Este posibila o scadere a consumului in sezonul rece ?

Pentru electromobilisti venirea sezonului rece aduce o serie de griji suplimentare legate de scaderea autonomiei, datorita cresterii consumului de energie electrica, odata cu utilizarea consumatorilor suplimentari pentru confortul pasagerilor.

In datele comunicate saptamanal de proprietarii unor automobile electrice participante in proiectul Electromobilitate, am gasit insa o aparenta „anomalie” reprezentata de scaderea consumului cu aproape 5% pentru „vegasteslagirl”, o Tesla Model 3 long range, tractiune spate, ce face zilnic naveta in Las Vegas, Nevada.

Consumul mediu dupa cei 17.833 km parcursi de Roxana, incepand din luna martie 2019, este de 14.1 kWh/100 km, dar in ultima saptamana consumul mediu a scazut la 13.4 kWh/100 km.

Consumul a scazut cu 4.9%

Privind la datele meteo pe parcursul ultimei saptamani, este usor de remarcat ca temperaturile „primavaratece” din Las Vegas, cu maxime de 25 grade C, au eliminat nevoia utilizarii aerului conditionat, explicand astfel scaderea consumului.

Variatia temperaturii Las Vegas
Sursa: meteoblue

Date asemanatoare despre o scadere a consumului am primit si de la Tudor, al carui Ioniq a consumat cu aproape 9% mai putini „electroni” in ultima saptamana.

Comparatie a consumului mediu saptamanal intre doua Hyundai Ioniq electrice utilizate la Timisoara si Sibiu

Analizand variatia temperaturii la Timisoara, se vede o incalzire fata de saptamana trecuta, cu minime noaptea mai ridicate de 7 grade C si maxime ziua pana la 20 grade C.

Variatia temperaturii Timsoara

La Sibiu consumul lui Ionica a crescut cu 4%, intr-o saptamana agitata cu mai multe drumuri intre Sibiu si Cisnadie ca deobicei si temperaturi minime si maxime cu aproximativ 2.5 grade C mai coborate ca la Timisoara, dovedind ca temperatura nu este singurul factor ce influenteaza consumul unui automobil electric in sezonul rece, asa cum am discutat in detaliu aici.

Variatia temperaturii Sibiu

In concluzie, raspunsul intrebarii din titlu este: da, este posibila o scadere a consumului in sezonul rece, pentru cei ce utilizeaza masini electrice in climat foarte cald si scapa de utilizarea aerului conditionat.

Ce se intampla insa cand temperaturile coboara sub zero grade C, am masurat cu ajutorul TM 3 in Michgan. In prima saptamana cu un val de aer polar, consumul a crescut cu 16%, aspect de luat in considerare de cei ce se pregatesc de drumuri lungi pe perioada iernii.

Prima saptamana de „iarna” in Livonia, Michigan

Au contribuit cu informatii din exploatarea zilnica a automobilelor electrice puse la dispozitia proiectului Electromobilitate:

  • Roxana Boboescu – Tesla Model 3 long range, tractiune spate, Las Vegas
  • Tudor Marchis – Hyundai Ioniq (2019), Timisoara
  • Echipa Porsib – Hyundai Ioniq (2018), Sibiu

NOTA: Daca doriti sa contribuiti la educarea celor interesati de electromobilitate cu informatii obiective, masurate in cursul exploatarii zilnice a unor autovehicule electrice, reinnoim invitatia de a va inscrie in „garajul nostru virtual” si de a ne comunica consumul mediu saptamanal si cheltuielile de intretinere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.