
- preferintele publicului pentru vehicule tot mai mari, induse de o campanie neobosita de marketing, in interesul cresterii profitului
- reducerea consumului si emisiilor pentru flota produsa, care datorita vanzarilor de SUV-uri sunt in crestere pe plan global si nicidecum in scadere, cum ar fi de asteptat atunci cand rapoartele ONU avertizeaza ca o catastrofa ecologica bate la usa
In industria auto nu mai este de mult un secret ca pretul pe kilogram de masina vanduta este cel ce determina profitabilitatea. Pornind de la zicala americana „bigger is better”, molima monstrilor soselelor s-a raspindit in toata lumea.
Chiar daca la Los Angeles, grupul Volkswagen a facut un efort remarcabil de a prezenta o alternativa practica, incercand sa transporte caroseria combi (wagon) in epoca electrica, optiunile cumparatorilor americani se indreapta in continuare spre SUV-uri si pickup-uri.
Pusa in perspectiva cu vanzarile mondiale de autovehicule electrice de tot felul, care au depasit cu putin doua milioane in 2018, doar piata nord americana de pickup-uri este mai mare cu 50%, peste 3 milioane de cumparatori alegand aceasta forma de transport.
Pe cat de practice si aratoase sunt la ferme, unde trag trailere enorme, sau pe santierele de tot felul, unde fac parte din arsenalul meseriasilor din toate categoriile, pickup-urile cu motoarele lor gigant V8 sunt o pacoste ecologica in aglomeratiile urbane, unde cate o singura persoana isi face naveta la servici in „armura” de (peste) trei tone, privind lumea de sus.
Electrificarea acestei categorii vine ca o incercare de solutie pentru a impaca nevoile indiscutabile de transport, cu cele ale timpurilor noastre poluate, dar si cele ale ego-ului cumparatorilor, cu constiinta ecologica si dorinta de performanta egala cu cea a categoriei sport. Rezultatul ? … Cybertruck, sau Rivian R1 T, sau Bollinger B2, sau Lordstown Endurance sau …
Cybertruck nu a fost primul model electric prezentat publicului, Rivian debutand anul trecut la Los Angeles cuplul R1 T si R1 S, un pickup si un SUV electric concepute pe aceasi platforma, socul propagat din California pare sa fi generat o „febra pickup electric” in intreaga industrie.
Daca Ford anuntase mai de mult intentia de a electrifica cel mai bine vandut model auto american, pickup-ul F 150, si a investit 500 milioane USD in Rivian, GM a ales tocmai dimineata prezentarii Cybertruck pentru un moment „hop si noi”, anuntand analistii financiari ca pregatesc o varianta Chevy truck electric pentru productie in 2021.
In timp ce startup-urile au prezentat publicului prototipuri si specificatii timpurii, Ford si GM, nu par dispuse sa puna cartile pe masa, cu exceptia unor evenimente promotionale, unde tehnologia electrica este incorporata in modele de serie.
Cumuland productia anuntata de protagonistii cursei electrificarii pickup-urilor americane, volumul ajunge la 250.000 unitati pe an pana in 2024. Ford si GM estimeaza cerearea ca fiind limitata, planificand productia la 40.000 pe an si amintind analistilor financiari ca: „Noi intelegem cumparatorii de truck-uri” Mary Bara, CEO GM.
Independent de numarul rezervarilor pentru Cybertruck, care nu se vor transforma toate in vanzari, Tesla a planificat o productie de 50.000 de unitati pe an.
Pe langa cei trei productori consacrati amintiti mai sus, Ford, GM si Tesla, efortul celor sase startup-uri, Rivian, Bollinger, Lordstown, Atlis, Hercules si Neuron de a capta atentia si buzunarul cumparatorilor va fi cu siguranta remarcabil.
Despre primele sapte firme din lista de mai sus am mai scris si am inclus specificatiile tehnice cunoscute in tabelul comparativ, dar Hercules Electric si Neuron sunt noutati iesite la lumina zilei si intrate in atentia presei dupa cutremurul provocat de Cybertruck la Los Angeles.
Hercules, fiind o firma fondata de executivi din industria auto, pare a fi orientata pe un produs tipic Motor City, care nu se indeparteaza prea mult de sabloanele clasice.
Primele modele Neuron denumite T.One pickup si TORQ semi provin din scoala de design si „fabrica de inovatii” California, care isi propune sa vanda mai intai pe piata din China.
Dupa prezentarea T.One la CIIE – China International Expo in Shanghai, nu putine voci au afirmat ca asa si-ar fi dorit sa arate Cybertruck-ul.
Cate modele vor avea succes comercial, cate fosile traditionale vor fi dislocate de noile variante electrice si daca urmatoarii cinci ani vor fi un electric pickup party sau un macel fara precedent vor decide in final doar cumparatorii.
Articol recomandat:
My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.