SERIAL NOU – cât costă 100 km parcurși cu benzină, motorină sau energie electrică?

Incă de la începutul anului, când energia electrică a dat primele semne de scumpire, am decis impreună cu colegii participanți la proiectul Electromobilitate să atașăm costul cu încărcarea la comunicările săptămânale, apoi am trecut la o cadență lunară.

Rezultatele le-am publicat în șapte episoade, ale caror linkuri le-am atașat la final. Având și informațiile pentru Outlander-ul PHEV deținut de Octavian la Sibiu, a fost ușor de demonstrat că deplasările electrice au rămas mult mai economice pe întreaga durată a primăverii, apoi în concedii și în final în frumoasa toamnă care ne-a părăsit.

Odată cu începutul sezonului rece, bilanțurile trebuiesc reluate, fiindcă unul din dezavantajele acumulatorilor Li-ion este că… nu le place frigul. Consumul crește, autonomia scade și pentru cei ce încarcă din rețele publice costurile cresc repede.

O serie de imagini captate astăzi de colegii noștri din diferite aplicații și locații, subliniază că majoritatea rețelelor de încărcare au majorat prețul, adăugând încă o greutate pe talerul ce înclină defavorabil balanța deplasărilor electrice.

Prețul carburanților și al petrolului a variat semnificativ în ultimele trei luni și prognoza rămâne nefavorabilă pentru perioada de iarnă, dar fluctuațiile sunt cu mult mai mici decât în cazul încărcărilor electrice.

Pentru a înțelege complexitatea costului cu încărcarea vom prezenta exemple furnizate de participanții la proiect, care acoperă un spectru extrem de larg. Luând exemplul lui Ovidiu (B), care astăzi a ridicat un Model Y de la reprezentanța Tesla din Bucuresti, încărcările în rețeaua Supercharger sunt (deocamdată) gratuite, la fel și cele de la locul de muncă, dar la un drum mai lung, unde nu beneficiază de Supercharger, va plăti prețul de la stația poziționată cel mai convenabil pe traseul spre destinație.

Alternativele pentru majoritatea participanților la proiect sunt:

  • încărcare acasă din rețea și panouri fotovoltaice;
  • încărcare la serviciu;
  • încărcare în rețele publice AC și DC;
  • încărcare în rețeaua Tesla Supercharger.

În paralel, vom capta imagini de la bord și costul real al deplasărilor, în aceeași perioadă și pe cât posibil pe un traseu apropiat, cu un automobil echipat cu motor termic și vom compara cheltuielile.

Primul exemplu furnizat de colegii noștri vine de la Cluj și este prezentat de Laszlo, proprietar de VW e-Up! și Peugeot 508 RXH Hybrid.

Exemplul #1: VW e-Up! vs. Peugeot 508 RXH Hybrid

Micul prieten este alergat zilnic pentru majoritatea drumurilor locale, dar în vară a fost de două ori în vizită la Budapesta, prin urmare nu este de mirare că se apropie de 30.000 km.

Datele comparației pentru cheltuieli pornește de la cei 600 km parcurși săptămâna trecută, cu o viteză medie de 39 km/h și un consum mediu de 13.7 kWh/100km.

Pentru a face o scurtă comparație e-UP! vs. Peugeot 508 RXH Hybrid am făcut un drum și cu masina hybrid până la Mănăstireni și înapoi.

Să facem calcule. Mașina mare (Peugeot) a consumat 4.8 l/100km, cea mică a avut o medie de 13.9 kWh/100km în această perioadă.

Costul:

– 100km = 4.8*8.25 = 39.6 lei la Peugeot RXH,

– 100km = 13.9*0.76 = 10.6 lei eUP!

Ceea ce este variabil aici, este locul unde încărcăm. La RXH nu ai opțiuni, nu ai solar, nu ai posibilitatea de a încărca acasa cu 0.76 lei/kWh sau la Kaufland gratis. Dacă eliminăm toate aceste mici beneficii, putem să încărcăm enerige electrică cu 2.6 lei/kWh la MOL ca un client înregistrat sau, în cazul în care este loc, cu 1.8 lei/kWh la diverse parcări subvenționate.

Pentru exemplul încărcării la MOL:

– 100km = 13.9*2.6 = 36.1 lei eUP!

Ca să fim negativiști de tot, luăm tot exemplul încărcării la MOL, cu consum eUp-ului crescut, așa cum va fi pe la -5 grade:

– 100km = 16.9*2.6 = 43.94 lei, abia aici depășim costul carburantului consumat cu Peugeot RXH.

In acest moment toată „mârâiala” din ultimele zile (zvonuri, curent cu 4 lei, etc.) încă nu s-a adeverit. 
Astfel, concluzia mea valabilă azi este: O mașină electrică mică, de oraș, e mai ieftină de exploatat decât un crossover foarte economic din clasa medie. Nu generalizez și nu voi spune că cei care au mașini mai gurmande electrice și stau la bloc sunt într-o situație la fel de bună, dar pentru mine mașina electrică MICĂ a fost o investiție bună.

Costuri cu încărcarea în perioada ianuarie – octombrie 2022

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.