Toamna startup-urilor – 4 modele noi lansate în producție

Interesul electromobiliștilor la început de decembrie este captat de noi modele omologate, ce au demarat producția în serie mică și pot fi livrate pe o piață atât de flămândă după automobile electrice, încât producătorii tradiționali nu pot (sau nu vor?) să țină pasul.

Realitatea incontestabilă este că în timp ce industria tradițională a suferit pierderi majore de volum începând din 2020 și nu produce suficiente modele electrice pentru care cererea a crescut rapid, unii lideri continuă din răsputeri revolta împotriva ofensivei chineze în Europa. Intre timp, startup-urile – încurajate de succesul Tesla – se apropie tot mai mult de momentul în care își vor juca cartea la masa unde se împarte uriașa „piață electrică” a viitorului.

Luna noiembrie a fost foarte darnică cu știri despre lansarea producției de către firme fondate cu doar câțiva ani în urmă, într-o încercare de a-și ține promisiunile de livrare în 2022. Să recapitulăm câteva noutăți din Europa și SUA, zone economice ce au nevoie de o dublare, sau chiar triplare în SUA, a gamei de modele și a volumului de producție, pentru a stăvili avalanșa de noutăți, produse în China și Vietnam, ce au năvălit pe piețele globale.

Fisker Ocean – Europa și SUA

In urmă cu două săptămâni, Fisker a fost primul stratup care a anunțat începerea producției pentru noul Ocean de către Magna la Graz, Austria. Detalii găsiți în articolul publicat în 15 noiembrie:

e.wave X – Germania

Următorii au fost Next.e.GO Mobile SE cu urmașul primului model e.GO Life, de care ne leagă o lungă istorie începută în 2018 și despre care am scris în repetate rânduri:

Lightyear 0 – Olanda și Finlanda

Și despre Lightyear am relatat în iunie 2019, când s-a lansat prototipul. Ceea ce firma denumește în prezent „lansarea producției” la Valmet, în Finlanda, are mai mult rolul de a capta titlul primului automobil solar (înainte ca Sono Motors să livreze Sion) și se referă la o serie foarte mică de automobile.

Endurance – SUA

In spatele pickup-ului Endurance există deja volume întregi de povești, nu întotdeauna dintre cele mai măgulitoare. Frauda fiscală a mers mână în mână cu exagerarea numărului de precomenzi, cu schimbarea conducerii și re-vânzarea fabricii din Lordstown Ohio, proaspăt achiziționată de la GM.

Cumpărătorul fabricii este gigantul global Foxconn, cel mai bine cunoscut pentru producția de i-Phone, dar cu multiple alte domenii de activitate în segmente ale electronicii avansate, echipamentelor medicale, etc.

Pătrunderea Foxconn pe teritoriul, până nu de mult, exclusiv al marilor concerne auto, aduce ecouri din China și Japonia, unde firme din domeniul IT și telecomunicații (Baidu, Huawei, Sony) consideră că în noua epocă a automobilelor electrice, autonome și conectate, softul va defini atractivitatea pentru public.

Foxconn este pus în legătură tot mai des cu proiectul Apple-auto și a anunțat recent formarea unui joint venture în Arabia Saudită pentru producția locală de automobile electrice.

Alte trei proiecte auto sunt reprezentate de gama de modele Foxtron, ce a demarat cu Model B elaborat de casa de design Pininfarina, recent anuntatul pickup propriu Foxtron V și lansarea producției la Lordstown pentru Fisker PEAR în 2024.

O privire în viitor

In timp ce numeroase proiecte de vehicule electrice s-au dovedit a fi baloane de sapun, ce s-au spart înainte de a ajunge în producția de serie, unele vor rămâne să marcheze următoarea decadă a tranziției spre electromobilitate, asemănător poate cu traiectoria Tesla și mai tinerii concurenți din China (NIO, Xpeng, Li Auto, etc.).

Dacă în domeniul automobilelor echipate cu motoare termice ultimul „startup” european de mare succes poate fi considerat grupul VW (1937), numeroși întreprinzători încearcă să spargă monopulul giganților auto cu modele electrice originale. Greu de estimat câți vom mai întâlni peste o decadă, după ce Tesla a dovedit că sumele necesare finanțării producției sunt enorme. Fără susținere proprie, cu investitori cu buzunare foarte adânci, șansele de reușită sunt reduse și speranțele unei vânzări, pentru a salva sumele cheltuite, destul de mici.

Fondatorul firmei, profesorul Günter Schuh de la Universitatea Tehnică din Aachen, a reușit să vândă prototipul și ideea Street Scooter Poștei Germane, dar cea de a doua inițiativă cu e.GO Mobile nu a mai avut succes.

Sono Motors în Europa și Canoo în SUA se zbat din 2020 să lanseze producția iar Lightyear, Fisker și Lordstown Motors au demarat cu volume foarte mici.

In această lume nouă a startup-urilor 100% electrice, probabil Lucid Motors și Rivian ne vor arăta mai degrabă calea spre succes, dacă stelele economice globale se vor alinia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.