La începutul acestui an, o navă nouă a preluat peste 5.000 de mașini electrice de la două porturi din nordul și sudul Chinei. Cinci zile mai târziu, a trecut prin Singapore și se îndreaptă spre Europa, unde majoritatea mașinilor vor fi vândute.
Nava poartă numele BYD Explorer No.1 și reprezintă prima dintr-o flotă pe care BYD o construiește, reflectând ambiția companiei chineze de a-și stabili o prezență maritimă, care să susțină noul său rol în comerțul auto global. La scurt timp după plecarea lui Explorer No. 1, a pornit spre Europa o navă similară, proprietatea SAIC cu 7.000 de mașini la bord.
BYD, fondată de cercetătorul chinez în metalurgie Wang Chuanfu în 1995, a început prin a produce baterii mici pentru dispozitive mobile. Ulterior, și-a extins activitatea către industria auto și, în cele din urmă, a combinat cele două pentru a produce vehicule electrice. În două decenii, a devenit cel mai mare producător de vehicule electrice din China și, până în al patrulea trimestru al anului 2023, a devenit cel mai mare producător mondial de ”electrice”, dacă includem si variantele PHEV în socoteală, altfel Tesla a rămas și în 2023 cel mai mare producător BEV.
BYD oferă o varietate de opțiuni, de la sedanuri accesibile la SUV-uri de lux și există o cerere în creștere pentru mașinile sale în străinătate.
În 2023, BYD a exportat peste 240.000 de vehicule, față de 55.000 în 2022. Cu toate acestea, întâmpină o problemă: pentru a obține cel mai mare beneficiu financiar din popularitatea sa în creștere în străinătate, este nevoită să se extindă dincolo de comerțul auto în industria transporturilor maritime.
BYD a decis să intre în industria transportului maritim ca răspuns la deficitul global de nave roll-on/roll-off (RORO), esențiale pentru transportul mașinilor, deoarece permit condusul direct pe navă. Această decizie vine pe fondul reducerii ofertei de nave RORO din cauza retragerii unor vapoare mai vechi, scăderii comenzilor după criza financiară din 2008 și trecerii industriei la combustibili mai prietenoși cu mediul. În timp ce marii producători auto au adesea flote proprii de nave, mărcile chineze se confruntă cu opțiuni limitate, deoarece navele de transport auto chineze reprezintă doar 2,8% din capacitatea globală de transport maritim.
Această lipsă de capacitate de transport a condus la creșteri semnificative ale costurilor. Potrivit Clarksons Research, departamentul de informații al celui mai mare furnizor de servicii de transport maritim din lume, în 2023, prețul închirierii unei nave de transport auto pentru o zi a ajuns la 115.000 de dolari, atingând un nivel istoric și aproape de șapte ori mai mare decât prețul mediu pre-pandemie, care era în jur de 17.000 de dolari în 2019.
CONSUMUL GRUPEI MARI ÎN SĂPTĂMÂNA 22-28 IANUARIE
Andu – Model Y Long Range, București
Săptămâna aceasta am avut drumuri prin București și un drum până la rudele din Pitești. Încărcările au fost făcute la muncă și la Elmotion Topoloveni.
Raportul săptămânii:
- Distanța parcursă: 544 km
- Consum mediu: 23.5 kWh/100 km
- Cost total: 0 lei
Cristi – Model Y Performance, Brașov
Datele pentru săptămâna 22-28 ianuarie sunt următoarele:
- distanță parcursă: 739 km
- consum mediu: 17,3 kWh/100 km
- energie consumată în deplasare: 128 kWh
- energie consumată staționar: 16 kWh
- încărcări acasă: 110 kWh, cost 87 lei
- încărcări DC: 25 kWh, cost 60 lei
- încărcări Supercharger: 0
- cost mediu per 100km: 19,9 lei
Dan – Volvo XC40, București
Săptămâna 22-28 ianuarie a adus din nou temperaturi ceva mai scăzute. De data aceasta, nu am mai fost pe grabă ca în urmă cu două săptămâni și am reușit să pre-condiționez mașina înainte de plecări. Drumurile au fost tot urbane, cu distanțe similare și la fel de aglomerate. La final, am ajuns cu un consum total de 20.2 kWh/100 km. Acest lucru arată că pre-condiționarea înainte de plecare este importantă în sezonul rece, chiar dacă inițial consumul total poate crește. Mai exact, cu o ușoară scădere a temperaturii față de săptămâna precedentă, am adăugat la consum 1 kWh/100 km. În schimb, față de consumul cu două săptămâni în urmă, când nu am pre-conditionat, am scăzut cu 4 kWh/100 km.
Dată Start | 22-Jan-2024 |
Dată Sfârșit | 28-Jan-2024 |
Temp Min Condus [C] | -8.00 |
Temp Max Condus [C] | -1.00 |
SOC Start [%] | 45.00 |
SOC Sfârșit [%] | 37.00 |
Distanța Parcursă [km] | 147.40 |
Consum Mediu [kWh/100km] | 20.20 |
Viteza Medie [km/h] | 29.00 |
Nr Încărcări AC | 3 |
Încărcări AC [kWh] | 40.31 |
Nr Încărcări DC | 0 |
Încărcări DC [kWh] | 0.00 |
Mihai – Skoda Enyaq, Bacău
În săptămâna 22-28 ianuarie, am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 un total de 474 km, din care 150 km în afara localității.
- Consumul mediu a fost de 26.4 kWh/100 km.
- Am încărcat doar acasă, prin Hidroelectrica.
Ovidiu – Model Y Performance, București
MYP a parcurs săptămâna trecută 392 km cu 101 kWh energie consumată și o medie de 25,7 kWh/100 km. Drumuri doar prin oraș, cu o temperatură medie în timpul deplasărilor de -0,7 grade și o viteză medie de 21,5 km/h, conform TeslaMate.
De asemenea, regăsim un consum mai mare datorită precondiționărilor efectuate dimineața, în special: 27,2 kWh/100 km. Costurile sunt 0 cu încărcarea, însă sunt câțiva lei consumați acasă, deoarece precondiționarea bateriei și a habitaclului, în funcție de temperatura exterioară, poate consuma între 2 și 4 kWh. Mai jos, un screenshot din aplicația stației de acasă, Wallbox Pulsar+.
Întregul consum generat de precondiționare, între 2 și 4%, nu este luat în considerare de tableta mașinii și nici de TeslaMate. Desigur, puteam să nu cuplăm stația de acasă și să consumăm din baterie aproximativ 2-4%. Totuși, practicile recomandate spun că este bine să ținem mașina în priză ori de câte ori nu este folosită, reducând astfel numărul de cicluri de încărcare și contribuind la o mai bună conservare a bateriei pe termen lung.
Tudor – Hyundai IONIQ 5, Timișoara
În perioada 22-28 Ianuarie, IONIQ 5 RWD a parcurs 225 km cu un consum de 21.2 kWh/100 km.
Toată distanța a fost parcursă în regim urban, cu preîncălziri înainte de fiecare plecare. Consumul este ceva mai mic comparativ cu intervalul anterior deoarece si temperaturile au crescut.
Nimic notabil de raportat în această perioadă. La finalul săptămânii am montat cutia de bagaje pe plafon în pregătirea excursiei la ski de la începutul lunii Februarie.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.