Mulțumim Cosmin pentru primul an de colaborare la proiectul Electromobilitate

Introducere

Cosmin (CJ) a preluat din mers rolul de cronicar al #konașilor de la Andrei (BV), ceea ce a făcut misiunea foarte dificilă, talentul de povestitor și faima de mâncător de km a lui Andrei trecînd de mult de granițele imaginare ale bulei electromobilistice.

Cu toate că stacheta era ridicată foarte sus, Cosmin și-a îndeplinit cu mult succes misiunea de a colecta informațiile transmise de colegi, de le organiza pentru publicare și de a adăuga întotdeauna o nuanță personală și informații extrem de interesante din universul Hyundai-Kia.

Investiția de timp și pricepere, plus voluntariatul și dedicația pentru promovarea mobilității electrice, i-au adus respectul întregii comunități și interesul pentru subiectele tratate în cele 52 articole publicate pe blogul electromobiliștilor.

MULȚUMIM COSMIN! Așteptăm cu nerăbdare continuarea aventurilor electrice în al doilea an.

Comunitatea Electromobilitate, primul an

Omul prin definiție este un cumul de experiențe personale. Proiectul Electromobilitate este un spațiu propice pentru ca aceste experiențe personale sa devină publice, iar în final să ajute.

Electromobilitate: prima fotografie utilizata

În data de 16 noiembrie 2021 trimiteam primul set de date în cadrul proiectului Electromobilitate. Conținea datele pentru săptămâna 8-14 noiembrie. Astfel pe 8 noiembrie a.c. se încheie pentru mine cele 52 de săptămâni ale primului an în comunitatea electromobiliștilor.

În primul an de proiect mi-am adus contribuția prin articole pe blog și prezența la 2 evenimente ale comunității noastre, la Reșița și Ciugud. Au fost și câteva sesiuni de drive test cu 3-4 prieteni. Articolele se pot vizualiza aici, iar eu rămân cu regretul lipsei de la a doua ediție a raidului montan Transcarpatica.

Dincolo de această muncă voluntară am cunoscut oameni minunați, dispuși să împartă fără restricții experiența acumulată în cei câțiva ani de experiență cu mașina electrică. De la ei am învățat în acest an mai mult decât doar despre bula noastră EV. De la panouri solare, la pompe de căldură, și multe alte subiecte. Toate prin lupa experiențelor personale. Mulțumesc tuturor! Continuăm împreună! 🙂

Datele primului an în proiectul Electromobilitate

Activitatea principală în proiectul nostru este procesul de culegere și raportare a datelor. Bazându-mă pe datele raportate săptămânal voi prezenta câteva informații care mi se par importante pentru orice utilizator care-și dorește să înțeleagă un vehicul electric.

Datele brute sunt agregate în tabelul prezentat mai jos.

Electromobilitate: tabel EV

Pentru că voi utiliza datele mașinilor termice deținute până acum voi publica și aceste date pentru a putea fi consultate.

Rulaj

În acest prim an am raportat 27616 km, cu un maxim de aproape 4000 km în luna martie și un minim de puțin peste 1100 km în luna februarie. Am pus aceste date într-un grafic pentru o vizibilitate mai bună. Avem reprezentate pe lângă distanțele lunare și mediile de viteză, a temperaturilor și consumul mediu.

Vedem impactul temperaturii, a cutiei pentru bagaje (montată pe acoperiș) sau a vitezelor de autostradă (luna august) asupra consumului.

Mașina se apropie cu pași repezi de 40.000 km, realizați într-un an și 7 luni. Am zis de mai multe ori că au fost mulți kilometri, dar începând cu luna septembrie a acestui an naveta se reglează undeva în jurul valorii de 1600 km.

Energie

Conform datelor colectate am consumat în acest prim an ~3902 kWh. Pe de altă parte am încărcat ~4475 kWh. Pe partea de încărcare AC (la priza casnică) am făcut teste și iau în considerare pierderi estimate la 20%. Informații despre rezultatele testelor aici. Dacă aș fi avut timpul necesar aceste pierderi puteau fi mai exacte. Este totuși greu să stai tot timpul cu ochii pe OBD.

Teoria mea cu estimarea mai puțin optimistă e susținută de ultimele informații culese de pe OBD (foto dreapta)

Suma celor 2 valori ne spune exact cantitatea de energie încărcată, anume 5578 kWh de când a început să contorizeze BMS-ul. Per total, datele colectate indică 5920 kWh încărcați de când am mașina. Extrapolând pierderile pentru primul an sunt evident mai mici decât estimarea mea.

Comunitatea EV este interesată de raportul între procentul încărcărilor fast și cele normale. În cazul Konei mele raportul este clar în favoarea încărcărilor AC, având în acest moment 4 luni de încărcare exclusivă AC în acest prim an de proiect.

Prin interfața OBD mai putem colecta și alți parametrii legați de energie. Mă voi opri la cei mai interesanți, SoH și CEC/CED.

State of Health (SoH) este un parametru bine cunoscut care indică pe scurt sănătatea bateriei de tracțiune. La nici 40000 km nu mă așteptam la o degradare, iar experiența din echipa Kona îmi întărește liniștea unui SoH de 100% pentru o perioadă bună de timp.

Despre SoH Andrei a share-uit un video educativ. Se poate viziona aici.

Cumulative Energy Charged (CEC) și Cumulative Energy Discharged (CED) ne indică câți kWh au fost încărcați si descărcați. Având în vedere că parametrii de mai sus (Accumulated quick charged și Accumulated normal charged) însumează 5578 kWh reprezentând energia încărcată din surse externe, consider ca diferența până la 7938 kWh este energie regenerată. Aproape 2.5 MWh? WOW! Aceste date trebuie verificate mai amănunțit 🙂

Dacă aruncăm o privire pe tabelul termicelor vom vedea că energia consumată de Kona s-ar traduce în mii de litrii de combustibil. Pentru exactitate 1712 l motorină sau 2651 l benzină. Să mergem mai departe, să vedem care ar fi costurile pentru energia consumată.

Costuri

Costurile raportate în acest prim an din proiect însumează un total de 2828 RON cu o medie de 10.2 RON/100km. Costul per 100km variază între 5.1 RON în lunile februarie și iunie 2022 și un maxim de 25.3 RON pentru luna august 2022. Luna august a fost una de concediu cu al 2-lea drum în Croația. Luna cu cea mai mare cantitate de energie încărcată la stații DC (fast charging și ultra-fast high power charging). Despre această călătorie am scris detaliat în articolele:

Ziceam mai sus în capitolul Energie câți litrii de benzină/motorină am salvat de la a fi transformați în noxe, calculul de costuri ar fi astfel:

  • Motorină: 13055 RON
  • Benzină: 18937 RON

Sume uriașe fără doar și poate. Am generat o reprezentare grafică pentru costul per 100km. Motorina este între 37 RON/100km și 55 RON/100km, iar la benzină vorbim de un minim de 56 RON/100km și un maxim de 79 RON/100km.

Ultimul articol de pe blog-ul Electromobilitate, din seria costurilor cu încărcarea, SERIAL – costuri cu încărcarea în lunile septembrie și octombrie (episodul 7) ne pune în față o paralelă între BEV si PHEV. Mai sus avem încă o paralelă între BEV și mașina termică. Datele prezentate sunt culese cu ajutorul aplicației fuelly.com timp de zeci de mii de kilometrii. Așa arată dashboard-ul și informațiile despre consumurile all time a celor 2 mașini aduse în discuție:

Revenind la încărcarea electrică, sursele din care se poate face această încărcare sunt diverse. Astfel, costurile se diversifică și nu vom avea costuri liniare cum ne-au obișnuit mașinile termice. Mai sunt stații gratis care pot fi accesate încă pe bază de timp, răbdare și drum prin zonă. Costurile reprezentate în grafic includ și încărcările gratuite, când a fost cazul. Lunile mai, iulie, septembrie și octombrie au fost luni cu încărcări exclusive la priza din garaj. Cu un cost ceva mai ridicat față de lunile în care am trecut și pe la stațiile gratuite.

Despre mașina electrică și amprenta de CO2

Mai sus în tabelul comparativ EV vs. termice vedem cantitățile de emisii a 2 mașini. Cea pe benzină, un VW Golf Plus, produs în 2006 ar fi aruncat în atmosferă aproape 5 tone de CO2. Este chiar mașina predată la momentul la care am achiziționat Kona. Media de consum de 9.6 l/100km este conformă cu monitorizarea pe care am făcut-o timp de 4-5 ani. VW Polo 6R, produs în 2010, este o mașină mai nouă cu emisii mai puține (EURO5). În teorie! Fiind prins în scandalul Dieselgate sunt circumspect când vine vorba de noxe. Puțin peste 3 tone de CO2 + alte câteva tipuri de noxe ar fi ieșit pe țeava de eșapament în perioada de raportare.

Dieselgate este unul dintre motivele care ne-a făcut să reducem la minimum utilizarea mașinii termice. A fost și un trigger pentru achiziția unei mașini electrice.

Dezbaterile apărute în interiorul comunității Electromobilitate te fac curios și ajungi să sapi pe internetul mare după informații relevante despre poluarea generată de mașini înainte de utilizare. Cel mai mult m-a ajutat să înțeleg acest aspect un articol publicat de MDPI.

Cercetarea Cumulative Emissions of CO2 for Electric and Combustion Cars: A Case Study on Specific Models aduce în atenția publicului 5 variante de producere a energiei electrice si marchează cu W4, 353 gCO2/kWh mixul de energie european.

Studiul este unul complex, care ia în calcul multe aspecte din viața unei mașini. De la extracția minereurilor necesare pentru producție, producerea benzinei și a energiei electrice, utilizarea zilnică, mentenanță și piese de schimb, dar și reciclarea la finalul ciclului de viață. În articol sunt prezentate emisiile de CO2 pentru un ciclu de viață de 10 ani sau 150000 km.

Cercetătorii prezintă mai multe scenarii, iar cel mai apropiat de modul de utilizare al Konei în acest prim an în proiectul Electromobilitate este cel pentru 15000 km/an. Chiar daca mașina electrică pornește cu un handicap, scenariul la 15000 km o avantajează evident dacă vorbim de mix-ul de energie din Europa, după cum se poate vedea.

Considerând un număr de kilometrii mai mare, parcurși deja, decât cel din scenariu și trecerea în W3, cu energie luată direct de la soare, vom atinge mai repede momentul de la care vom fi amortizat investiția din punct de vedere ecologic. Mai repede decât cei 5.5 ani considerați în acest scenariu.

Mergând mai departe, pasul următor ar fi energie de la soare, ceea ce ne așteptăm să se întâmple în următoarea perioadă de timp, în funcție de cum se mișcă statul și instalatorul.

O galerie cu câteva imagini din parcursul Konei în acest an 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.