Într-unul din weekend-urile lunii Iulie, împreună cu prietena mea, Andreea și cu Bogdan și Daniela, prietenii noștri comuni am hotărât să facem o excursie de la Timișoara la Cazanele Dunării. Am decis să îl las pe Bogdan să conducă Hyundai-ul Kona pentru a-și putea forma o părere despre condusul electric, mai ales la drum lung, unde poți să percepi mai bine caracteristicile unei mașini.

Nu voi intra prea mult în detalii legate despre consum, costuri, distanțe, timp de condus și alte astfel de date, ci îl voi lăsa pe Bogdan să descrie experiența de la volanul Konei.
Cum ți s-a părut prima experiența la drum lung (450 km parcuși) cu o mașina electrică?
⁃ În primul rând, ca experiență la volan pot spune ca este foarte asemănătoare cu conducerea unei mașini moderne cu combustibili fosili. Și asta e un lucru bun pentru ca rămâne cumva în zona cu care suntem toți obișnuiți.
⁃ Lucrul pe care îl remarci imediat ce te urci la volan și începi sa conduci este liniștea, lipsa de vibrații și de alte sunete venite din zona “motorului”. Acest aspect care tine de confort este foarte plăcut mergând pe drumurile patriei atât de pline de inconveniente de tot felul.
⁃ Fiind și subiectiv, prima experiența de condus cu o mașina electrică am avut-o mergând într-o mini vacanță împreuna cu prietenii mei. Deci era puțin probabil ca experiența sa fie una neplăcută. 🙂Ce părere ai despre Hyundai Kona (ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut la mașina)?
Pro:
⁃ Toate gadget-urile și dotările moderne (Car play, sistemele de safety, frânarea regenerativă etc.)
⁃ Fluiditatea și ușurința cu care se conduce.
⁃ Stabilitatea pe șosea. (Foarte surprins de cât de bine stă pe drum).
⁃ Eficientă în condiții de trafic în oraș plus drumuri naționale/europene. La viteza de autostrada eficienta scade, la fel și autonomia.
Contra:
⁃ Poziția la volan, faptul ca nu îți poți regla scaunul pe adâncime + spațiul pasagerului din spatele șoferului în cazul în care șoferul are 1.85 m.
⁃ La viteza mai mare (130-140 km/h) mașina devine destul de gălăgioasa din punct de vedere al izolării fonice.
⁃ Prețul de achiziție consider ca este nejustificat de mare fiind totuși o mașina care este în clasa de buget.
Ți-ai cumpăra o mașina electrică, o consideri potrivita pentru nevoile tale? Ce model?
Da, mi-as cumpăra o mașina electrică. Dar nu ca unica mașina. Mi-ar plăcea sa am o mașina electrică pentru viața de zi cu zi, mers la job, deplasări scurte de Weekend.
În același timp, nu as pleca la un drum mai lung, sa zicem 1500 km, cu o mașină electrică. Nu sunt pregătit sa petrec 30-40 de minute (în cel mai fericit caz) pentru încărcare la fiecare 300-350 de km conduși.
Bogdan Pența
Bogdan este fan al motoarelor Diesel de când îl cunosc, dar cu toate acestea apreciază lipsa vibrațiilor, eficiența motorului electric și ușurința cu care se conduce.
Pentru a încheia acest articol într-o notă familiară, voi lăsa totuși și câteva cifre de consum:
- Distanță parcursă: 437 km
- Consum mediu: 13.2 kWh/100km
- Energie consumată: 58 kWh
- Costul energiei: 37 RON (0.65 RON/kWh la priza casnică)
Administratorii pensiunii la care am fost cazați au fost foarte prietenoși și ne-au pus la dispoziție o priză de 230 V și un prelungitor pentru a putea încărca peste noapte.


The passion for cars determined me to start studying Automotive Engineering. I recently became an Automotive Engineer and my goal is to pursue a career in the electric mobility field. I joined the „Electromobilitate” project driven by devotion for clean transportation and to share my experience regarding electric cars with other enthusiasts.
„⁃ Prețul de achiziție consider ca este nejustificat de mare fiind totuși o mașina care este în clasa de buget.”
E singura masina disponibila care are o autonomie comparabila cu Model 3 long range
Recomand sa faca o simulare de achizitie Tesla Model 3 Long range
intre 31500 euro si 60.000 de euro e o diferenta {e drept ca la Kona ai programul rabla}
Chiar si Tesla are un pret de vanzare exagerat daca te uiti din anumite unghiuri. 🙂
Pai este mare pretul…o recunosc si proprietarii ca Buhnici. 🙂
Intradevar are mai multa tehnologie ca la Kona dar tot ramane diferenta prea mare in Ro.
Diferenta de pret ar putea fi justificata in vest de statiile fastcharge care iti permit sa faci drumuri lungi mai relaxat.
Exact. Desi au aparut mai multe modele electrice foarte competitive, nici unul nu este susținut de o rețea de încărcare rapidă mondială de talia Tesla SuperCharger